visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Nuotekų valymo įrenginių įrengimas ir kompensavimas 2024 m. Ką turite žinoti?

Nuotekų valymo įrenginių įrengimas ir kompensavimas 2024 m. Ką turite žinoti? Nuotekų valymo įrenginių įrengimas ir kompensavimas 2024 m. Ką turite žinoti?

DRENSTA, Jovitos Skorupskienės IV

www.drensta.lt

facebook.com/drensta

Efektyvus buitinių nuotekų tvarkymas yra labai svarbus aplinkos apsaugai, švaraus vandens išsaugojimui ir visuomenės sveikatai. Ne visi gyventojai turi galimybę prisijungti prie centralizuotos nuotekų surinkimo sistemos, todėl buitinių nuotekų tvarkymu turi pasirūpinti patys. Dėl Aplinkos ministerijos pakoreguotų teisės aktų nuo šiol nuotekų valymo įrenginiai nebereikalauja gauti statybos leidimų arba vykdyti statybų baigimo procedūrų, išskyrus atvejus, kai jie įrengiami miestų ribose, saugomose kultūros paveldo objektų teritorijose.

Nuotekų valymo įrenginių įrengimo pakeitimai 2024 metais

Anksčiau nuotekų valymo įrenginiai, remiantis statybos techninio reglamento nuostatomis, buvo laikomi nesudėtingais statiniais, nuo šiol dėl pakeitimų, įgyvendintų šių metų pradžioje, jų įrengimo procedūra pasikeitė. Nuo šiol nuotekų valymo įrenginių įrengimo leidimas būtinas, jei planuojama įrengti nuotekų valymo įrenginį mieste, konservacinės apsaugos prioriteto arba kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, apsaugos zonoje ar vietovėje, kur leidžiama statyba pagal Saugomų teritorijų įstatymą.

Renkantis nuotekų valymo įrenginį svarbu įvertinti, kiek žmonių gyvena ir lankosi namų ūkyje, ar jie gyvena nuolat ar tik vasarą (pavyzdžiui, sodybose). Remiantis šia informacija galima pasirinkti tinkamą įrenginio tipą ir tūrį. Rūpestingai pasirinkus valymo įrenginį, galima išvengti papildomų rūpesčių dėl jo priežiūros.

Taip pat įrengiant nuotekų valymo sistemą savo sklype turite paisyti šių taisyklių ir rekomendacijų:

  • mažiausias leistinas nuotekų valymo įrenginio atstumas nuo kaimynų gyvenamųjų namų turi būti 8 metrai, o nuo kaimynų sklypo ribos – 3 metrai. Jei atstumai neįmanomi, reikalingas rašytinis sutikimas iš besiribojančių sklypų savininkų ar valdytojų;
  • sudaryti tinkamas sąlygas išvalytų nuotekų išleidimui į aplinką;
  • individualūs buitinių nuotekų valymo įrenginiai privalo būti sertifikuoti pagal ES standartus.

Valstybės kompensacija už nuotekų valymo įrenginius 2024 m.

Valstybės paramą nuotekų valymo įrenginiams galima gauti jau nebe pirmus metus. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija skiria šią paramą siekdama spręsti prastą individualių nuotekų tvarkymo būklę kaimo vietovėse. Kompensaciją už nuotekų valymo įrenginį gali gauti gyventojai, gyvenantys tam tikroje rajono savivaldybėje. Paramą galima gauti įsigijus ir įrengus buitinius nuotekų valymo įrenginius, taip pat net planuojant jų įsigijimą bei įrengimą, jei nėra techninės galimybės prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų.

Kompensuojamos išlaidos susijusios su buitinių nuotekų valymo įrenginių įsigijimu, montavimu, techninio projekto parengimu ir ekspertizės išlaidomis.

Parama valymo įrenginiams yra puiki galimybė sutaupyti reikšmingą sumą ir pagerinti nuotekų tvarkymo sąlygas. Keičiant seną nuotekų talpą į efektyvų biologinį buitinių nuotekų valymo įrenginį, galima išvengti dažnų nuotekų traukimų ir taip sumažinti susijusias išlaidas bei prisidėti prie aplinkos apsaugos.

Valstybės parama nuotekų valymo įrenginiams skiriama savivaldybių administracijoms, kuriose nėra centralizuotų nuotekų tvarkymo tinklų. Projekte gali dalyvauti fiziniai asmenys, turintys individualius gyvenamuosius namus arba savo kaimo vietovėje esančius namų ūkius.

Kiekviena savivaldybė nustato savo kompensacijos dydį, kuris gali skirtis priklausomai nuo specifinių sąlygų ir reikalavimų.

Dėl kompensacijos geriausia kreiptis į savo savivaldybės administraciją, kuri suteiks informaciją apie reikalingus dokumentus ir procedūras.

Jei planuojate įsigyti nuotekų valymo įrenginį ar turite klausimų dėl kompensacijos, susisiekite su „DRENSTA“.„DRENSTA“ veiklos specializacija – inžinerinių tinklų įrengimas ir aplinkos tvarkymas. Bendrovė yra oficiali „August ir Ko“ atstovė, parduodanti ir montuojanti nuotekų valymo įrenginius. „DRENSTA“ specialistai padės pasirinkti geriausiai poreikius atitinkantį nuotekų valymo įrenginį ir suteiks visą aktualią informaciją.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus