visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Segmentinės tvoros montavimo klaidos

Segmentinės tvoros montavimo klaidos Segmentinės tvoros montavimo klaidos

NORD PROFIL, UAB Stogo dangų prekyba

www.stogodanguprekyba.lt

Vienas iš didžiausių kiekvieno namo savininko pasiekimų – nuosavos valdos eksterjero sutvarkymas savo rankomis. Nesvarbu ar tai būtų žolės ir daržo sodinimas, ar architektūrinės dizaino detalės, ar laisvalaikio erdvės kūrimas, sau tobulos erdvės, kurią vadiname namais, kūrimas yra viena iš privilegijų, turint savo nuosavą gyvenamosios žemės plotą.

Tvora dažnai yra viena iš savo namų erdvės kūrimo dalių, o savo rankomis mėgstantiems pasikliauti „pasidaryk pats“ entuziastams tai gali būti ir vienas didžiausių projektų. Nenuostabu, kad tokiais atvejais, žmonėms, neturintiems profesionalios patirties, segmentinės tvoros montavimas nepraeina be įvairių klaidų, kurios gali įtakoti tiek mechanines, tiek estetines tvoros savybes. Daugeliui žmonių segmentinės tvoros montavimas gali pasirodyti kaip idealus projektas, kurį galima būtų padaryti per savaitgalį. Šiam darbui reikalingos tvirtos ir tuo pačiu kruopščios rankos, tad savarankiškai atlikti visus montavimo darbus ir sutaupyti nemažai išlaidų yra tikrai įmanoma.

Nors segmentinės tvoros montavimas, pasitelkus naujausiomis technologijomis, yra žymiai supaprastintas, tai vis tiek yra svarbus ir nagingumo reikalaujantis darbas, tad labai pravartu žinoti esmines klaidas, kurias atlieka ir patyrę savarankiški darbininkai, juk įrengus segmentinę tvorą norėsite, kad ji jums kokybiškai tarnautų ne vienerius metus.

Pirmas segmentinės tvoros įrengimas dažniausiai niekam nepraeina visiškai be klaidų, kurios greičiausiai yra daromos dėl patirties stokos ir skubėjimo, tad jei dar skaitote šį straipsnį, pasistenkite perskaityti kiekvienos klaidos smulkmenas, jog išvengtumėte kaip ir aiškių, bet vis tiek besikartojančių klaidų. Žemiau bus pateikiamos dažniausios segmentinės tvoros montavimo klaidos, kurias daro savarankiškai darbus atliekantys savininkai, bei patarimai, kaip jų reikėtų išvengti. Tikimės, jog šie patarimai ne tik padės jums išvengti kvailų klaidų, bet ir ilgainiui padės sutaupyti daugiau pinigų ir laiko.

1. Lengvabūdiškas projekto planavimas

Segmentinės tvoros montavimo klaidos labai dažnai kyla dėl nedetalaus ir atsainiai paruošto projekto plano. Tvoros įrengimas yra nemažas ir svarbus darbas, kuriam būtina skirti laiko ir kruopščiai apgalvoti visus būtinus veiksmus prieš įsigyjant tam tikras medžiagas ir pradedant kasti duobes stulpams. Taip, montavimo darbai yra labai svarbūs, tačiau negalima jų neplanuoti norint, kad segmentinės tvoros statymas vyktų sklandžiai, kad jums užtektų reikiamų medžiagų ir nebūtų dėl neapdairumo švaistomas brangus laikas. Pasitikslinkite savo teritorijos ribos pabaigą, pasidomėkite kokie tvoros segmentai yra gaminami, kokios yra jų pagrindinės savybės ir kokių papildomų medžiagų jums gali prireikti. Apskaičiuokite reikiamus jų kiekius, įsitikinkite, kad turite tvoros montavimui būtinus įrankius, o jei neturite – nusipirkite arba išsinuomuokite. Pasidomėkite ar jūsų projektas atitinka vietinius statybų konstrukcijų įstatymus, bei būtinai išsiaiškinkite, ar po jūsų planuojama segmentinės tvoros nėra pravesti laidai, vandentiekio ar kiti komunaliniai vamzdžiai, kadangi jums teks iškasti gilias duobes.

2. Teritorijos ribų (ne)žinojimas

Viena iš didžiausių klaidų, kurią namų savininkas gali padaryti montuodamas savo naują segmentinę tvorą – „maždaug žinoti“, kur yra jo nuosava teritorija. Įsitikinkite, kur tiksliai baigiasi jūsų teritorijos ribos ir jas pasižymėkite, siekiant išvengti nemalonumų pastačius savo tvorą kaimyno teritorijoje ar ant valstybinės žemės. Tai ne tik kainuos daug nervų pykstantis su kaimynais ar valstybės atstovais, bet ir įtakos segmentinės tvoros montavimo kainą, nes tvoros perkėlimas yra labai brangus, bei, taipogi, už tai gali grėsti ir didelės baudos ar teisiniai mokesčiai. Galiausiai, įrengus segmentinę tvorą ne savo teritorijoje vėliau bus tiesiog gėda, tad jei nesate tikri dėl savo teritorijos tikslių ribų, būtinai jas išsiaiškinkite. Juk tvoros segmentai yra savarankiškai montuojami tam, kad sutaupytumėte, tad neleiskite, jog neapdairumas jums kainuotų dar brangiau. Kreipimasis į registrų centrą ar matininkus sklypo kadastriniams matavimams atlikti jums tikrai kainuos pigiau.

3. Vietinių įstatymų / reikalavimų nesilaikymas

Dar viena dažnai daroma klaida – nepaisymas vietinių reikalavimų ir įstatymų. Dažniausiai, kad galėtų būti pradėti segmentinės tvoros montavimo darbai, reikalingas statybų leidimas. Tvoros statybų reikalavimai gali skirtis priklausomai nuo apylinkės ir teritorijos, tam tikro tvoros aukščio, segmentinės tvoros papildomų konstrukcijų (pvz.: pamatų) ir t.t. Tad svarbu nepamiršti, jog nevisi tvorų tipai yra leidžiami visose teritorijose, o dėl gautos baudos už pažeistus įstatymus bendra segmentinės tvoros montavimo kaina tik dar padidėja.

4. Nesidomėjimas komunaliniais vamzdynais ir laidais po žeme
Prieš pradedant duobių kasimo darbus, būtina pasidomėti, kuriose vietose į jūsų sklypą yra pravesti komunaliniai vamzdynai, elektros ar kiti laidai. Juk nenorite sutrikdyti tiekimo nei sau, nei kaimynams, o ir papildomų problemų ir nesutarimų su tiekėjais visada geriau išvengti. Vienas skambutis gali padėti išvengti daugelio nemalonumų, tad patariame nedvejoti! Segmentinės tvoros montavimas neturėtų būti pradėtas nepasidomėjus šiais dalykais.

5. Netikslus tvoros linijos apskaičiavimas

Vienas iš svarbiausių paskutinių žingsnių prieš tvoros segmentų montavimą yra tikslus apskaičiavimas, kiek ir kokio dydžio segmentų, stulpų, apkabų ir kitų medžiagų jums reikės, bei numatymas papildomų reikalingų kiekių neatitikimų atvejais. Tiksliai išmatavus tvoros liniją bendra segmentinės tvoros montavimo kaina jau neturėtų žymiai keistis, bei jūs sutaupytumėte daug laiko ir išvengtumėte nereikalingo galvos skausmo. Būtina žinoti kokio ilgio tvoros stulpai reikalingi, kokios apkabos bus tinkamos tvirtinimui, kokie bus tarpai tarp tvoros stulpų, kokio ilgio ir aukščio segmentai bus įrengiami tam tikrose vietose, bei kiek papildomų tvirtinimo elementų jums reikės.

Pavyzdžiui, jei jūs montuojate 2,5m ilgio segmentus, o išankstiniais apskaičiavimais gale tvoros jums reikia tik 1,8m ilgio segmento, išankstinis segmento trumpinimas jums sutaupys daug laiko.

Tikslūs projekto išmatavimai yra kertinis aspektas norint, kad segmentinės tvoros montavimas būtų idealus. Visada pasitikslinkite ir pamatuokite tvoros liniją bent dukart, kad būtų išvengta kvailų klaidų. Tokiu atveju galėsite tiksliau apskaičiuoti  bendrą segmentinės tvoros montavimo kainą, kiek ir kokių medžiagų jums reikės. Paskutinis dalykas, su kuriuo tikrai nenorėtumėte susidurti, tai pradėjus darbus suvokimas, kad užsakytų medžiagų neužteks arba jų turite gerokai per daug, o dėl perteklinių medžiagų kiekių grąžinimo susitarti dažniausiai nepavyksta.

6. Neteisingai montuojami tvoros stulpai

Segmentinės tvoros stulpai atlieka labai svarbų vaidmenį siekiant užtikrinti bendrą tvoros stabilumą, tvirtumą ir saugumą. Tvoros stulpai turi atlaikyti sniego, vėjo ir kitų veiksnių sukeliamus krūvius bei tvirtai sujungti tvoros segmentus į vieną tvirtą tvoros liniją. Labai svarbu yra žinoti, kaip ir kokiame gylyje betonuoti tvoros stulpus.

Nepakankamai giliai įkasti arba netinkama medžiaga sutvirtinti tvoros stulpai gali greitai sugriūti. Kasant duobes tvoros stulpams labai svarbu tai daryti nuosekliai ir įsitikinti, kad jos yra pakankamai gilios. Tvoros stulpas turėtų būti įkasamas bent 60 cm ar trečdalio savo ilgio į žemę, kurioje jis būtų sutvirtinamas su žvyro ir betono sluoksniu. Rekomenduojamas tvoros stulpo įkasimo gylis priklauso nuo segmentinės tvoros dydžio ir tipo, tad būtinai apie tai pasikonsultuokite su pardavėjais.

Greitai džiūstantis ir stingstantis betonas tvoros stulpams yra labai reikalingas, norint užtikrinti patvarumą ir ilgaamžiškumą. Labai dažna segmentinės tvoros montavimo klaida yra nepakankamas naudojamo betono kiekis, neleidžiantis stulpams tvirtai nusistovėti. Didesnis žvyro ir betono kiekis nepakenks, tačiau jei jo naudosite mažiau, nei reikia, naujai įrengtą segmentinę tvorą gali tekti iš naujo statyti jau po pirmojo stipresnio vėjo gūsio, snygio ar „šaltuko“. Labai svarbu nepamiršti, jog prieš montuojant tvoros segmentus prie stulpų, jie pirmiausia turi nusistovėti tam tikrą laiko tarpą, nes jei jie pradės slinkti tvoros montavimo metu, galutinis rezultatas gali ne tik atrodyti labai neestetiškai, bet ir sugriūti nepabaigus tvoros projekto!

Tikslus tvoros stulpo dydis taipogi yra labai svarbus, kadangi jis turės išlaikyti visą tvoros segmento krūvį. Jei tvora yra nesunki, stulpai gali būti siauresni, atitinkamai – jei tvora sunkesnė, reikės tvirtesnių tvoros stulpų. Patariame neskubėti ir iškasus duobes įsitikinti, jog jos nėra per seklios, kadangi tai gali įtakoti tvoros nuokrypius ar visišką tvoros nukritimą.

7. Žemės nuolydžio nepaisymas

Retas atvejis, kuomet teritorijoje nėra jokio nuolydžio ir žemė visur yra viename lygyje. Kartais plika akimi šlaito galima ir nepastebėti, ko nepaisius pasekmės gali būti labai brangios – bendra segmentinės tvoros montavimo kaina gali ženkliai padidėti. Labai svarbu, jog tvoros stulpai ir segmentai kompensuotų esamą šlaitą, kad segmentinė tvora būtų tvarkinga, tvirta ir stabili. Tam reikalingi ne tik tam tikri matavimo įrankiai, bet ir įgūdžiai, kurių dažnais atvejais panašių projektų nevykdę savininkai neturi. Esant tam tikram nuolydžiui būtinai pasikonsultuokite su specialistais dėl tinkamo montavimo, juk dideli tarpai tvoros apačioje tikrai nieko gero neduos, ypač turint vaikų ir naminių gyvūnų! Čia rekomenduojama palikti apie 5cm tarpą. Norėdami išlaikyti visiškai tiesią tvoros liniją turėsite apskaičiuoti stulpų montavimo vietų šlaito skirtumus, o jei tų skirtumų yra labai daug, gali prireikti profesionalo pagalbos.

8. Netaisyklingai montuojami vartai

Daugeliui savininkų reikalingas saugus patekimas į nuosavą teritoriją, tokiu atveju dažniausiai yra statomi tvoros vartai. Labai dažnos segmentinės tvoros montavimo klaidos yra susijusios būtent su vartų įrengimu. Itin svarbu tinkamai išmatuoti vartų plotą ir atsižvelgti į specialių automatizuotų ar mechaninių prietaisų bei vartelių užimamus plotus. Tvoros vartų stulpai turi būti labai tvirti, kadangi vartų svoris yra daug didesnis, nei paprastų tvoros segmentų. Taipogi, jei vartų vietoje žemė yra nelygi, būtina įsitikinti, kad vartų galas yra aukščiau paviršiaus ir jis galės judėti nekliudydamas žemės. Gatvės eismo srautas turėtų ne tik įtakoti, kurioje vietoje bus įrengiami segmentinės tvoros vartai, bet ir į kurią pusę jie atsidarys. Montuojant vartus atkreipkite dėmesį, kad jų statymo vietoje būtų nutekėjimas ir nesusidarytų balos. Taigi pasistenkite įsitikinti, jog montuojant vartus yra laikomasi visų įmanomų rekomendacijų, kadangi norint pakeisti jų vietą bendra segmentinės tvoros montavimo kaina žymiai padidės.

Išvados

Segmentinės tvoros montavimas yra ne tik svarbus projektas, bet ir didelė investicija tiek laiko, tiek jėgų, tiek išlaidų atžvilgiu. Priklausomai nuo projekto dydžio ir pasirinktos segmentinės tvoros tipo, tvoros statymas gali būti tikrai sudėtingas, tad jei nesijaučiate tikri, jog galite apsiimti tokius darbus, nedvejokite ir pasikonsultuokite su ar pasisamdykite profesionalus. Nežiūrėkite į šį projektą „pro pirštus“, geras planas čia yra būtinas, jei norite, jog tvora jums kokybiškai tarnautų daugelį metų. Pasidomėkite įvairiais segmentinės tvoros tipais – iš ko jos pagamintos, jų storis, padengimas, įvairios savybės – kokybė, patvarumas, išvaizda, suteikiama garantija, priežiūra ir daug kitų aspektų, kurie susidės į bendrą segmentinės tvoros montavimo projekto kainą. Planuodami patys susitvarkyti su šiuo projektu, prisiminkite čia išvardintas klaidas ir laikykitės produktų naudojimo nurodymų. Svarbiausia – neskubėkite. Net ir menkos segmentinės tvoros montavimo klaidos taisymas gali būti brangus ir kainuoti jums daug laiko, tad pasistenkite padaryti viską, kad jų išvengtumėte.

Stogodanguprekyba.lt asortimente aukščiausios kokybės trijų spalvų tvoros segmentai, įvairaus ilgio stulpai, sutvirtinimo apkabos bei naujoviškas tvoros aksesuaras – segmentinės juostos.

Turite klausimų dėl savo tvoros montavimo projekto? Kreipkitės el.paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. ar nurodytu atitinkamo padalinio telefonu, mūsų profesionalūs darbuotojai būtinai jus pakonsultuos jums rūpimais klausimais.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus