visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Modernūs rekuperatoriai su entalpiniais plokšteliniais šilumokaičiais – naujos kartos technologiniai sprendimai gaiviam ir šviežiam orui namuose

Modernūs rekuperatoriai su entalpiniais plokšteliniais šilumokaičiais – naujos kartos technologiniai sprendimai gaiviam ir šviežiam orui namuose Modernūs rekuperatoriai su entalpiniais plokšteliniais šilumokaičiais – naujos kartos technologiniai sprendimai gaiviam ir šviežiam orui namuose

Kodėl savo namuose jaučiatės prastai: jums džiūsta gleivinė ir kamuoja kvėpavimo takų ligos, dažniau užpuola alergijos, mikrobai ir kiti negalavimai, akys sudirgusios ar net paraudusios, oda šerpetojasi? Visų šių simptomų ir negalavimų priežastis gali būti labai paprasta – jūsų būste sausas oras. Medikai rekomenduoja, kad namuose oro drėgmė būtų apie 50–60 proc., tačiau dažniausiai, ypač šildymo sezono metu, ji būna perpus mažesnė ir nesiekia net 30 proc. Gaiviam ir šviežiam orui namuose – naujos kartos technologiniai sprendimai

Oro drėgmę namuose galima bandyti padidinti buitinėmis priemonėmis: ant radiatorių kabinti drėkintuvus su vandeniu ar dėti drėgnus skudurus, virinti vandenį, naudoti specialius garintuvus, atidarius langus iš lauko įleisti drėgnesnio oro. Tačiau praktika rodo, kad visi šie būdai problemą sprendžia tik laikinai. Be to, šiuolaikiniuose namuose vyrauja grindinis šildymas, radiatorių retai pamatysi. Laikydamas pravertus langus švaistai šilumą ir pinigus. Tad kokie racionalūs sprendimai namuose gali palaikyti sveikatai tinkamą oro drėgmę?

Rekuperatorius, bet ne tas

Ir tinkamą drėgmę, ir šviežią orą namuose garantuoja šiuolaikinė vėdinimo sistema – rekuperacija, kai iš patalpų šalinamas oras pašildo šviežią orą, kuris iš lauko tiekiamas į namus. Tačiau specialistai atkreipia dėmesį, kad ne bet kokia rekuperacinė sistema namuose padeda palaikyti drėgmę.

„Bent dalį drėgmės iš vėdinimo sistemos ištraukiamo oro į namams tiekimą orą padeda susigrąžinti rekuperatoriai su rotaciniais šilumokaičiais. Tačiau jie iš šalinamo oro gali sugrąžinti tik apie 30–50 proc. drėgmės, o likusią vis tiek prarandame“, – akcentuoja Linas Kakanis, daugiau nei trisdešimties metų šildymo, vėdinimo ir kondicionavimo sistemų diegimo patirtį sukaupusios bendrovės „Gilius ir Ko“ direktorius.

Tačiau specialistas atkreipia dėmesį ir į dar didesnį rotacinių rekuperatorių trūkumą: dėl konstrukcinių savybių besisukančio rotoriaus neįmanoma visiškai užsandarinti, todėl dalis namuose „panaudoto“ oro susimaišo su iš lauko paduodamu šviežiu, o tai gali lemti, kad į namus bus sugrąžinti virusai, bakterijos, grybeliai, kvapai, dulkės. Eksploatavimo metu sandarumą turintys užtikrinti rotoriaus šereliai dėvisi ir nesandarumas tampa dar didesnis, o tai mažina ir šilumokaičio naudingumo koeficientą, t. y. į patalpas paduodamas oras mažiau pašildomas.

Modernūs rekuperatoriai

Sprendimas yra

„Žymiai tvaresnė alternatyva yra modernūs rekuperatoriai su entalpiniais plokšteliniais šilumokaičiais. Juose kaip šilumokaičio plokštelės naudojamos membranos su mikroskopinėmis skylutėmis, pro kurias oras, kvapai, teršalai, dulkės, pelėsis ir kt. nepraeina, o drėgmė prasisunkia. Todėl ši konstrukcija į namus tiekia ne tik švarų orą, bet ir grąžina apie 60 proc. ar net daugiau drėgmės“, – atkreipia dėmesį vėdinimo sprendimų specialistas.

Anot jo, pirmieji entalpiniai šilumokaičiai buvo gaminami iš medžiagų, kurios tarnaudavo trumpai, juos tekdavo dažnokai keisti. Griežtėjant energinio efektyvumo ir higienos reikalavimams entalpiniai šilumokaičiai buvo ištobulinti, o panaudojant specialias sintetines medžiagas jie tapo kur kas ilgaamžiškesni ir sandaresni.

„Dabar galime pasiūlyti naujausią sprendimą – vėdinimo įrangos gamintojų lyderė regione Lietuvos bendrovės „Salda“ naujos kartos rekuperatorių „SMARTY X E“ su membraniniais entalpiniais plokšteliniais priešpriešinių srautų šilumokaičiais, – su moderniu, patikimu ir gaivų orą namuose garantuojančiu sprendimus supažindina L. Kakanis. – Jie visapusiškai ištestuoti įvairiose nepriklausomose laboratorijose, sertifikuoti Vokietijos „Pasyvių namų sertifikavimo institute“, pasižymi aukštu sandarumu ir labai mažu primaišomo oro kiekiu. Juose naudojami tik garsių gamintojų entalpiniai šilumokaičiai.“

Modernūs rekuperatoriai

Modernu ir su garantija

Kadangi šis „Saldos“ modernus rekuperatorius grąžina didžiąją dalis drėgmės, sumažėja šilumokaičio užšalimo pavojus. Jis garantuotai veikia iki -8°C lauko oro temperatūros, o esant žemesnei lauko oro temperatūrai pradeda veikti moduliuojamos galios elektrinis oro šildymo elementas. Šie rekuperatoriai gali būti montuojami net vietoje tipinės virtuvės spintelės, ant grindų bei sienos, ar dėl mažo aukščio – ir po lubomis.

„Rekuperatorių „SMARTY X E“ eksploatuojant gyvenamuosiuose namuose normaliomis sąlygomis (ne baseinų patalpose) nereikalingas net kondensato nuvedimas. Entalpiniai šilumokaičiai pagaminti iš specialios perforuotos plastmasės, o plokštelių membranos padengtos specialia antistatine, antibakterine ir antigrybeline medžiaga – tai užtikrina aukščiausius higieninius reikalavimus. Rekuperatoriaus korpusas nesideformuoja, nes gaminamas iš standaus EPP, padengto plienine skarda, todėl užtikrinamas ilgalaikis sandarumas, oro srautai nesimaišo tarpusavyje“, – teigia Ovidijus Petrauskas, daugiau kaip į 30 šalių vėdinimo įrangą tiekiančios bendrovės „Salda“ produktų vadovas.

Šiuos rekuperatorius galima komplektuoti su nebrangiu internetiniu moduliu ir valdyti programėle mobiliuoju įrenginiu. Automatiniam vėdinimo valdymui gali būti pajungti anglies dvideginio (CO2) ar santykinės oro drėgmės davikliai. „SMARTY X E“ rekuperatoriai, priklausomai nuo galingumo, skirti vėdinti patalpoms nuo 70 iki 200 kv. m.

„Gilius ir Ko“ yra „Saldos“ prekybos partneris, padedantis kokybiškai įgyvendinti gyvenamųjų namų vėdinimo sistemas, o taip pat rūpinasi šių rekuperatorių garantiniu ir pogarantiniu aptarnavimas visoje Lietuvoje. „Gilius ir Ko“ naudoja klientų aptarnavimo sistemą, kurioje kiekvienas įrenginys registruojamas ir kuriama jo istorija, todėl vartotojas ramus, kad kilus nesklandumams bus operatyviai ir tinkamai sureaguota.

Pageidaujantys, kad specialistai parinktų tinkamą, komfortišką orą jūsų namuose garantuojančią rekuperacinę vėdinimo sistemą, apsilankykite Gilius.lt puslapyje.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus