visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kodėl amino rūgštys yra svarbios sportuojantiems?

Kodėl amino rūgštys yra svarbios sportuojantiems? Kodėl amino rūgštys yra svarbios sportuojantiems?

Vis daugiau žmonių skiria laiko fiziniam krūviui. Sportuojame sporto salėje, lauke ar/ir namuose. Būna ir taip, kad kartais hobis virsta profesionaliu sportu. Nepriklausomai nuo to, ar esate mėgėjas, ar profesionalas, turėtumėte rūpintis savo sveikata, kad jūsų pastangos sportuojant vestų į priekį, o ne atgal, kartu pabloginant ir organizmo būklę.

Yra daug veiksnių, turinčių įtakos fizinei sveikatai. Tai apima organizmo maistinių medžiagų ir mineralų poreikį, mitochondrijų būklę, organizmo gebėjimą kovoti su laisvųjų radikalų sukeltu stresu ir daugelis kitų.

Svarbus elementas sportininko kasdienybėje amino rūgščių vartojimas

Amino rūgštys yra pagrindinės ląstelių ir audinių statybinės medžiagos. Jos atlieka įvairias biologines funkcijas, naudojamos peptidams ir baltymams gaminti. Šios rūgštys turi įtakos tinkamam raumenų vystymuisi, veikia medžiagų apykaitą ir endokrininės bei nervų sistemų darbą. Amino rūgštys skirstomos į endogenines ir egzogenines. Pastarųjų savo jėgomis pasigaminti negalime, todėl jų turime gauti su vartojamu maistu, o dažniausiai su maisto papildais. Kai kurios amino rūgštys turi biostimuliuojančių savybių, t. y. gerina organizmo būklę ir darbingumą, todėl yra ypač svarbios sportininkams.

Endogeninės amino rūgštys

Endogeninės baltymų amino rūgštys (baltymų sudedamosios dalys) yra: alaninas, glicinas, asparaginas, glutaminas, prolinas, serinas ir kt. Endogeninės nebaltyminės amino rūgštys yra: cistinas, citrulinas, homoserinas, hidroksilizinas, hidroksiprolinas, karnitinas, ornitinas, taurinas ir kt.

Egzogeninės amino rūgštys

Egzogeninių amino rūgščių grupei priklauso: argininas, fenilalaninas, histidinas, izoleucinas, leucinas, lizinas, metioninas, treoninas, triptofanas ir valinas. Pagrindiniai šių amino rūgščių šaltiniai yra gyvūninės kilmės produktai, tokie kaip mėsa, kiaušiniai ir pieno produktai. Mityba, pagrįsta maisto produktais, kuriuose yra mažai nepakeičiamų egzogeninių amino rūgščių, gali sukelti daugybę ligų.

Amino rūgščių poreikis

Aktyviai sportuojantiems žmonėms, ypač sunkiosios atletikos ir kt. šakų sportininkams, padidėja visų rūšių amino rūgščių poreikis. Gali būti gana sunku gauti reikiamą šių medžiagų kiekį vien tik suplanavus savo mitybos planą. Atitinkami tyrimai leidžia įvertinti atskirų amino rūgščių kiekį organizme ir pagal tai nustatyti tinkamą mitybą. Be to, amino rūgščių galite gauti ir vartodami maisto papildus. Amino rūgštys – papildai geresnei sportininkų savijautai!

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus