visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Patalpos temperatūros valdymo sistema R-TRONIC

Patalpos temperatūros valdymo sistema R-TRONIC Patalpos temperatūros valdymo sistema R-TRONIC

Oventrop GmbH & Co. KG atstovas Baltijos šalims Vygantas Milaknis

www.oventrop.com

Vidaus patalpų klimatas turi teigiamai veikti mūsų sveikatą ir darbingumą. Įtaką patalpų mikroklimatui pirmiausia daro oro temperatūra, santykinė drėgmė (RH) ir CO2 koncentracija (ppm). Net ir pasitelkus didelių investicijų nereikalaujančias priemones, galima pasiekti tinkamą patalpų mikroklimatą su mažomis energijos sąnaudomis.

Patalpų mikroklimato kokybė

Patalpos temperatūrą puikiai galima nustatyti patalpos temperatūros reguliatoriumi, kombinuojant jį, pvz., su hidrauliškai sureguliuotais šildymo prietaisais bei paviršių šildymo ar vėsinimo sistemomis, pagal komforto ir taupių energijos sąnaudų reikalavimus. RH dydis nusako, kiek patalpos oras gali prisisotinti vandens garų. Jos viršijimas ilgainiui gali sukelti žalą dėl drėgmės, pvz., ant šaltų išorės sienų. Vykstant oro mainams, perteklinis vandens garų kiekis gali būti išventiliuojamas, ir taip išvengiama tokio pobūdžio nuostolių. Tokių priemonių dažnis priklauso nuo išorės temperatūros, nors RH dydis neturėtų viršyti 55%. Didelę įtaką patalpos mikroklimato kokybei daro anglies dioksidas CO2. 1000 ppm CO2 koncentracija direktyvoje VDI 60223 apibrėžiama kaip viršutinė patalpos oro kokybės vertinimo riba. Jei ši vertė didesnė, tai patalpos orą reikia gerinti ventiliacijos priemonėmis.

Patalpos temperatūros valdymo sistema R-TRONIC

Patalpų mikroklimato kokybės gerinimo ir energijos sąnaudų mažinimo priemonės, nereikalaujančios didelių investicijų

Šilumos nuostoliai, atsirandantys dėl gyvenamųjų patalpų vėdinimo, negali būti neribotai mažinami, nes negalima vėdinti mažiau nei minimaliai. Labai paprasta vėdinimo priemonė – vėdinimas atidarant langą. Atidarant langą galimas oro apykaitos koeficientas iki 15 h-1, o pagerėjimas pasiekiamas per kelias minutes. Vartotojas turėtų šią vėdinimo fazę atlikti kuo labiau taupydamas energiją, o čia jam padėtų CO2 ir RH dydžių indikacija ir jų atitikimas optimaliam patalpos mikroklimatui.

Patalpos temperatūros valdymo sistema R-TRONIC

Tuomet šildymo sistema pagrindinai turi sušildyti tik šviežią orą. Sienose ir patalpos įrangoje susikaupusi šiluma didžia dalimi išlieka. Jei patalpų temperatūros reguliavimas kombinuojamas su anksčiau minėtomis vėdinimo priemonėmis, galima sutaupyti žymiai daugiau energijos nei sistemose, kurios neatsižvelgia į mikroklimato klimato rodiklius.

Patalpos temperatūros valdymo sistema R-TRONIC

Patalpos temperatūros valdymo sistema „R-Tronic“

Patalpos klimatą galima pagerinti daug investicijų nereikalaujančiomis priemonėmis, tuo pat metu taupiai vartojant energiją su nauja patalpos temperatūros valdymo sistema „R-Tronic“. Vartotojas gauna tikslius nurodymus dėl patalpos oro kokybės ir taip gali ją kryptingai veikti.

Patalpos temperatūros valdymo sistema R-TRONIC

Patalpos temperatūros valdymo sistema R-TRONIC

Patalpos temperatūros valdymo sistema R-TRONIC

 

lndikatorius „R-Tronic i“

Su šiuo vienu bazinės versijos prietaisu matuojama ir rodoma patalpos temperatūra T (OC), santykinė oro drėgmė RH (%) ir anglies dvideginio kiekis CO2 (ppm). Šie rodikliai ir papildomas simbolis ekrane informuoja vartotoją apie reikiamo patalpos vėdinimo (pvz., atidarant langą) pradžią ir pabaigą. Tam kad ši nuoroda neatsirastų pernelyg trumpais laiko intervalais, Co2 vertei yra iš anksto nustatyta 300 ppm histerezė. lndikatorius „R-Tronic i“ yra ypač paprasta, taupanti energiją ir didelių investicijų nereikalaujanti priemonė geram patalpos mikroklimatui sukurti.

lndikatorius „R-Tronic TFC“ su integruotu patalpos temperatūros reguliatoriumi

„R-Tronic TFC“ atlieka tas pačias funkcijas kaip ir „R-Tronic i“. Papildomai yra integruotas patalpos temperatūros reguliatorius. Šis prietaisas komunikuoja su elektronine šildymo prietaiso pavara „Aktor M CON B“ belaide technologija „EnOcean“ paremtu radijo ryšiu. Kadangi ši turi automatinį „atviro lango atpažinimą“, vėdinimo fazės metu patalpoje automatiškai sumažinama nustatytoji temperatūra. Papildomai su laiko programavimo funkcija galima nustatyti daugiautemperatūros sumažinimo fazių.

„R-Tronic TFC“ suderina laiko atžvilgiu programuojamą patalpos temperatūros reguliatorių su CO2 ir RH indikacija. Atsižvelgiant į šiuos mikroklimato parametrus, galima optimaliai pagerinti vėdinimo priemones (pvz., vėdinimą per langą) ir išvengti bereikalingų vėdinimo šilumos nuostolių.

R-Tronic TFC“ leidžia ypač taupyti šildymo energiją. Taip, pvz., esant šiandieniniams mažai energijos suvartojančių namų standartams, atsiranda papildomas galimas energijos sutaupymo efektas patalpų šildymui, kuris sudaro iki 20% nuo bendro šilumos poreikio per metus.

lndikatorius „R-Tronic TF“ su integruotu patalpos temperatūros reguliatoriumi

Jei vartotojui svarbu tik patalpos temperatūra ir drėgmė, jis gali pasinaudoti kita „R-Tronic“ sistemos versija. Versija „R-Tronic TF“ dirba be Co2 jutiklio, bet matuoja ir rodo santykinę drėgmę. Taip pat yra integruotas patalpos temperatūros reguliatorius, o vartotojas gauna nurodymus dėl vėdinimo.

Patalpos temperatūros reguliatorius „R-Tronic T“

Versijoje „R-Tronic T“ yra tik patalpos temperatūros reguliatorius. Dėl belaidžio ryšio su šildymo prietaiso pavara „Aktor M CON B“ ir ši versija labai gerai tinka šildymo sistemoms modernizuoti.

„Oventrop“ – vienas namo inžineriniams sprendimams skirtos įrangos ir sistemų gamybos lyderių Europoje, užimantis tvirtas pozicijas šiose srityse: šildymo (šildymas skystuoju kuru, dujinis šildymas, saulės šiluminė technika, paviršių šildymas ir kt.), kondicionavimo ir vidaus santechnikos sistemų (geriamasis vanduo). Šildymo, santechnikos ir pramonės sritims įmonė siūlo platų, daugiau nei 4 000 gaminių, asortimentą. „Oventrop“ produkcija yra tiekiama į daugelį pasaulio šalių. Visi „Oventrop“ gaminiai ir sistemos atitinka aukščiausius kokybės standartus. Gaminių aukštos kokybės pagrindas – tai kruopštumas gamybos metu ir šiuolaikiška technika. Kompanija viena iš pirmųjų buvo sertifikuota pagal DIN-EN-ISO 9001

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus