visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Sklypo projektavimas – viskas prasideda nuo vizijos eskizo

Sklypo projektavimas – viskas prasideda nuo vizijos eskizo Sklypo projektavimas – viskas prasideda nuo vizijos eskizo

SODO SERVISAS (Tadas Staneika IV)

sodoservisas.lt

Naujakurių, įsigijusių neįrengtą sklypą laukia daug darbų, tarp kurių vienas svarbiausių – tuščią, nelygų žemės plotą paversti stilingu ir išpuoselėtu kraštovaizdžiu, kuriame bus patogu gyventi bei leisti laisvalaikį. Kuomet reikia imtis sprendimų tuščiame sklype, galima lengvai pasimesti nuo daugybės galimų variantų, tad aplinkos projektavimo įmonės „Sodo servisas“ kraštovaizdžio specialistas Tadas Staneika skuba Jums į pagalbą. Dalinamės patarimais, kurie gali padėti išengti lemtingų klaidų.

Taigi nuo ko pradėti? „Nuo vizijos. Viskas prasideda nuo šeimininkų norų bei vizijos.“ – įsitikinęs T. Staneika.

Sklypo eskizas – sklypo projektavimo pagrindas

Sklypo projektavimas prasideda nuo eskizo, kuriame galėsite pavaizduoti savo vizijas bei norus. Eskizo „pamatas“ puikiai atsispindės sklypo topografinėje nuotraukoje. Topografinė sklypo nuotrauka yra pagrindas Jūsų būsimam sklypo kraštovaizdžiui. Pažymėtas idėjas visada galėsite aptarti bei koreguoti. Vėliau eskizas taip pat galės būti perkeltas į 3d modelį, kuris aiškiai atvaizduos būsimą kraštovaizdį.

Nesvarbu ar sklypą įsirenginėsite patys, ar šį darbą patikėsite specialistams, bet kuriuo atveju viskas prasideda nuo Jūsų vizijos ir planavimo. Ne laiku ir ne vietoje pasodinti augalai gali tapti esminėmis klaidomis ateityje, pavyzdžiui užaugę vaismedžiai gali užstoti būsimą namą ir t.t. Norint to išvengti, tiesiog pasižymėkite visas savo idėjas!

1. 4 pasaulio ašys: šiaurė, rytai, pietūs ir vakarai. Topografinėje nuotraukoje pasižymime pasaulio ašis, pagal kurias galėsite planuoti pagrindines funkcines zonas. Jei planuojate turėti daržą ir užsiimti sodininkyste, šią zoną planuokite rytinėje arba pietinėje pusėse. Pietinėje pusėje puikiai tinka vidinis kiemas ir laisvalaikio zona, taip pat joje galima planuoti medžius ar vaismedžius, kurių šešėlis apsaugotų nuo saulės. Šiaurinėje pusėje vyraus mažesnis saulės spindulių kiekis, puikiai tinkamas ūkinei zonai, automobilių stovėjimo aikštelėms, gyvūnų voljerams. Terasa gali būti tiek pietinėje pusėje, tuomet Jums pravers markizė ar skėtis, tiek vakarinėje arba rytinėje, kur galėsite ilsėtis.

2. Sklypo matmenys ir komunikacijos įvadai. Topografinėje nuotraukoje pasižymime komunikacijų, vandens, elektros, dujų ar kitus įvadus, jei tokių yra  – jau esančius medžius, kuriuos norėsite išsaugoti.

3. Išorinė sklypą supanti aplinka, kurią norėsite matyti arba paslėpti. Pasižymėkite tas puses, kurias norėsite matyti ir tas, kurias mielai paslėptumėte jau dabar. Jei Jūsų sklypas apsuptas laukinės gamtos, miško, ežero, greičiausiai norėsite gėrėtis šia gamtos dovana, taigi neplanuokite šioje pusėje vešlių gyvatvorių ar augalų, kurie gali užstoti šiuos vaizdus. Tačiau krūmai, aukšta gyvatvorė ar medžiai gali efektyviai išspręsti tokias problemas, kaip kaiminystėje vykdomos statybos, šiukšlės ar pan. Taigi, ten kur norite privačios erdvės, ją galite sukurti gyvatvorių, krūmų ir medžių pagalba.

4. Atskiri šeimos narių norai. Topografinėje nuotraukoje nubraižome planą kur bus daržo erdvė, vaikų žaidimų zona, privati poilsio erdvė, lauko virtuvė ir t.t.ji turi būti patogi Jūsų šeimai.

4. Vejos vieta ir forma. Topografinėje nuotraukoje pažymėkite kur bus žolės kilimas. Čia vaikščiosite, žaisite ir kursite gėlynus. Kad veja būtų estetikos detalė ir kurtų vaizdingą aplinką, suteikite jai formą. Vejos kontūras gali būti tiesus kvadratas ar stačiakampis arba vingiuotas apskritimas ar ovalas. Forma taip pat vizualiai gali padidinti, pamažinti, praplatinti ar susiaurinti sklypą. Galite iškart numatyti kur bus takeliai, trinkelės ir praėjimai.

Kraštovaizdžio specialistas – tarpininkas tarp vizijos eskize ir tikrovės

Harmoningai suprojektuotas sklypas, kruopščiai ir kokybiškai įgyvendinta jūsų namo aplinka džiugins metų metus. Žinoma, galite aplinkos projektavimo darbus įgyvendinti ir patys, tačiau niekada nesuklysite pasikonsultavę su specialistais, kurie šiuos darbus daro daugelį metų. Taip išengsite nenumatytų išlaidų bei klaidų ir sutaupysite brangaus laiko, kurį skirsite ieškodami sprendimų, atskirai pirkdami reikalingus augalus, sėklas bei aplinkos elementus.

Patyręs specialistas visus Jūsų norus, poreikius bei galimybes sujungs į vientisą vaizdą. Sklypo aplinkos projektavimas – tai planas, pagal kurį planuojami darbai, ieškomi optimaliausi sprendimai, nepriklausimai kur yra sklypas: mieste ar pušyne, šlaite ar lygiame reljefe.

Taigi, jei jau turite būsimo kraštovaizdžio eskizą, dar kartą aptarkite savo idėjas su specialistu, apgalvokite ar viską įtraukėte ir leiskite toliau darbuotis jam. Tolimesni darbai, kuriuos atliks kraštovaizdžio specialistas:

  • Konsultacija ir vizijos aptarimas. Kraštovaizdžio specialistas darbus pradės nuo konsultacijos, kurios metu aptarsite poreikius, galimybes, įvertinsite esamą situaciją ir išmatuosite sklypą.
  • Pirminis projektas. Projektavimo specialistas sukurs kompiuterinį planą (esant poreikiui 3D planą), pagal kurį parengs sklypo apželdinimo projekto bylą. Sklypo apželdinimo projekto byloje atsispindės bendras teritorijos sutvarkymo planas; vertikalinis planas; paviršinio ir požeminio drenažo planas; dangų planas; lauko apšvietimo planas; mažosios architektūros elementų planas; apželdinimo planas; augalų planas. Projekto byla nepamainoma ne tik apželdintojams, bet ir kitiems specialistas – elektrikams, laistymo sistemų rengėjams, trinkelių įrengėjams ir t.t.
  • Sąmatos parengimas. Sąmatoje apskaičiuojama apytikslė projekto įgyvendinimo kaina.
  • Projekto derinimas. Aplinkos specialistas atsakys į iškilusius klausimus, atsižvelgs į pastabas, norus.
  • Galutinis projekto pateikimas. Kraštovaizdžio specialistas pateiks plano vizualizaciją, detalius brėžinius, techninį planą, patikslins darbų kainą.
  • Sutartis ir  darbų pradžia.

Kompleksiškas ir nuoseklus sklypo įrengimas

Aplinkos darbai yra atliekami tam tikru eiliškumu: paruošiamas bendrinis planas, suplanuojami sklypo nuolydžiai, įrengiamas drenažas, lietaus nutekėjimo sistemos, atsižvelgiant į objektų išsidėstymą įrengiamos lauko požeminės komunikacijos, tuomet sklypas lyginamas, paruošiamas grindinio klojimui. Pasirenkamas ir klojamas  grindinys (trinkelės, akmenys ar kt.). „Tik tuomet, kai grindinys išklotas, sėjama veja, įrengiami želdynai, lygiagrečiai kuriama mažoji architektūra, teritorija aptveriama tvora ar įrengiama gyvatvorė,“ – sako T. Staneika. Darbus atliekant kompleksiškai, klientams nebereikia stebėti darbų atlikimo eigos ir vieniems darbams pasibaigus ieškoti, kas galėtų atlikti tolimesnius.

Įsirenginėjant namą, kotedžą ar tiesiog atsinaujinant sodą norisi, kad visa aplinka būtų vientiso stiliaus, derėtų su bendru įvaizdžiu, būtų išbaigta ir patogi. Puikus sprendimas – visus aplinkos įrengimo darbus atlikti kompleksiškai. Tuomet išlaikomas darbų eiliškumas, stiliaus vientisumas, užtikrinama kokybė ir rezultatas, sutaupoma brangaus laiko bei pinigų.

Kuomet aplinkos įrengimo darbai atliekami „iš vienų rankų, nuo –  iki“, išvengiama laiko gaišimo kelių atskirų specialistų paieškoms, perteklinio komunikavimo ir derybų bei papildomų išlaidų, o taip pat klaidų taisymo ir naujų sprendimų ateityje, siekiant papildyti ar pakeisti nepatinkantį rezultatą. Pasirinkus komandą, turinčią daug patirties tiek kraštovaizdžio kūrime, tiek grindinio klojime, galima sukurti ne tik estetišką, kokybišką, bet taip pat funkcionalią aplinką.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus