visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kolagenas ir jūsų kūnas: ką apie tai žinome?

Kolagenas ir jūsų kūnas: ką apie tai žinome? Kolagenas ir jūsų kūnas: ką apie tai žinome?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Kas yra Kolagenas? Kolagenas yra baltymas, kurį jūsų kūnas gamina natūraliai. Jis sudaro apie trečdalį visų jūsų organizme esančių baltymų. Tai būtina sveikiems sąnariams. Jis taip pat palaiko odos elastingumą, kad sumažintų raukšles. Dėl šios priežasties kolageno papildai yra populiarūs. Jie teigia, kad oda atrodo jaunesnė, bet ar mokslas palaiko šį ažiotažą? O ar reikia daugiau?

Ką kolagenas daro jūsų kūnui?

Žodis kilęs iš graikų kalbos žodžio „kólla“, kuris reiškia klijus. Stiprios kolageno skaidulos veikia kaip klijai, kad išlaikytų kūno elementus: raumenis, kaulus, sausgysles, raiščius, organus ir odą.

Kolagenas

Kolageno rūšys

Jūsų organizme yra 16 skirtingų šio svarbaus baltymo tipų. Tačiau dauguma jų yra I, II ar III tipo. Kiekvienas turi skirtingą darbą. I tipas formuoja odą, kaulus, sausgysles ir raiščius. II tipas padeda formuotis kremzlėms, lanksčiam audiniui tarp kaulų ir ausyse bei nosyje. III tipas padeda sukurti raumenis ir kraujagysles.

Kolagenas senstant

Senstant jūsų kūnas gamina mažiau kolageno. Negalite tiksliai išmatuoti, kiek turite, bet kai jis sumažėja, gali atsirasti tokių simptomų kaip sąnarių skausmas arba sustingusios sausgyslės ar raiščiai. Jūsų raumenys gali susilpnėti. Taip pat galite turėti popierinę odą. Kolageno papildų vartojimas gali padėti palengvinti šiuos simptomus. Pasitarkite su savo gydytoju apie jums tinkamiausią metodą.

Kas kenkia jūsų kolageno lygiui?

Be laiko, kolageno kiekį sumažins trys pagrindiniai dalykai: saulės šviesa, rūkymas ir cukrus. Dėl pernelyg didelio ultravioletinių spindulių poveikio jo skaidulos išsiskleidžia. Tai gali sukelti saulės žalą, pvz., raukšles. Daugelis cigarečių dūmuose esančių cheminių medžiagų gali juos pažeisti, todėl oda gali suglebti ir susiraukšlėti.

Dėl cukraus pluoštai susikerta ir susipainioja. Dėl to jūsų oda laikui bėgant tampa mažiau elastinga.

Kolagenas

Ko kolagenas negali padaryti

Nėra įrodymų, kad kolagenas gydo tokias odos ligas kaip egzema ar atopinis dermatitas. Nors kolageno injekcijos gali padėti gydyti spuogų randus, nėra įrodymų, kad kolageno papildai gali sustabdyti ar gydyti spuogus. Ir jokie tyrimai neparodė, kad tai padeda numesti svorio.

Maistas, padidinantis kolageno kiekį

Galite padėti savo kūnui gaminti daugiau kolageno valgydami sveiką maistą. Kad jis būtų pagamintas, jūsų kūnas sujungia aminorūgštis, vadinamas glicinu ir prolinu. Šių rūgščių rasite daug baltymų turinčiuose maisto produktuose, tokiuose kaip vištiena, žuvis, jautiena, kiaušiniai, pieno produktai ir pupelės. Kitos maistinės medžiagos, tokios kaip vitaminas C, cinkas ir varis, taip pat vaidina svarbų vaidmenį. Vitamino C galite gauti citrusiniuose vaisiuose, pomidoruose ir lapiniuose žalumynuose. Dėl cinko ir vario išbandykite vėžiagyvius, riešutus, nesmulkintus grūdus ir pupeles.

Kaulų sultinys ir kolagenas

Kai kurie geri baltymų, padedančių gaminti kolageną, šaltiniai yra tokie maisto produktai kaip raudona mėsa, vištiena ir kaulų sultinys. Norėdami paruošti kaulų sultinį, gyvūnų kaulus 1–2 dienas kaitinkite vandenyje. Tai ištraukia kai kuriuos kolageno baltymus į sultinį. Tačiau jūsų kūnas jo nesugeria tiesiai į odą ar sąnarius. Jis suskaido jį į aminorūgštis, kurios padeda kurti audinius. Kaulų sultinio galite nusipirkti bakalėjos parduotuvėse arba pasigaminti patys.

Ar jums reikia kolageno papildų?

Jei valgote subalansuotą mitybą, jūsų kūnas greičiausiai pagamins pakankamai kolageno jūsų poreikiams. Dauguma kolageno papildų tyrimų buvo nedidelio masto. Mums reikia daugiau tyrimų su daugiau tyriamųjų, kad suprastume jų poveikį sveikatai. Bet jei norite išbandyti, jie paprastai yra saugūs ir neturi šalutinio poveikio. Paprastai jie būna miltelių pavidalu, kuriuos galite įmaišyti į gėrimus ar padažus.

Ar kolageno papildai yra reguliuojami?

aistų tarnyba nereglamentuoja kolageno papildų, todėl juos gaminančios įmonės neprivalo įrodyti, kad jie veikia arba yra saugūs. Jei juos perkate, ingredientuose ieškokite šių raktinių žodžių: kolageno hidrolizatas, hidrolizuotas kolagenas arba kolageno peptidai.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus