visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Krūties vėžys ir medicinos mitai: 15 klaidingų nuomonių apie krūties vėžį

Krūties vėžys ir medicinos mitai: 15 klaidingų nuomonių apie krūties vėžį Krūties vėžys ir medicinos mitai: 15 klaidingų nuomonių apie krūties vėžį

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Krūties vėžys – deja dažnai girdima diagnozė, kurią sieja nemažai mitų. Straipsnyje sutelksime dėmesį į kai kuriuos dažniausiai pasitaikančius nesusipratimus, susijusius su krūties vėžiu.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2020 metais nuo krūties vėžio mirė 685 000 žmonių, o 2,3 mln. Išgirdo diagnozę. Jie taip pat pranešė:

„2020 m. pabaigoje gyveno 7,8 mln. moterų, kurioms per pastaruosius 5 metus buvo diagnozuotas krūties vėžys, todėl tai yra labiausiai paplitęs vėžys pasaulyje.

Jos paplitimas gali padėti paaiškinti, kodėl su juo siejama daugybė mitų. Čia mes išspręsime 15 dažniausiai pasitaikančių nesusipratimų.

Kad padėti išsiaiškinti mitus, į pagalbą pasitelkėme tris ekspertus:

Dr. Michael Zeidman: krūtų chirurgijos docentas Icahn medicinos mokykloje Sinajaus kalne Niujorke.

Dr. Crystal Fancher: chirurginė krūtų onkologė Margie Petersen krūties centre Providence Saint John's Health centre ir chirurgijos docentė Saint John's Cancer Institute Santa Monikoje, Kalifornijoje.

Dr. Richardas Reithermanas, Ph.D.: MemorialCare Breast Center Orange Coast medicinos centre Fountain Valley, Kalifornijoje, krūtų vaizdavimo medicinos direktorius.

1. Krūties trauma gali sukelti krūties vėžį

„Krūties sužalojimas negali sukelti krūties vėžio, – paaiškino dr. Zeidmanas, – tačiau tai gali sukelti krūties pakitimų, kurie vaizduojant gali imituoti krūties vėžį.
„Šis procesas vadinamas „riebalų nekroze“, – tęsė jis, – mamogramoje jis gali atrodyti kaip netaisyklinga masė su dantytais kraštais, panašiai kaip naujo krūties vėžio atsiradimas. Geriausias būdas atskirti vėžį nuo riebalų nekrozės yra adatos biopsija.

2. Liemenėlės su apatine viela padidina krūties vėžio riziką

Nors apatinės vielos liemenėlės nedidina krūties vėžio rizikos, daktaras Zeidmanas visada rekomenduoja liemenėles be vielos. Jis paaiškina:
„Viela gali sudirginti odą po krūtimi, todėl oda gali suirti. Dėl šio skilimo bakterijos gali patekti į krūtį, sukeldamos infekciją, [arba] abscesą [arba abu].

3. IVF padidina krūties vėžio riziką

Apvaisinimo mėgintuvėlyje (IVF) procedūros metu gydytojai dažnai skiria vaistus, kurie skatina kiaušides gaminti kiaušinėlius. Šie vaistai imituoja estrogenų aktyvumą.

Dėl šios priežasties kai kurie ekspertai svarstė, ar jie gali paskatinti estrogenų receptorių teigiamo krūties vėžio augimą. Kaip rodo pavadinimas, šių vėžio ląstelių membranose yra estrogenų receptorių.

„Nors nėra atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų, kuriais būtų siekiama atsakyti į šį klausimą, – aiškino dr. Zeidmanas, – neseniai atlikta visų per pastaruosius 30 metų stebėjimo tyrimų metaanalizė padarė išvadą, kad krūties vėžio rizika moterims, kurioms buvo atlikta kiaušidžių stimuliacija, nepadidėja lyginant su bendra populiacija.

4. Mano šeimoje niekas nesirgo krūties vėžiu, todėl juo nesirgsiu

Tai yra mitas, su kuriuo daktaras Zeidmanas yra susipažinęs. „Labai dažnai žmonės, kuriems diagnozuotas krūties vėžys, man sako, kaip yra sukrėsti manydami, kad neturi šeimos istorijos.

„Tada aš atsakau teigdamas, kad didžioji dauguma žmonių, kuriuos matau su nauju krūties vėžiu, neturi rizikos veiksnių. Tiesą sakant, svarbiausias rizikos veiksnys susirgti krūties vėžiu yra moteris. Pvz.: Jungtinėse Valstijose 1 iš 8 moterų per savo gyvenimą susirgs krūties vėžiu.

Kaip mums paaiškino daktaras Fancheris, „tik apie 5–10 % krūties vėžio atvejų sukelia genetinė mutacija, perduodama tarp šeimos narių. Tai reiškia, kad dauguma krūties vėžio atvejų yra atsitiktiniai arba neturi paveldimos priežasties.

Kadangi šeimos istorija yra tik vienas iš krūties vėžio rizikos veiksnių, atranka yra svarbi. Kaip paaiškino daktaras Reithermanas:

„Siekiame, kad kiekviena moteris, sulaukusi 40 metų, turėtų kasmet atlikti mamografiją, nepaisant to, ar šeimoje yra sirgusių krūties vėžiu. Moterims, kurių šeimoje yra buvę krūties ar kiaušidžių vėžio, genetikos konsultantas turėtų įvertinti iki 30 metų amžiaus. Šiai moterų grupei krūties vėžio patikrą gali tekti pradėti iki 40 metų amžiaus.

Daktaras Zeidmanas naudojasi proga pabrėžti patikrinimų svarbą: „Jei esate moteris ir jums ne mažiau kaip 40 metų, pasidarykite mamografiją!

5. Stresas gali sukelti krūties vėžį

Dėl nuolatinio šiuolaikinio gyvenimo streso nenuostabu, kad žmonės nerimauja dėl to, kaip stresas gali paveikti sveikatą. Tačiau, kaip mums pasakė daktaras Zeidmanas:

„Nėra jokių įrodymų, patvirtinančių ryšį tarp streso ir krūties vėžio. Tiesą sakant, yra įrodymų, patvirtinančių, kad stresas nedidina krūties vėžio rizikos.

Tačiau tai nereiškia, kad stresas negali turėti įtakos sveikatai. Jis tęsia: „Buvimo žmogumi dalis yra rasti veiksmingų būdų susidoroti su stresu, su kuriuo mes visi neišvengiamai susidursime. Tai gali turėti didelės naudos sveikatai tiek psichiškai, tiek fiziškai, bet niekaip nesumažins krūties vėžio rizikos.

6. Sveikas gyvenimo būdas pašalina krūties vėžio riziką

„Nors tiesa, kad antsvorio turinčios moterys po menopauzės turi didesnę riziką susirgti krūties vėžiu, tačiau moteris nieko negali padaryti, kad pašalintų krūties vėžio riziką“, – aiškino dr. Zeidmanas. "Net moterims, kurioms atliekama dvišalė mastektomija, vis dar gresia naujas krūties vėžys." Tačiau jis nesiūlo niekam pradėti „kasdien rūkyti ir valgyti greitą maistą“.

Apskritai, jis mano, kad „labiausiai svarbu rūpintis savo kūnu, nes jūs gaunate tik vieną. Tačiau net pasaulinio lygio sportininkėms buvo diagnozuotas krūties vėžys.

7. Krūties vėžiu serga tik vyresni suaugusieji

„Nors tiesa, kad krūties vėžio rizika didėja moterims senstant, o vidutinis naujos krūties vėžio diagnozės amžius yra 61 metai, krūties vėžys gali pasireikšti daug anksčiau“ – sakė dr. Zeidmanas.

„Apie 5% naujų krūties vėžio diagnozių yra jaunesnėms nei 40 metų moterims. Deja, buvo pranešimų apie 20 metų amžiaus ir net paaugles moteris, kurioms buvo diagnozuota diagnozė. Šios jaunos moterys paprastai turi stiprią šeimos istoriją.

„Jei turite didelę krūties vėžio riziką visą gyvenimą, pagrįstą stipria šeimos istorija, galite gauti genetinį tyrimą ir ankstyvą atranką nuo 25 metų amžiaus.
Dr. Fancher paaiškina, kad nors jaunesnio amžiaus žmonėms krūties vėžys yra retesnis, ji ragina žmones „atkreipti gydytojo dėmesį į visus susijusius krūties radinius ir laikytis rekomenduojamų patikros gairių“.

8. Visi gumulėliai krūtyje signalizuoja apie krūties vėžį

Tai mitas – ne visi gumulėliai krūtyje yra vėžys. Daktaras Zeidmanas paaiškino, kad dauguma naujų krūties gumulėlių yra gerybiniai. Ir jei neseniai atlikote mamografiją, kuri buvo normali, tikėtina, kad šis procentas yra dar didesnis. Tačiau daktaras Zeidmanas aiškiai pasakė, kad bet kokį naują gumulėlį turėtų įvertinti sveikatos priežiūros specialistas.

9. Pasidarius abortą padidėja krūties vėžio rizika

„Šis klausimas iškyla todėl, kad žinome, kad krūties vėžio rizika yra tiesiogiai susijusi su estrogenų poveikiu, – sakė dr. Zeidmanas, – o abortas nutraukia normalų hormoninį nėštumo ciklą.

„Nors mes niekada negalime atlikti atsitiktinių imčių kontroliuojamo tyrimo, kad išspręstume šį klausimą, Danijoje buvo atliktas labai didelis stebėjimo tyrimas, kuriame dalyvavo 1,5 milijono moterų ir nenustatyta jokio ryšio tarp abortų ir krūties vėžio.

Be šios analizės, jis paaiškino, kad taip pat „buvo atlikti keli kiti didelio masto tyrimai, kurių metu buvo padaryta tokia pati išvada“.

10. Telefono nešiojimas liemenėlėje gali sukelti vėžį

Pasak daktaro Zeidmano: „Nėra įrodymų, kad mobilieji telefonai sukelia vėžį. „Tačiau mes neturime jokių ilgalaikių studijų, todėl negalime pasakyti, kad taip nutiks ateityje. Kodėl kol kas negalite tiesiog įdėti telefono į kišenę ar krepšį?

11. Auskarų vėrimas į spenelius padidina krūties vėžio riziką

Daktaras Zeidmanas sakė, kad tai yra mitas – auskarų vėrimas į spenelius nedidina krūties vėžio rizikos. „Tačiau, – patikslino jis, – jie gali sukelti komplikacijų, tokių kaip infekcija, abscesas, žindymo sunkumai dėl užsikimšusių randų audinių kanalų, nervų pažeidimai, keloidai, cistos ir retesnės, bet rimtesnės ŽIV bei hepatito B ir C ligos.

„Dėl šių priežasčių, – sakė jis, – visada rekomenduoju nesiversti auskarų į spenelius. Jei aktas padarytas, rekomenduoju jį pašalinti“.

12. Cukrus sukelia krūties vėžį

Daktaras Zeidmanas laikosi tvirtos pozicijos cukraus atžvilgiu: „Cukraus apskritai reikėtų vengti. Tai sukelia priklausomybę“. „Tai gali sukelti nuotaikų svyravimus, – tęsė jis, – dėl to padidėja insulino kiekis, dėl kurio organizmas atsiduria priešuždegiminėje būsenoje. Tai savo ruožtu gali sukelti širdies ligas, diabetą ir kitas lėtines uždegimines ligas. "Per daug cukraus gali sukelti nutukimą, kuris yra krūties vėžio rizikos veiksnys". Tačiau jis paaiškino, kad tyrimai, tiriantys ryšį tarp cukraus ir krūties vėžio, buvo „mišri ir nenuoseklūs“.

Kalbant apie cukrų, verta sugriauti susijusį mitą: kad cukrus padeda augliams augti. Šis mitas atsirado dėl to, kad vėžio ląstelės greitai dalijasi, todėl joms reikia daug energijos.

„Nors konkrečių įrodymų tai patvirtinančių nėra“, – pareiškė dr. Zeidmanas, – vis tiek rekomenduoju kiek įmanoma susilaikyti nuo pridėtinio cukraus, kad būtų bendra savijauta.

13. Vyrai neserga krūties vėžiu

„Vyrai turi krūtis... taigi taip, jie taip pat suserga krūties vėžiu“, – sakė daktaras Zeidmanas. „Tiesą sakant, 1 % visų krūties vėžio diagnozių JAV yra vyrams. Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, 2017 metais buvo 2300 naujų vyrų krūties vėžio atvejų ir 500 mirčių.

„Nors krūties vėžiu serga moterys dažniau nei vyrai, vis dar yra vyrų, kurie suserga krūties vėžiu“, – aiškino dr. Fancher. "Į bet kokį gumbą, skausmą ar pokyčius reikia atkreipti gydytojo dėmesį, net jei neturite stiprios šeimos istorijos.“ – Daktaras Fancheris

Dr. Reitherman pridūrė: „Vyrams krūties vėžys diagnozuojamas retai, dažniausiai pasitaikantis rizikos veiksnys yra krūties vėžio šeimos istorija. BRCA2 genetinė mutacija žymiai padidino krūties vėžio riziką vyrams, turintiems šį geną.

14. Mamogramos sukelia krūties vėžio plitimą

„Tai yra įprastas klaidingas supratimas, kurį girdžiu iš savo pacientų“, – sako dr. Zeidmanas. „Manoma, kad vėžį suspaudus mamografijos metu arba atliekant vėžio adatos biopsiją, vėžys įsisės į kitas krūties dalis. Tačiau jis patvirtina: „Yra absoliučiai jokių tai patvirtinančių įrodymų“.

Daktaras Reithermanas sutinka: „Nėra visiškai jokių įrodymų, kad mamografija sukelia krūties vėžį. Atliekant mamografiją naudojama labai maža spinduliuotės ir suspaudimo dozė ir neturi jokio dokumentuoto ar teorinio ryšio su krūties vėžio atsiradimu.

15. Jei nėra gumbų, nėra ir vėžio

„Jei tai būtų tiesa, mamografijos mums nereikėtų“, – sakė daktaras Zeidmanas. „Įrodyta, kad mamografijos gelbsti gyvybes, nes leidžia aptikti vėžį, kol jis dar neapčiuopiamas. Šiame kontekste „apčiuopiamas“ reiškia, kad žmogus pirštais gali jausti gumulą.

„Jei diagnozuojame ir gydome krūties vėžį, kol jis yra 1 stadijos, išgyvenamumas artėja prie 100 proc. Išgyvenimas mažėja, kai stadija keičiasi. Tiesą sakant, vėžys gali likti neapčiuopiamas ir vis tiek išplis į kitas kūno dalis“, – pridūrė daktaras Zeidmanas.

Pasak daktaro Fancher, „Daugelis krūties vėžio atvejų aptinkami atrankinės mamografijos metu ir gali būti nejaučiami. Tai ypač pasakytina apie neinvazinį krūties vėžį arba latakų karcinomą, kuris gali pasirodyti tik kaip kalcifikacija atrankinėje mamografijoje.

Apibendrinant

Krūties vėžys yra dažnas reiškinys, ir nors sveikas gyvenimo būdas gali tam tikru mastu sumažinti riziką, labai svarbu būti budriems. Kuo anksčiau gydytojas aptinka krūties vėžį, tuo didesnė tikimybė jį išgyventi.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus