visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Židinys ir architektūra

Židinys ir architektūra Židinys ir architektūra

JOTUL atstovybė Lietuvoje

Kalbėjome su architekte Sissil Morseth Gromholt iš architektūros agentūros „Pushak“ apie židinio svarbą mūsų namuose. Net jei namų ir vasarnamių šildymas mūsų krašte būtinybė, židinys taip pat gali teikti malonumą.

Kaip židiniai susiję su architektūra?

Židinys nuo seno svarbus architektūrinis elementas. Šiandien architektai vis labiau suinteresuoti panaudoti energiją, vadinasi, ir židinį, kaip šilumos bei sveiko klimato šaltinį. Paprastai ugniavietė įrengiama pradiniame namo statybos etape. Dabar daug dėmesio skiriama energijos taupymui pasitelkiant techninius sprendimus, tačiau „Pushak“ stengiasi sukurti išmaniąją architektūrą ir struktūrą.

Malkinių krosnelių ir židinių skleidžiama šiluma skiriasi nuo kitų šilumos rūšių. Ji juntama betarpiškai, fiziškai.

Kas turi įtakos, kai renkatės ir projektuojate židinį?

Svarbus aspektas – židinio ir liepsnų matomumas, t. y. vieta, iš kurios matoma ugnis. Taigi židinys lemia patalpos pavidalą – tai, kaip erdvė išnaudojama ir apstatoma baldais. Šiuo metu projektuojame vasarnamį Hafjell’yje, Norvegijoje, kur židinys su Jøtul kapsule yra centrinis elementas, dalijantis kambarį į atskiras zonas. Todėl ugniavietę suplanavome taip, kad ji būtų matoma ir iš valgomojo. Židinys ir aplinka vienas kitą formuoja.

Kokios medžiagos židinį ar malkinę krosnelę parenkate?

Pushak parenka židinius ir krosneles iš ketaus. Liesdamas ketaus dureles jauti visiškai kitokį svorį ir girdi kitokį garsą, nei liesdamas kitos medžiagos dureles. Ketus ne tik kitaip išlaiko šilumą, bet ir puikiai ją skleidžia, todėl yra malonus lytėti.

Kuo ypatinga šiluma, kurią skleidžia židinys?

Malkinių krosnelių ir židinių skleidžiama šiluma yra kitokia nei ta, kurią teikia elektriniai šildytuvai. Ji labiau betarpiška ir fiziškai juntama. Gal tai žadina mūsų pagrindinius instinktus? Kadangi neturime kailio kaip gyvūnai, galime betarpiškai justi šilumą savo oda. Tai šiluma, kuri asocijuojasi su komfortu, buvimu draugijoje ir ramybe.

Sissil Morseth Gromholt - Pushak AS architektė ir bendrasavininkė

2008 metais kartu su kitais trimis architektais įsteigė architektūros agentūrą Pushak.

Agentūra Pushak laimėjo kelis viešus architektūros konkursus, buvo nominuota tarptautiniam jaunųjų architektų apdovanojimui, suprojektavo instaliaciją Londono architektūros festivaliui ir buvo pakviesta dalyvauti konkurse dėl dviejų Oslo miesto rajonų Bispevika projektavimo.

Sissil, kaip kviestinė autorė, rašė architektūros tema laikraštyje Dagbladet Søndag ir žurnale Arkitektur N, buvo kviestinė Oslo architektūros ir dizaino mokyklos (Norvegija) diplomantų egzaminuotoja.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus