visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Žiemos – ankstyvojo pavasario darbai sode. Ką sodininkai gali atlikti šaltuoju laikotarpiu?

Žiemos – ankstyvojo pavasario darbai sode. Ką sodininkai gali atlikti šaltuoju laikotarpiu? Žiemos – ankstyvojo pavasario darbai sode. Ką sodininkai gali atlikti šaltuoju laikotarpiu?

SODO SERVISAS (Tadas Staneika IV)

sodoservisas.lt

Nors už lango medžių šakas gaubia sniegas ir iki kalendorinio pavasario liko daugiau nei mėnuo, pats laikas yra pradėti planuoti sodo darbus. Šaltasis metų laikas – puikus metas ieškoti informacijos, planuoti ką sodinsite darže, kaip atrodys Jūsų aplinka, kokiais vaisiais ar uogomis norėsite skanauti ateityje. Kol dar žiema, sodininkai gali atsipūsti ir pasiruošti pavasario darbams, nes didelių sodo darbų žiemos metu nėra.

Taigi, ką galime nuveikti, ruošiantis pavasariui, pataria „Sodo servisas“ aplinkos priežiūros specialistas Tadas Staneika.

Kaip teigia T. Staneika – dabar pagrindinis tikslas yra stebėti gamtą, ruoštis ir planuoti kitus, pavasarinius darbus. Kadangi dabartiniai orai itin permainingi ir sunkiai nuspėjami, rekomenduojama stebėti ir laiku pašalinti augalams sukeltas klimato grėsmes. Atvykę į sodą apžiūrėkite vaismedžius ir kitus medžius bei augalus. Augalų šakoms daug žalos pridaro vėjas, sniegas, staigi temperatūrų kaita. Sunkus sniegas laikosi tarp šakų ir jas išlaužo, todėl, pastebėjus reikėtų iš karto sniegą nupurtyti. Jei išsaugoti šakų nuo lūžių nepavyko, jas reikėtų tinkamai nupjauti ir paruošti gijimui. Tokių žiemos sezono  veiksnių kaip vėjas, sniegas, užsistovėjęs vanduo, ankstyvos pavasarinės saulės UV spinduliuotės, mes neišvengsime, tačiau galime sumažinti jų sukeliamą žalą laiku taikant prevencijos priemones.

Žiemos – ankstyvojo pavasario darbai sode

1 pav. Nulaužtas ir blogai paruoštas medis. Kamiene esanti šviesesne dalis – puvinys, o tamsi dalis dar sveika mediena.

Kaip matome, 1-ame pav. pavaizduota netinkamai nupjauta medžio šaka po lūžio. Šaka buvo nulaužta sniego ir netinkamai paruošta gijimui. Atsirado puvinys, kuris iš šakos perėjo į kamieną. Per 4 metus žaizda pasiekė beveik metro ilgį, ir apėmė 40 proc. medžio kamieno pločio. Norėdami to išvengti, esant dėkingoms oro sąlygoms (turi būti sausa; rekomenduojama kad ir maža, bet teigiama temperatūra (0,+1,+2)), nulaužtas šakas sodininkai turi tvarkyti kuo skubiau,

Nulaužtos medžio šakos tvarkymas

Pirmiausia atliekamas taisyklingas šakos pjūvis, medžio žaizda dezinfekuojama, užtepamas sodo tepalas. Vyrauja nuomonė, kad sodo tepalo naudoti nevertėtų, tačiau augalui galime pakenkti tik tada kai naudojamos netinkamos, nekokybiškos priemonės. Negalima tepti kas papuola po ranka, svarbus yra priemonių pasirinkimas. „Kas tinka dažyti automobilį, netinka gydyti augalo žaizdoms.“ – vaizdžiai lygina Tadas Staneika.

Medžių genėjimas

Dažnai žmonės, jei jau pasiima pjūklą nupjauti lūžusią šaką, pradeda genėti visą sodą. Tačiau aplinkos specialistas Tadas Staneika siūlo kantriai palaukti teigiamos temperatūros, iki to laiko, kol pasikeičia augalo ramybės fazės (Fenofazės).

Vasario mėnesį vaismedžių natūralios ramybės fazę pakeičia priverstinės ramybės fazė po kurios augalai jau pasirengę vegetacijai, tačiau jos nepradeda dėl šilumos trūkumo. Skirtingiems augalams pradėti vegetaciją, reikia skirtingo „šilumos starto“. Todėl ir genėjimo laiką atitinkamai jiems reikėtų parinkti priverstinės ramybės fazėje. Svarbu paminėti, kad ne visi augalai genimi ankstyvą pavasarį. Medžių ir krūmų, žydinčių pavasarį ar vasaros pradžioje ant praėjusių metų ūglių (alyvos, forzitijos, kai kurie kaulavaisiai ir kt.), šakas reikia genėti iškart pasibaigus žydėjimui ar derliaus nuėmimui. Sausio – Vasario mėn. saulė įšildo kamieną bei šakas ir gali išprovokuoti žievės vegetacijos pradžią, o dėl naktinių šalčių ji apmiršta. Atsiranda šiluminiai nudegimai. Didžiausia tokių nudegimų tikimybė yra vasario antroje pusėje, kai  augalo žievės paviršiaus ir kamieno vidaus temperatūros svyravimo amplitudė yra didžiausia. Kartais gali siekti net 40°C. Saulės nudegimus stipriai įtakoja ir tuo laikotarpiu esantis didelis aktyvių UV spindulių kiekis.

Augalų patikrinimas ir balinimas

Dėl didelio temperatūrų skirtumo atsiranda ir mechaniniai įtempimai, kurie gali įtakoti mikro ar net pakankamai nemažus žievės įtrūkimus. Nepastebėjus arba tinkamai nepasirūpinus tokiais įtrūkimais galima neišvengti stiprios žalos augalui ir ilgainiui jį ir visai prarasti. Todėl vienas iš svarbių ankstyvo pavasario darbų patikrinti kamienus ar nenuplautas balinimo mišinys, naudotas rudenį. Reikalui esant reikia naujai nubalinti kamienus. Nors dažnai tenka išgirsti jog balinimas nėra būtinas, nėra naudingas ar tik „meno priemonė papuošti sodą“. Tačiau „Sodo servisas“ atstovas T.Staneika vis dėlto rekomenduoja balinti kamienus, nes kalkių mišinys užpildo žievės poras, kuriose galėtų žiemoti kenkėjai, kauptis drėgmė, kuri užšąlus suplėšytų žievę. Balta spalva atstumia saulės spindulius, todėl medžio kamieno temperatūrų skirtumai mažėja. Mišinys turi ir antiseptinių savybių.

Žiemos – ankstyvojo pavasario darbai sode

2 pav. Laiku nepastebėti ir netinkamai gydyti medžio žievės įtrūkimai. Medžio žaizda buvo sutvarkyta ir parinktas teisingas gydymas. Praėjus metams žaizdos didėjimo požymių nebeliko, matomas akivaizdus gijimas.

Visžalių augalų priežiūra ankstyvojo pavasario ir žiemos metu

Šis laikas svarbus ir visžaliams augalams, dėl aktyvios saulės ir nepakankamai cirkuliuojamo drėgmės kiekio augalo struktūroje. Ko pasekoje, augalų lapai bei spygliai  apdžiūsta ir apdega. Todėl reikėtų pasirūpinti dirbtiniu augalo šešėliu, t. y. Juos pridengti. Patogiausia sintetiniu nekaupiančiu drėgmės audiniu ar tankiu tinklu.
Jei augalas yra pakankamai didelis, galima jį nupurkšti specialiais preparatais, mažinančiais drėgmės išgarinimą. Atsižvelgiant į augalą, oro sąlygas, temperatūrą augalus galima laistyti. Jei vis tik nepavyko išvengti augalo nudegimų, nereikėtų skubėti naikinti augalo, o prasidėjus vegetacijai augalą nupurkšti, palaistyti specialiomis regeneraciją skatinančiomis medžiagomis, taip padėsite augalui atsistatyti.

Sniegas ir vanduo – dar viena žiemos laikotarpio problema

Natūralus sniego sluoksnis yra reikalingas ir netgi labai naudingas. Sniego sluoksnis apsaugo augalų šaknis nuo iššalimo. Vyraujant didesniems, (-10 oC ir mažiau), šalčiams, be sniego ilgesnį laiką, yra didelė tikimybė, kad iššals vynuogės, rožės, šiltesniam klimatui skirtos vaismedžių rūšys.

Svarbu nepamiršti ir rudenį persodintų augalų, kurių šaknys dar pilnai neužgijusios, jiems atviras šaltis be sniego gali stipriai pakenkti ar visiškai sunaikinti augalą. Esant tokiai situacijai reikėtų šaknis pridengti, tam pats geriausias būdas panaudoti paprastas eglišakes. Pagrindiniai dengimo eglių šakomis privalumai yra: spygliai netraukia šalčio, sulaiko sniegą, bet nekaupia drėgmės (minimali pelėsio tikimybė šylant orams). Jei gausiai prisninga kai nėra žemės įšalo, augalams itin naudinga oro cirkuliacija. Spygliai nepatogūs veistis graužikams. Oro tarpai kompensuoja temperatūrų svyravimus.

Jei vis tik atsitiko taip, kad sniego kieme, ant takų susikaupė labai daug, nekaskite jo į krūvas prie augalų, tuo labiau ant augalų. Tai gali pražudyti augalus. Geriausia išvežti sniegą į tam skirtas vietas. Sniego kupstai palikti ant vejos, gali daryti įtaką vejos pelėsio atsiradimui bei supūdyti kai kuriuos augalus atlydžio metu.

Drenažo sistema

Ankstyvojo pavasario atlydžio metu kai vyrauja dideli vandens srautai, tinkamas metas stebėti gruntinius vandenis ir įvertinti  drenažo efektyvumą. Tai labai aktualu naujų sklypų savininkams, pradedantiems kurti kiemo aplinką, sodus, dar gerai nežinantiems savo kiemo grunto sluoksnių ir jo savybių.  Tai gali padėti parenkant augalams vietas. Jei vis tik vandens kiekis problematiškas, ankstyvas problemos nustatymas ir sprendimas visada išsprendžiamas paprasčiau nei įsisenėjusi problema. Senesnių sklypų savininkai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į vandens srautus, galbūt yra reikalingas remontas esamai drenažo sistemai.

„Sodo servisas“ komanda atlieka visus aplinkos įrengimo darbus nuo projekto sukūrimo, drenažo, požeminių komunikacijų įrengimo, sklypo išlyginimo ir paruošimo, trinkelių ar akmens grindinio klojimo, vejos sėjimo, laistymo, apšvietimo sistemų, želdynų įrengimo iki sklypo aptvėrimo tvora. „Dirbdami kompleksiškai, taupome klientų laiką, padedame išvengti papildomų išlaidų. Visada atsižvelgiame į klientų norus, vizijas, tačiau taip pat padedame rasti optimalų sprendimą tiek kainos, tiek kokybės bei estetinio vaizdo atžvilgiu. Siekiame, kad aplinka būtų kokybiška, patogi ir atitiktų užsakovo poreikius. Kad tako tokia, kuria būtų galima ne tik grožėtis, bet ir komfortiškai joje leisti laiką,“ – sako T. Staneika.

„Laikas, praleistas gryname ore, atgaivina ne tik kūną, bet ir sielą. Mes kuriame tokią aplinką, kurioje leisti laiką bus vienas malonumas.“ – „Sodo servisas“.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus