visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Modernios daugiabučių šildymo sistemos iš Oventrop – naujam gyvenimo komfortui

Modernios daugiabučių šildymo sistemos iš Oventrop – naujam gyvenimo komfortui Modernios daugiabučių šildymo sistemos iš Oventrop – naujam gyvenimo komfortui

Oventrop GmbH & Co. KG atstovas Baltijos šalims Vygantas Milaknis

www.oventrop.com

„Oventrop“ gaminiai ir sprendimai leidžia pasiekti aukštesnį pastatuose esančių sistemų energinį efektyvumą tiek naujos statybos, tiek renovuojamuose pastatuose.

Individuali apskaita ir mažesnis šilumos naudojimas atperka investicijas

Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros duomenimis, apie 96 % daugiabučių namų Lietuvoje yra statyti iki 1993 metų. Kad gyvenimas čia būtų patrauklus, būtina didinti tokių namų šildymo sistemų efektyvumą ir komforto sąlygas butuose. Daugumoje senosios masinės statybos daugiabučių įrengtos vienvamzdės šildymo sistemos su vertikaliaisiais stovais. Kalbant apie jų modernizavimą, jau neapsiribojama vien šilumos punkto atnaujinimu ar balansinių vožtuvų įrengimu ant stovų.

Dauguma gyventojų pageidauja individualiai reguliuoti temperatūrą butuose, už šildymą taip pat mokėti individualiai, atsižvelgdami į realiai sunaudotą šilumą. Tam, kad esamos šildymo sistemos atitiktų šiuos lūkesčius, būtina jas atnaujinti. Įvertinus namo vamzdyno būklę ir jo susidėvėjimą, galimi keli sprendimo būdai. Pristatome vieną pažangiausių.

Šildymo sistema su horizontaliu šilumos skirstymo vamzdynu ir karšto vandens ruošimo mazgu bute

Atliekant kompleksinį namo modernizavimą, galima visai atsisakyti vertikaliųjų šildymo stovų ir pereiti prie horizontaliojo šilumos skirstymo bute, kai į kiekvieną butą ateina tik du magistraliniai tiekiamojo ir grįžtamojo srauto vamzdžiai, kuriais keliauja šiluma. Ji į bute esančius radiatorius paskirstoma iš buto mazgo naujai nuvestais vamzdžiais, paklotais buto perimetru. Vamzdynui uždengti naudojama grindjuosčių sistema. Pasirinkus buto šilumos mazgus, nebelieka karšto vandens tiekimo ir cirkuliacinio vamzdyno, nes karštas vanduo ruošiamas individualiai kiekviename bute. Geriamasis vanduo pašildomas pratekančiu šviežio vandens ruošimo principu mazgo šilumokaityje, naudojant šildymo sistemoje cirkuliuojančią šilumą. Tai užtikrina šildymo efektyvumą ir aukštas geriamojo vandens higienos normas.

Nors investicijos į tokį pastato modernizavimą yra didesnės, tačiau daug sutaupoma kitose vietose, o, svarbiausia, mažėja šilumos nuostoliai. Vadinamajai kolektorinei sistemai, kai paliekama seno tipo karšto vandentiekio sistema, reikia magistralinių penkių vamzdžių stovų. O sistemai su buto mazgais reikia tik trijų vamzdžių stovų iki mazgų.

Modernios daugiabučių šildymo sistemos iš Oventrop

Naudojant buto šilumos mazgus, labai aiški ir konkreti suvartotos šilumos apskaita

Tokios sistemos vartotojas gali mėgautis tokiomis pat komforto sąlygomis kaip ir gyventojai, naudojantys autonominius dujinius katilus bute. Jiems nėra šildymo sezono pabaigos ar pradžios. Jie šilumą gauna ištisus metus. Tačiau turi visas priemones ją vartoti labai taupiai ir racionaliai.

Pirmasis daugiabutis Lietuvoje su tokiais „Oventrop“ buto šilumos mazgais, atliekant kompleksinį namo modernizavimą, įrengtas Panevėžyje. Poros metų eksploatacijos rezultatai pranoksta lūkesčius. Gyventojai puikiai įsisavino ir suprato tokios sistemos privalumus. Efektyviai naudodami šilumos energiją, jie net atranda papildomų išteklių, kaip, bendrai susitarus, galima dar labiau sutaupyti. Nes jie turi visas lanksčias temperatūros nustatymo ir reguliavimo priemones, kuriomis galima įvertinti lauko oro temperatūrą bei vartojimo intensyvumą skirtingu paros metu.

Naudojamas mazge esantis vienas šalto vandens ir kitas buto šilumos skaitiklis, kuris apskaičiuoja butui teikiamą šilumą ir šilumos energiją karštam vandeniui ruošti, todėl karšto vandens skaitiklio nebereikia.

Sistemose su buto šilumos mazgais projektuojami šilumos kaupikliai centriniame namo šilumos mazge. Tad esant tokioms sistemoms labai nesudėtinga naudoti alternatyvius šilumos šaltinius, pavyzdžiui, saulės, geoterminę energiją ir pan.

Privalumai investuotojui:

  • žymiai mažesnės investicijos nei butuose įrengiant naujus pakabinamus šildytuvus ar dujinius katilus;
  • mažesnės įrengimo išlaidos, nes kiekvienai atšakai su joje išsidėsčiusiais butais reikia tik trijų tiekimo vamzdžių;
  • naudojant pakabinamus gaubtus ar įleidžiamas spintas, mazgus galima integruoti į bet kokias patalpas, taip padarant juos mažai pastebimus;
  • šiluma butams tiekiama visus metus, todėl nereikia elektrinių rankšluosčių džiovintuvų ar elektra šildomų grindų.

Privalumai projektuotojui:

  • naudojant mazgus „Regudis“, stovuose nebereikia įrengti jokios reguliavimo armatūros, nes mazguose esantys diferencinio slėgio reguliatoriai leidžia iš karto subalansuoti visą sistema;
  • „Oventrop“ tiekia visokeriopą pagalbą projektuojant, o su specialia nemokama programa OVplan galima atlikti vamzdyno hidraulinį skaičiavimą;
  •  skaičiuojant vamzdyną programa OVplan įvertina karšto vandens vartojimo vienalaikiškumą ir apskaičiuoja reikiamą šilumos šaltinio galią bei parenka buferinės (akumuliacinės) talpyklos tūrį.

Privalumai eksploatuotojui:

  • šiluma pastate gaminama centralizuotai, todėl galima naudoti kitų rūšių atsinaujinančią energiją;
  • kadangi karšto vandens tiekimo vamzdyno ilgis bute nedidelis, karšto vandens cirkuliacinė linija nėra būtina;
  • kadangi karštas vanduo tiekiamas decentralizuotai (nėra bendros karšto vandens tiekimo sistemos pastate), galima žemesnė ruošiamo karšto vandens temperatūra;
  • hidraulinis ir šiluminis karšto vandens ruošimo proceso valdymas;
  • žemos grįžtančiojo srauto temperatūros;
  • jungiamieji vamzdžiai ir šilumokaitis pagaminti iš auštos kokybės nerūdijančiojo plieno;
  • mazgas tiekiamas visiškai sukomplektuotas ant pagrindo plokštės, jo sandarumas ir veikimas patikrinti gamykloje;
  • dėl šiluminės pusiausvyros iki minimumo sumažėja kalkių susidarymas šilumokaityje. Tai sąlygoja šilumokaičio įrengimo padėtis, pakankamas jo šilumos perdavimo ilgis, jo hidraulinio jungimo pobūdis;
  • žemos eksploatavimo sąnaudos.

Privalumai vartotojui:

  • nėra nei „šildymo sezono“ pradžios, nei pabaigos, todėl šiluma bute galima mėgautis ištisus metus;
  • su temperatūros reguliatoriumi galima nusistatyti karšto vandens temperatūrą;
  • higieniška, energiniu požiūriu efektyvi eksploatacija;
  • išlaidų kontrolė dėl tikslios apskaitos bute su integruojamais šilumos ir šalto vandens skaitikliais;
  • visam namui sudarant vieną sutartį su energijos tiekėju, galimos palankesnės sutarties sąlygos;
  • individualus naktinis arba zoninis temperatūros sumažinimas.

Straipsnis publ. structum.lt. Modernios šildymo sistemos naujam gyvenimo komfortui.

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus