visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Tvenkinio kasimas sodyboje – kaip teisingai jis turi būti įrengtas?

Tvenkinio kasimas sodyboje – kaip teisingai jis turi būti įrengtas? Tvenkinio kasimas sodyboje – kaip teisingai jis turi būti įrengtas?

Šiandieną dekoratyvinis tvenkinys šalia nuosavo namo ar sodyboje, puikiuojasi daugelio aplinkoje. Tačiau norint įsirengti net ir nedidelį vandens telkinį, reikalinga patirtis ir žinios. UAB „FOJUS“ – daugelį metų kasa ir valo tvenkinius, kūdras, ežerų pakrantes ir pateikia esminius patarimus nuo ko pradėti kūdros įrengimo darbus ir į ką atkreipti dėmėsį, kad jo priežiūra ateityje nesukeltų papildomų rūpesčių. Deja, taupant ir samdant nepatyrusį rangovą, toks vandens telkinys gali tapti ir papildoma našta.

Tvenkinio įrengimo vieta

Nuo to, kur bus kasamas tvenkinys, priklausys ne tik jo įrengimas, bet ir priežiūra vėliau. Pieva ir plotai toliau nuo arimų ir ūkinių pastatų – puiki vieta vandens telkinio įrengimui. Tokioje vietoje trąšų į vandenį pateks gerokai mažiau, jis ne taip greitai užžels.

Kūdra greičiau apžels augalais, jei jos vieta bus lomose ar didesnėse reljefo įdubose, buvusių kūdrų vietose. Į tokias vietas suteka vanduo iš aplinkinių vietovių, atnešdamas trąšų ar maisto medžiagų, tinkamų kūdros augalams. Laikui bėgant kūdros ir tvenkiniai apželia, ima kauptis dumblas, kurį vėliau reikia išsemti.

Vandens telkinį galima iškasti ir aukštumose. Jeigu kasant nebus pažeistas vandenį sulaikantis nelaidusis dirvožemio sluoksnis, tokioje vietoje susikaups krituliai. Tiek kasant tvenkinį aukštumose, tiek žemumose, rekomenduojama, kad ekskavatorininkas iš pradžių kaušu atliktų bandomuosius kasimus, kad nustatyti kaip giliai slūgso molingasis sluoksnis ir tik tada formuotų telkinio dugno profilį. Pažeidus nelaidųjį sluoksnį – molį, priemolį – vanduo nesilaikys.

Tvenkinių kasimas

Tvenkinio formos ir gylio parinkimas

Dažnu atveju nepatyrę vandens telkinių kasėjai įrengia telkinius pernelyg gilius ir stačiais šlaitais. Lietus ir polaidžio vanduo išplauna šlaitus, juos vėliau tenka tvarkyti, iškyla pavojus, kad į tokį tvenkinį gali įkristi žmogus ar gyvūnas.

Įrengiant tvenkinį, svarbu ir jo forma. Nerekomenduojamas keturkampio formos pasirinkimas. Kuo labiau bus vingiuotas krantas, tuo labiau vanduo turės galimybę cirkuliuoti ir maišytis praturtindamas deguonimi giluminius sluoksnius. Taip mažiau kaupsis dumblas ir vanduo bus skaidresnis. Įrenkite kuo seklesnį krantą – iki 25 cm gylio. Tokiose sekliose zonose įsikurs vandens augalai, kurie praturtins vandenį deguonimi, o taip pat sukurs tinkamas buveines įvairiems vandens gyvūnams – varlėms, rupūžėms, tritonams, laumžirgiams, vabalams ir augalams. Iš tokio telkinio galėsite drąsiai imti vandenį, vesti pagirdyti gyvulį. Jame be pavojaus galės pliuškentis vaikai.

Galite papuošti tvenkinio pakrantes senais kelmais, stuobriais ar kita mediena, kuri bus naudinga įvairiems vabzdžiams, varlėms.

Pasitaiko atveju, kuomet neaptyrę kasėjai pila žemes į kaupą šalia tvenkinio. Mineralizuojantis iškastai durpei, dumblui, į kūdrą sutekės maisto medžiagos. Geriausia iškastą gruntą būtų išvežti arba paskleisti kiek toliau nuo kūdros ir išlyginti.

Rekomenduojama formuoti seklų šlaitą. Deja, ne visi ekskavatoriai turi galimybę taip kasti. Kai kuriais mažais ekskavatoriais galima kasti tik duobę, taigi, pasidomėkite ar kūdros kasėjai turi tam reikiamą techniką.

Tvenkinių kasimas

Žuvų veisimas tvenkinyje – privalumai ir trūkumai

Įprasta, kad į vandens telkinius prileidžiama žuvų. Nors vietinės žuvų rūšys: karosai, lynai yra natūrali gamtos dalis, tačiau tai darantys turėtų suprasti, kad tuomet telkinį reiks papildomai prižiūrėti. Žuvys sumaišo dumblą, taip sumažindamos šviesos patekimą, kuri reikalinga augalams. Žuvų ekskrementai patenka tiesiai į vandenį, tokiu būdu jis praturtinamas maisto medžiagomis, kurios skatina eutrofikaciją (tvenkinio užaugimą augalais). Kūdroje esant žuvų, sumažėja vandens augalų ir mažesnių vandens gyvūnų, kuriais minta žuvys, dėl to vanduo pasidaro neskaidrus, kūdra dumblėja, tad po kurio laiko reikės reguliariai išvalyti susikaupusį dumblą.

Neretai kūdros priežiūrai pasitelkiamos nevietinės žuvų rūšys – karpiai, amūrai. Šios žuvys suėda augalus, tad palieka vandens telkinį be deguonies gamybos aparato. Esant per daug tokių žuvų, uždumblėjimas neišvengiamas.

Tvenkinių kasimas

Reguliari tvenkinio priežiūra

Stebėkite, kad kūdros neapželtų, nedumblėtų, naudokite tam skirtas prevencijos priemones, chemiją, nekenkiančią florai bei faunai. Jei vis dėlto užleidote savo vandens telkinį, taip, kad priemonės nebepadeda, teks jį valyti. Tai daryti geriausia, kai jie labiausiai nusekę, t.y. antroje vasaros pusėje. Iškirskite nendres, krūmus, medžius, išpjaukite kitus augalus. Gamtinę pusiausvyrą mažiau pažeisite, jeigu vienu metu bus valoma ne daugiau kaip pusė vandens telkinio. Stengiantis išlaikyti neužžėlusį tvenkinį, būtina prisiminti, kad negalima naudoti herbicidų – jie labai pakenks vandens ekosistemai. Laiku išrovus pradedančius augti meldus, karklus, vėliau reikės mažiau pastangų šalinant suvešėjusią augmeniją. Kūdras galima nuganyti galvijais. Ištrypdami krantą jie neleis užaugti krūmams, o tai laukinei gamtai turės tik labai nežymios neigiamos įtakos.

Maždaug kas dešimt metų kūdrų dumblą teks iškasti. Seklios kūdros, kurios vasarą išdžiūva, išlieka ilgiau, nes išdžiūvančiame dumble organinės medžiagos greičiau susiskaido.

Tvenkinių kasimas

Taigi, nusprendus kasti tvenkinį, vadovaukitės šiais patarimais:

  • Pasirinkite patikimą tvenkinio rangovą. Peržiūrėkite iškastų tvenkinių pavyzdžius, rekomendacijas ir pan. Sutarkite kokius darbus rangovas atliks už sutartą vieno ar kito tvenkinio kasimo kainą. Kiek kainuos technikos atvežimas, ar įskaičiuotas žemės lyginimas. Ar rangovas turi reikiamą darbams atlikti techniką, ar turi planiravimo darbams atlkti lygiakraštį kaušą. Profesionaliai atlikus tvenkinio kasimo darbus rangovas turi išlyginti žemę. Atlikus lygiakraščiu kaušu, galėsite su minimaliomis investicijomis sėti veją, nereikės papildomų žemės stumdymo darbų.
  • Saugokite augalinį žemės sluoksnį, kuris bus reikalingas tvarkant tvenkinio aplinką, lyginant žemę ir norint apželdinti tvenkinio aplinką. Pasiruoškite, kad sklypo aplinka (reljefas) pasikeis.
  • Atlikite bandomuosius gręžinius, kurie nustatys koks yra gruntas, kokiame gylyje yra vanduo. Taip sužinosime ar laikysis vanduo tvenkinyje ar ne.
  • Pasirinkite tinkamą tvenkinio formą ir jei leidžia reljefas, padarykite įlanką, iškyšulį ar sąsiaurį. Tokios vietos, gali tapti idealiu pagrindu pavėsinei, kurioje mielai vakaroja šeimyna ir draugai.
  • Atkreipkite dėmesį į tvenkinio šlaito suformavimą. Po kiekvieno lietaus tvenkinio vanduo susidrums tol, kol nesutvarkysite, neapželdinsite šlaitų. Šlaitai yra stiprinami naudojant tinklelius, kokoso „ūsų“ kilimėlius, kurie užpilami žemėmis ir užsėjami veja. Tuo atveju, kai siekiate natūralumo, įsigykite irisų (vilkdalgių), dekoratyvinių ajerų, viksvos, manažolės. Šie augalai puikiai įsilieja į aplinką ir šaknimis tvirtina šlaitus. Papildomas privalumas – galite įleisti vėžių, kurie po irisų šaknimis pasidaro urvus ir sėkmingai gyvuoja. Augalų būvimas yra privalomas tuo atveju, kai tvenkinys įžuvinamas.
  • Pasirinkite tinkamą tvenkinio kasimo metą. Pradėti tvenkinio įrengimą, rekomenduojama tokiu metų laiku, kad visi darbai (išskyrus apželdinimą) būtų baigti iki pavasario. Tokiu būdu tvenkinys maksimaliai prisipildys vandeniu tirpstant sniegui.
  • Jei norėsite tvenkinyje turėti žuvies, kasdami jį, keliose vietose, dugne ir šlaituose, palikite didelių akmenų, kurie taps puikiu prieglobsčiu žuvims. Dugne paliktus kelis akmenis galima sudėti vieną ant kito. Čia mielai gyvens plėšrios žuvys ir, esant reikalui, žinosite kur tikslinga jas gaudyti.

Nedidelio dekoratyvinio tvenkinio įrengimas patiems

Nedidelį, iki kelių metrų skersmens tvenkinį galite įsirengti ir patys:

  • Pasirinkite kūdros centrą.
  • Nukaskite velėną, bet neišmeskite jos, panaudosite kranto linijai formuoti.
  • Nukaskite nuosekliai link kūdros centro truputį žemės, bet ne daugiau kaip iki 30 cm gylio.
  • Dugną išklokite polietilenu, jį pritvirtinkite palei krantą prispausdami velėna.
  • Palaukite, kol prilis, arba prileiskite vandens ir mėgaukitės savo įgyvendintu projektu.

„FOJUS“ – kainos ir kokybės santykio garantas!

  • UAB „FOJUS“ kasa ir valo tvenkinius, kūdras, ežerų pakrantes.
  • Lygina ir formuoja sklypus, aikšteles, rauna kelmus, tiesia kelius.
  • Griauna pastatus.
  • Atlieka visus aplinkos tvarkymo darbus, veža įvairų gruntą.
  • Stato įvairios paskirties statinius.
  • Nuomoja ilgastrėlį ekskavatorių, savivartį (Dumper) ir buldozerį.
  • Ilgametę patirtį turintys įmonės meistrai vyksta į objektą, konsultuoja, apžiūri ir pataria.

Aplinkotvarkos, kraštovaizdžio formavimas

Straipsnis parengtas pagal: atd.lt. Kaip teisingai išsikasti tvenkinį ar kūdrą?; bernardinai.lt. Tvenkinių ar kūdrų kasimo patarimai.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus