visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Vandens nugeležinimas: naudingas sprendimas, kai vandenyje yra per daug geležies

Vandens nugeležinimas: naudingas sprendimas, kai vandenyje yra per daug geležies Vandens nugeležinimas: naudingas sprendimas, kai vandenyje yra per daug geležies

Ar jūsų namuose naudojamas vanduo yra oranžinės spalvos? O gal vandens spalva neatrodo pakitusi, bet jis skleidžia metalo kvapą ir atsigėrus jaučiamas geležies skonis? Visa tai rodo, kad jūsų vanduo yra geležingas. Ir net jei jūsų netrikdo pakitęs vandens skonis ir kvapas, dėl didesnio geležies kiekio vandenyje ant įvairių su vandeniu kontaktuojančių paviršių gali likti rūdžių dėmės. Nereikia nė sakyti, kad rūdys vandenyje, kurį naudojame maisto ir gėrimų gaminimui, gali nulemti ir neįprastą skonį, ant drabužių, kuriuos skalbiame geležingame vandenyje, gali likti dėmių, o vamzdžių, kuriuose bėgant laikui formuojasi vis daugiau rūdžių, tarnavimo laikas gali gerokai sutrumpėti.

Kai kalbama apie geležingą vandenį, dažnai vartotojams kyla klausimas, kaip vandenyje esanti geležis gali paveikti jų sveikatą – juk iš tikrųjų geležis mūsų organizmui yra labai svarbi medžiaga! Paprastai nurodoma, kad 2 mg/l geležies kiekis žmogaus sveikatai nėra pavojingas, vis dėlto, nors geležis nėra priskiriama vandenyje pasitaikantiems teršalams ir nekenkia žmogaus sveikatai, dėl didesnės nei 0,3 mg/l geležies koncentracijos nukenčia vandens kokybė.

Kokį neigiamą poveikį gali turėti per didelis geležies kiekis vandenyje?

Kaip minėta, geležis vandenyje nėra laikoma sveikatai pavojinga medžiaga, tačiau per didelis geležies kiekis gali sukelti įvairias problemas.

Visų pirma, kai vanduo yra geležingas, vartotojai dažniausiai atkreipia dėmesį į jo pakitusį skonį ir kvapą, kuris primena metalą. Be to, patalpos, kurioje naudojamas toks vanduo, ore kurį laiką gali išlikti metalo kvapas, kuris tikrai nėra malonus. Maistas, gaminamas naudojant geležingą vandenį, gali būti pakitusio skonio ir išvaizdos. Vanduo, kuriame yra labai didelis geležies kiekis, gali įgauti oranžinį arba rusvai raudoną atspalvį.

Kai vandenyje yra per daug geležies, ant paviršių, kurie kontaktuoja su vandeniu, ilgainiui atsiranda rusvos dėmės. Tačiau tai pasakytina ne tik apie tokius paviršius kaip vonia, dušas ar kriauklė. Dėmių gali likti ir ant skalbiamų drabužių, kas savo ruožtu sugadintų jų audinius. Be to, rūdys kaupiasi ir buitinės technikos prietaisuose, todėl jie ima blogiau veikti, greičiau genda ir trumpiau tarnauja. Tą patį galima pasakyti ir apie santechnikos vamzdžius, kuriuose susikaupiančios geležies nuosėdos ilgainiui trukdo pratekėti vandeniui ir gali sukelti rimtų gedimų.

Ir nors tiesiogiai vandenyje esanti geležis nedaro žalos mūsų sveikatai, tokiame vandenyje kartais matomos nuosėdos ir vandens drumstumas gali nulemti ir mažesnį norą vartoti tokį vandenį. Vadinasi, mažėtų tokio vandens vartojimas ir organizmas negautų kasdien išgerti rekomenduojamo vandens kiekio. Laikui bėgant tai gali neigiamai paveikti sveikatą. Tokiu atveju tektų pirkti daugiau vandens buteliuose, patiriant didesnes išlaidas ir neišvengiamai prisidedant prie didesnės aplinkos taršos. Dėl didesnio geležies kiekio vandenyje gali išsausėti oda, nes prausimosi priemonių, kurias naudojame prausdamiesi geležingu vandeniu, likučiai pasilieka ant odos ir yra sunkiau nuplaunami.

Kaip vyksta vandens nugeležinimas?

Laimei, šiandien geležingo vandens problema gali būti išspręsta pasitelkiant šiuolaikinius vandens nugeležinimo filtrus, kurių pagrindinė paskirtis yra surinkti vandenyje ištirpusią dvivalentę geležį, manganą, sieros vandenilį ir galinčias būti įvairias mechanines priemaišas. Tačiau pirminiame tokių problemų sprendimo etape būtina atlikti vandens tyrimus, kad būtų galima tiksliai nustatyti, kokių medžiagų yra vandenyje ir koks yra jų kiekis.

Žinoma, reikia pabrėžti, kad vandens nugeležinimas laikomas vienu sudėtingiausių vandens valymo procesų, nes tokiu atveju reikia šalinti daugiau nei vieną vandens problemą, pvz., gali tekti spręsti ir kieto vandens problemą bei kt. Vandens nugeležinimo filtrai naudoja aeracijos principą. Tai reiškia, kad vandenyje esantys geležies junginiai yra oksiduojami oru. Taigi, naudojant vandens nugeležinimo filtrą, oksidacijos reakcijos pagalba dvivalentės geležies junginiai pereina į trivalentės geležies formą – rūdis, kurios filtravimo metu yra sulaikomos ir pašalinamos. Tokiu būdu vanduo veiksmingai nugeležinamas, jame nebelieka ir kitų nepageidaujamų medžiagų bei galima mėgautis švariu, skaniu ir grynu vandeniu.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus