visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Šilauogės: Kaip teisingai pasodinti šilauoges - pataria Rokų medelynas ŽELDYNĖLIS

Šilauogės: Kaip teisingai pasodinti šilauoges - pataria Rokų medelynas ŽELDYNĖLIS Šilauogės: Kaip teisingai pasodinti šilauoges - pataria Rokų medelynas ŽELDYNĖLIS

Rokų medelynas ŽELDYNĖLIS, UAB Arvydo Rutkausko dekoratyvinių augalų ūkis

Šilauogės Lietuvoje tiriamos nuo 1969 metų, tačiau jų auginimas soduose išpopuliarėjo gana neseniai ir kasmet vis auga. Įvairūs informaciniai straipsniai bei reportažai apie šių uogų auginimą ir maistinę vertę skatina auginti ir vartoti šias uogas, dėl antioksidantinių savybių bei mažo kalorijų skaičiaus vadinamų super maistu. Klausiame ilgametę patirtį turinčių Rokų medelyno "ŽELDYNĖLIS" specialistų kaip teisingai reikia pasodinti nusipirktą šilauogių krūmą, kad šis ne tik prigytų, bet ir savo derliumi džiugintų kiekvienus metus.

Šilauogės anaiptol nėra naujiena - botanikų teigimu, jos atsirado daugiau nei prieš 13,000 metų Šiaurės Amerikos žemyne. Kuomet europiečiai atvyko į Naująjį žemyną, čiabuviai indėnai jau vartojo šias uogas visus metus: vasarą vartodavo šviežias, o žiemai džiovindavo. Indėnai, taip pat kaip mes šiais laikais, labai žavėjosi šiomis uogomis ir netgi jas vadino "žvaigždžių uogomis". Yra dvi šio apibūdinimo vartojimo aiškinamosios versijos: 1. šilauogių žiedų forma primena taisyklingą penkialapę žvaigždę ir 2. indėnų genčių vyresnieji tikėjo, kad Didžioji dvasia atsiuntė šilauoges - žvaigždžių uogas - kad pamaitintų vaikus per badmetį. Legenda pasakoja, kad indėnai šių uogų netgi davė piligrimams jų pirmąją žiemą Šiaurės Amerikoje ir taip padėjo išgyventi.

silauoges-kaip-pasodinti-silauoges1

Iki XX a. buvo galima mėgautis tik laukinėmis šilauogių uogomis. Tai pasikeitė 1916 m., kai JAV gyvenusi Elizabeth White drauge su dr. Frederik Caville sukūrė pirmąją komercinę šilauogių veislę. Nuo tol yra išvesta daugiau nei 150 šilauogių veislių!

2012 m. atlikti tyrimai atskleidė, jog per savaitę suvalgius apie 150 g. šilauogių, gerėja atmintis. Daroma prielaida, jog šilauogėse esantys antioksidantai iš organizmo, taip pat ir smegenų zonos, šalina toksines medžiagas, todėl jos gali ne tik padėti išvengti Alzheimerio ligos, bet ir vėžio bei širdies ligų.

Šilauogėms reikalingos specialios auginimo sąlygos, kurių esminė - rūgšti durpė. Vaiskrūmiai auga 30 metų ir daugiau, todėl prieš sodinami atidžiai parinkite jų augimui skirtą vietą ir krupščiai pasiruoškite.

silauoges-kaip-pasodinti-silauoges2

Rokų medelyno ŽELDINĖLIS specialistai išskiria svarbiausias šilauogių sodinimo taisykles:

1. VIETA: Šilauogėms parinkite saulėtą, nuo vėjų apsaugotą vietą.

2. DIRVOŽEMIS: Tinkamo rūgštingumo (pH 4,3-4,8) purus durpių arba durpių ir smėlio, priesmėlio mišinys. Rekomenduojama naudoti stambesnės frakcijos (620 mm) natūralią durpę, nes taip išlaikomas geresnis dirvožemio oringumas.

3. DRĖGMĖ: Šilauogės mėgsta drėgmę, bet nepakenčia užmirkimo.

4. DUOBĖ: Patariame iškasti 1 m. diametro ir apie 0,5-0,6 m gylio duobę.

5. SODINIMO MIŠINYS: Šilauogių sodinimui reikia paruošti mišinį iš rūgščių durpių (2 dalys) ir vietinės žemės (1 dalis). Taip pat šilauogėms patinka, kai į mišinį įmaišoma perpuvusi spygliuočių žievė, pjuvenos ar spygliai, kankorėžiai. Mišinį į duobę reikia pilti dalimis, vis gerai palaistant vandeniu ir pamaišant.

6. SODINIMAS: Šilauogę reikia sodinti į paruoštą ir specialiu mišiniu užpildytą duobę aukščiau esamo žemės lygio bei iš mišinio suformuojant kalnelį.*

7. MULČIAVIMAS: Šilauoges reikia mulčiuoti rūgščia durpe, perpuvusia spygliuočių žieve, spygliais, pjuvenomis, kankorėžiais. Mulčiavimas būtinas ir labai svarbus augalo gerovei – palaiko drėgmę, pastovią dirvos temperatūrą, apsaugo šaknis nuo iššalimo, nuo piktžolių, nuo išdžiūvimo. Mulčas substratą padaro purų ir pralaidų orui, jis išlieka geros struktūros. Mulčiuotos dirvos temperatūra aukštesnė žiemą ir žemesnė vasarą.

8. TRĘŠIMAS: Metus po pasodinimo augalo netręškite cheminėmis trašomis, tačiau galite laistyti natūraliomis priemonėmis (pvz., Durpių substratu).

*jei aukšti gruntiniai vandenys, šilauogę rekomenduojama sodinti suformuojant kalnelį (kaip parodyta paveikslėlyje), tačiau esant kitoms sąlygoms galima sodinti viename lygyje su žemės paviršiumi.

Šilauogės: Kaip teisingai pasodinti šilauoges - pataria Rokų medelynas ŽELDYNĖLISŠilauogės: Kaip teisingai pasodinti šilauoges - pataria Rokų medelynas ŽELDYNĖLISŠilauogės yra savidulkiai augalai, tačiau norint sulaukti gausesnio derliaus, patariama sodinti kelis panašiu metu žydinčius krūmus.  Lentelėje parodytas šilauogių derėjimo metas pagal veisles.

silauogiu-veisliu-derejimo-lentele

Rokų medelyne ŽELDINĖLIS Vilniaus ir Kauno raj., bei Kėdainių prekybos vietoje galite įsigyti populiariausias šilauogių veisles, t.y. 'Blue Gold', 'Blue Crop', 'Duke', 'Early Blue', 'Nelson', 'Patriot', 'Sierra', 'Toro', 'Kaz Plizska'. 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus