visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Katės FIP (kačių infekcinis peritonitas): simptomai, priežastys ir gydymas

Katės FIP (kačių infekcinis peritonitas): simptomai, priežastys ir gydymas Katės FIP (kačių infekcinis peritonitas): simptomai, priežastys ir gydymas

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Kas yra infekcinis kačių peritonitas?

Kačių infekcinis peritonitas (FIP) yra virusinė liga, kurią sukelia kačių koronavirusas, pažeidžiantis laukines ir namines kates. Šio tipo koronavirusas skiriasi nuo koronaviruso, sukeliančio COVID-19 žmonėms.

Kačių koronavirusas yra labai dažnas ir paprastai nesukelia rimtų problemų, išskyrus lengvą viduriavimą. Tačiau kai kačių koronavirusas pasikeičia į tam tikrą koronaviruso atmainą, gali išsivystyti FIP. Maždaug 10% užsikrėtusių kačių virusas dauginsis ir mutuos, o tai sukelia infekciją, vadinamą kačių infekcinio peritonito virusu (FIPV), kuri plinta visame katės kūne. Tai gali sukelti ekstremalią uždegiminę reakciją audiniuose aplink pilvą, inkstus ar smegenis.

Nors manoma, kad FIP nėra užkrečiama, tai labai rimta liga. Kai katė suserga FIP, ji progresuoja ir beveik visada mirtina.

Kačių infekcinio peritonito (FIP) simptomai

Ankstyvieji FIP požymiai gali skirtis, tačiau dažnai jie apima kylantį ir mažėjantį karščiavimą, apetito praradimą ir energijos praradimą. Laikui bėgant, užsikrėtusios katės gali turėti daugiau FIP simptomų, kurie priklauso nuo FIP formos.

FIP yra „sausos“ ir „šlapios“ formos. Užkrėstos katės gali turėti tik vienos formos simptomus arba jų derinį.

Sausa FIP forma. Sausa FIP forma sukelia infekciją ir uždegiminius pažeidimus aplink katės kūno kraujagysles. Ši infekcija gali paveikti smegenis, kepenis, inkstus, plaučius ir odą. Dėl šios formos katė dažnai turi traukulių ir nenormaliai ar nekoordinuotai juda. Kai kuriais atvejais katėms taip pat būdingas didelis troškulys ir šlapinimasis, vėmimas, svorio kritimas ir gelta.

Drėgna FIP forma. Sergant šia ligos forma, pilve kaupiasi skysčiai, dėl kurių atsiranda pilvas. Skysčių taip pat gali kauptis krūtinėje, todėl katė gali sunkiai kvėpuoti. Ši FIP forma pažeidžia kraujagysles, sukelia uždegimą ir skysčio nutekėjimą iš kraujo į pilvą ir krūtinę.

Kai katė serga FIP, bet kuri ligos forma ir simptomai laikui bėgant blogėja. Eutanazija (arba katės „užmigdymas“) dažnai reikalinga per kelias savaites ar mėnesius.

Kačių infekcinio peritonito (FIP) diagnozė katėms

FIP sunku diagnozuoti. Daugelis jo simptomų taip pat gali būti kitų problemų simptomai, todėl nėra vieno kraujo tyrimo, kuris patvirtintų FIP. Jūsų veterinarijos gydytojas greičiausiai manys, kad yra FIP, jei jūsų katė:

  • Turi mažą baltųjų kraujo kūnelių skaičių.
  • Turi neįprastai daug baltųjų kraujo kūnelių.
  • Kraujyje yra padidėjusi baltymų koncentracija.
  • Rodo dantenų arba akių pageltimą.
  • Priklauso didesnės rizikos grupei (jaunos katės arba katės, gyvenančios perpildytoje aplinkoje)

Jei jūsų katės pilve arba krūtinėje susikaupė skysčių, jūsų veterinarijos gydytojas gali paimti skysčio mėginį tyrimui. Skystis, kuriame yra didelis baltymų procentas, yra FIP rodiklis ir dažnai būna geltonos spalvos. Jei įtariama FIP, jūsų veterinarijos gydytojas gali padaryti jūsų katės rentgeno nuotrauką arba ultragarsą.

Yra keletas kitų testų, kurie gali padėti nustatyti FIP diagnozę. Imunoperoksidazės testas gali aptikti baltuosius kraujo kūnelius, užkrėstus virusu. Polimerazės grandininės reakcijos technologija gali būti naudojama tiriant virusą audinyje ar kūno skystyje. Kartais gali būti atliekama užkrėsto audinio, esančio pilvo ertmėje, biopsija.

Nors šie tyrimai gali padėti patvirtinti veterinarijos gydytojo diagnozę, nė vienas iš jų nėra 100% tikslus.

Kačių infekcinio peritonito (FIP) gydymo parinktys

FIP ilgą laiką buvo laikoma negydoma liga. Tik neseniai buvo pradėti naudoti antivirusiniai vaistai, padedantys gydyti FIP. Šie vaistai dar nėra patvirtinti Maisto ir vaistų administracijos (FDA), o jų ilgalaikis veiksmingumas vis dar nežinomas. Kiti FIP gydymo būdai gali apimti palaikomąją priežiūrą, pvz., susikaupusio skysčio nutraukimą ir kraujo perpylimą. Turėtumėte pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju, kuris padės nuspręsti, kuris gydymo būdas yra geriausias jūsų katei.

Ar yra kačių FIP vakcina?    

Nors FIP vakcina yra prieinama, jos veiksmingumas neįrodytas ir Amerikos kačių praktikų asociacijos kačių vakcinų konsultacinė grupė jos nerekomenduoja. Nors vakcina gali būti saugi, riziką reikia atidžiai pasverti. Prieš pradėdami bet kokią naują vakciną ar gydymą, turėtumėte pasikalbėti su veterinarijos gydytoju.

Kadangi FIP išsivysto kačių žarnyno koronavirusui mutavus, geriausias būdas apsisaugoti nuo FIP jūsų katėje yra išvengti pradinės koronaviruso infekcijos. Siekiant užkirsti kelią infekcijai, rekomenduojama:

  • Laikykite savo katę kuo sveikesnę.
  • Laikykite kraiko dėžes švarias.
  • Kraiko dėžes laikykite toliau nuo maisto ir vandens indų.
  •  Jei turite kelias kates, kiekviename kambaryje laikykite ne daugiau kaip tris kates, kad išvengtumėte perpildytų gyvenimo sąlygų.

Bendrauti su sergančia kate gali būti baisu. Veterinarijos gydytojas gali padėti nustatyti geriausius jūsų katės priežiūros veiksmus.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus