visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Termometro pagrindai: vaiko temperatūros matavimas

Termometro pagrindai: vaiko temperatūros matavimas Termometro pagrindai: vaiko temperatūros matavimas

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Termometro pasirinkimas jus suglumino? Supraskite galimybes ir kada kreiptis į gydytoją dėl karščiavimo. Jei jūsų vaikas jaučiasi karščiuojantis, tikriausiai laikas nustatyti jo temperatūrą. Skamba pakankamai paprastai bet jei dar nesate tikri, jums gali kilti klausimų. Kurio tipo termometras yra geriausias? Ar skiriasi termometro gairės kūdikiams ir vyresniems vaikams? Štai ką turite žinoti, kad nustatytumėte vaiko temperatūrą.

Termometro parinktys

Stiklinis gyvsidabrio termometras kadaise buvo pagrindinis elementas daugumoje vaistų spintelių. Šiandien gyvsidabrio termometrai nerekomenduojami, nes jie gali sulūžti ir leisti gyvsidabriui garuoti ir įkvėpti. Renkantis termometrą, apsvarstykite šias galimybes:

Skaitmeniniai termometrai. Šiuose termometruose kūno temperatūrai registruoti naudojami elektroniniai šilumos jutikliai. Jie gali būti naudojami tiesiosios žarnos (rektaliniai), burnos (burnos) ar pažasties srityje. Pažastų temperatūra paprastai yra mažiausiai tiksli iš trijų.

Skaitmeniniai ausies termometrai (būgninė membrana). Šie termometrai naudoja infraraudonųjų spindulių skaitytuvą temperatūrai ausies kanalo viduje matuoti. Turėkite omenyje, kad ausų vaškas arba nedidelis išlenktas ausies kanalas gali trukdyti tiksliam ausies termometro matavimui. Skaitmeniniai ausų termometrai tinka vyresniems nei 6 mėnesių kūdikiams, vyresniems vaikams ir suaugusiems. Skaitmeniniai ausų termometrai nerekomenduojami naujagimiams.

Kaktos arterijos termometrai. Šie termometrai infraraudonųjų spindulių skaitytuvu matuoja kaktos arterijos temperatūrą. Tokio tipo termometrą galima naudoti net vaikui miegant.

Nerekomenduojami skaitmeniniai čiulptuko termometrai ir karščiavimo juostelės. Norint tiksliau pamatuoti temperatūrą, vaikas turi laikyti žinduką nejudančioje burnoje maždaug tris – penkias minutes – tai sunku daugeliui mažų vaikų.

Saugos patarimai

Atidžiai perskaitykite su termometru pateiktas instrukcijas. Prieš kiekvieną naudojimą ir po jo išvalykite termometro galiuką, vadovaudamiesi konkretaus termometro instrukcijomis. Jei ketinate naudoti skaitmeninį termometrą tiesiosios žarnos temperatūrai nustatyti, įsigykite kitą skaitmeninį termometrą, skirtą naudoti oraliniu būdu.

Pažymėkite kiekvieną termometrą ir nenaudokite to paties termometro abiejose vietose.

Saugumo sumetimais ir norėdami įsitikinti, kad termometru matuojama teisingai – niekada nepalikite vaiko be priežiūros, kol matuojate jo temperatūrą.

Amžiaus gairės

Geriausias termometro tipas – arba kai kuriais atvejais geriausia vieta termometrui įdėti – priklauso nuo jūsų vaiko amžiaus.

Kūdikis iki 3 mėnesių. Norėdami nustatyti tiesiosios žarnos temperatūrą, naudokite įprastą skaitmeninį termometrą. Nauji tyrimai rodo, kad kaktos arterijos termometras taip pat gali tiksliai parodyti naujagimio temperatūrą.

Kūdikiai 3 mėnesių iki 4 metų vaikai. Šiame amžiaus tarpsnyje galite naudoti skaitmeninį termometrą tiesiosios žarnos ar pažasties temperatūrai nustatyti, arba galite naudoti kaktos arterijos termometrą. Tačiau palaukite, kol kūdikiui sukaks mažiausiai 6 mėnesiai, kad galėtumėte naudoti skaitmeninį ausų termometrą. Jei naudojate kito tipo termometrą mažo vaiko temperatūrai matuoti ir abejojate rezultatais, nustatykite tiesiosios žarnos temperatūrą.

4 metų vaikai ir vyresni. Iki 4 metų dauguma vaikų gali laikyti skaitmeninį termometrą po liežuviu trumpą laiką, kurio reikia norint gauti burnos temperatūros rodmenis. Taip pat galite naudoti skaitmeninį termometrą pažasties temperatūrai nustatyti, arba naudoti kaktos arterijos termometrą arba skaitmeninį ausies termometrą.

Kaip matuojama temperatūra

Tiesiosios žarnos temperatūros matavimas. Įjunkite skaitmeninį termometrą ir sutepkite termometro galiuką vazelinu. Paguldykite kūdikį ar vaiką ant nugaros, pakelkite jo šlaunis ir įkiškite suteptą termometrą į tiesiąją žarną 1,3–2,5 cm. Arba galite paguldyti vaiką ant jo pilvo ant savo kelių ar kito tvirto paviršiaus. Jei guldysite vaiką pilvu žemyn, uždėkite ranką prie jo apatinės nugaros dalies, kad vaikas nejudėtų.

Niekada nebandykite priverstinai tiesiosios žarnos termometro praeiti bet kokį pasipriešinimą. Laikykite termometrą vietoje, kol termometras pamatuos temperatūrą.

Išimkite termometrą ir perskaitykite rezultatus.

Oralinis temperatūros matavimo būdas. Įjunkite skaitmeninį termometrą. Padėkite termometro galiuką po vaiko liežuviu link burnos galo ir paprašykite vaiko, kad jo lūpos būtų užčiauptos. Išimkite termometrą, kai jis rodo, kad matavimas atliktas, ir perskaitykite skaičių. Jei jūsų vaikas valgė ar gėrė, palaukite 15 minučių, iki jo temperatūra bus matuojama per burną.

Pažasties temperatūros matavimas. Įjunkite skaitmeninį termometrą. Padėdami termometrą po vaiko pažastimi įsitikinkite, kad jis liečia odą, o ne drabužius. Kol prietaisas nuskaito jūsų vaiko temperatūrą, apkabinkite vaiką, laikydami termometrą laikančią ranką prie krūtinės. Laikykite termometrą sandariai vietoje, kol termometras parodys, kad jis pamatavo temperatūrą. Ištraukite termometrą ir perskaitykite rezultatą.

Ausų temperatūros matavimas. Įjunkite termometrą. Švelniai įdėkite termometrą į vaiko ausį. Vykdykite su termometru pateiktas instrukcijas, kad įsitikintumėte, jog į ausies kanalą įstumiate reikiamą atstumą. Laikykite termometrą tvirtai vietoje, kol termometras parodys, kad jis atliko matavimą. Ištraukite termometrą ir perskaitykite rezultatą.

Kaktos arterijos temperatūros matavimas. Įjunkite termometrą. Švelniai perbraukite termometru virš vaiko kaktos. Patraukite termometrą ir perskaitykite rezultatą.
Pranešdami apie temperatūrą vaiko gydytojui, pateikite rezultatą ir paaiškinkite, kaip temperatūra buvo matuojama.

Kada kreiptis į gydytoją

Karščiavimas yra dažnas ligos požymis, tačiau tai nebūtinai yra blogas dalykas. Tiesą sakant, karščiavimas vaidina pagrindinį vaidmenį kovojant su infekcijomis. Jei jūsų vaikas yra vyresnis nei 6 mėnesių amžiaus ir geria daug skysčių, gerai miega ir toliau žaidžia, dėl karščiavimo paprastai nereikia nerimauti.

Jei norite duoti vaikui vaistų karščiavimui mažinti, laikykitės acetaminofeno (tilenolio ir kitų) vakams iki 6 mėnesių amžiaus. Tačiau vaikams, jaunesniems nei 3 mėnesių, neduokite acetaminofeno, kol kūdikis nebus apžiūrėtas gydytojo. Niekada neduokite daugiau acetaminofeno, nei rekomenduojama etiketėje jūsų vaikui. Turėkite omenyje, kad kai kuriuose nereceptiniuose vaistuose sudėtyje gali būti acetaminofeno.

Jei jūsų vaikas yra 6 mėnesių ar vyresnis, gerai tinka ir ibuprofenas. Atidžiai perskaitykite etiketę, kad sužinotumėte tinkamą dozę. Nenaudokite aspirino karščiavimui 18 metų ir jaunesniems žmonėms.

Jūsų vaikas karščiuoja, jei jis:

Rektalinės, ausies ar kaktos arterijos temperatūra yra 100,4 F (38 C) arba aukštesnė.

Oralinė temperatūra yra 100 F (37,8 C) ar aukštesnė.

Pažasties temperatūra yra 99 F (37,2 C) arba aukštesnė.

Atminkite, kad pažasties temperatūra gali būti netiksli. Jei abejojate pažasties temperatūros rodmenimis, naudokite kitą metodą, kad patvirtintumėte rezultatus.

Susisiekite su vaiko gydytoju, jei:

Jūsų vaikas yra jaunesnis nei 3 mėnesių amžiaus ir jo tiesiosios žarnos temperatūra yra 100,4 F (38 C) arba aukštesnė.

Jūsų vaiko amžius yra nuo 3 iki 6 mėnesių, jo temperatūra yra iki 102 F (38,9 C), atrodo neįprastai dirglus, letargiškas ar nepatogiai, arba jo temperatūra yra aukštesnė nei 102 F (38,9 C).

Jūsų vaiko amžius yra nuo 6 iki 24 mėnesių ir jo temperatūra yra aukštesnė nei 102 F (38,9 C), kuri trunka ilgiau nei vieną dieną, tačiau jokių kitų požymių nerodo. Jei jūsų vaikas turi kitų požymių, tokių kaip peršalimas, kosulys ar viduriavimas, galite greičiau paskambinti savo vaiko gydytojui, atsižvelgdami į kitų požymių sunkumą.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus