visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

„Išjungti“ žmogui kenksmingus organizmus galima ir šviesos jungikliu?

„Išjungti“ žmogui kenksmingus organizmus galima ir šviesos jungikliu? „Išjungti“ žmogui kenksmingus organizmus galima ir šviesos jungikliu?

Pastaruoju metu tam tikrais daiktais išmokome naudotis „be rankų“. Durų rankeną įmanoma nuspausti alkūne taip pat lengvai kaip ir įjungti šviesą, o pirkinių krepšelį prekybos centre – suimti ar stumti pasislėpus po ilgesne megztinio rankove. Tokių ir panašių gudrybių imamės tam, kad tik nereikėtų liestis prie tikrais pragaro vartais tiesiogine šio žodžio prasme virtusių dažno, viešo naudojimo prietaisų ar įrenginių.

Vis dėlto šitoje situacijoje, kuomet susiduriama su itin sparčiai plintančiu virusu, verta prisiminti (o ypač – verslui, kuris gali siūlyti visiems mums naudingų sprendimų), jog pasaulis jau nuo seno tokiems didesnės rizikos paviršiams naudojo medžiagas, pasižyminčias natūraliomis antibakterinėmis savybėmis.

„Išjungti“ žmogui kenksmingus organizmus galima ir šviesos jungikliu?

Į pagalbą – sidabro jonai

Pavyzdžiui, stalo įrankiai ir indai buvo gaminami iš sidabro ne tik dėl prabangos, bet ir greičiausiai įtariant apie antibakterines savybes, kurių turi šis metalas. Mokslo patvirtintos žinios, jog sidabras dezinfekuoja, mūsų dienomis naudojamos ir specialių prietaisų gamyboje, ypač medicininių.

O štai vokiečiai įsigudrino iš sidabro jonais papildyto plastiko gaminti net šviesos jungiklius ir kištukinius lizdus. Tiesa, šie JUNG AS 500 linijos prietaisai, pažymėti užrašu „Antibacterial“, bent jau pačioje Vokietijoje iki šiol daugiausia naudoti ligoninėse ar slaugos namuose, taip pat vaikų darželiuose, kur dėl didesnio žmogui kenksmingų mikroorganizmų kiekio ir sykiu silpnesnio imuniteto savaime apsivalantys paviršiai – itin aktualu.

Veiksmingumą patvirtina tyrimai  

Antibakterinėmis savybėmis pasižymintiems prietaisams gaminti naudojamas sidabro jonais papildytas duroplastas. Tai itin atspari plastiko rūšis, kuri sudaro barjerą žalingiems mikroorganizmams ne tik plisti, bet ir daugintis, mat sunaikina bakterijų ir grybelių maitinamąją terpę.

„Neorganiniame nešiklyje įkrauti sidabro jonai kontaktuoja su aplinkoje esančia drėgme, o ši reakcija aktyvina baktericidinį jungiklio paviršiaus efektą, tai yra stabdo ligų sukėlėjų ląstelių dauginimąsi ir mutaciją, – sako Raimundas Skurdenis, jungiklių ir protingų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ vadovas. – Per trumpą laiką mikroorganizmai visiškai nukenksminami.“

Baktericidinis jungiklių ir kitų įrenginių poveikis daug metų nesumažėja net juos valant, esant temperatūrų svyravimams ar nuo dažno naudojimo. Dėl ypač saugios šių elektros prietaisų konstrukcijos jie atsparūs drėgmei. Atsparumas valymui ir drėgmei ypač aktualu, mat, kaip jau minėta, dažniausiai šie specifiniai prietaisai įrengiami įstaigose, kuriose higienos reikalavimų paisoma itin griežtai.

2004 m. antibakterinį jungiklių poveikį patvirtino Bonos universitete (Vokietija) Higienos ir visuomenės sveikatos institute atlikti moksliniai tyrimai. Remdamiesi bakterijų Escherichia coli ir Staphylococus aureus pavyzdžiu, mokslininkai nustatė, kad pateikti prietaisai pasižymi baktericidiniu poveikiu.

Tiesa, ar sidabro jonais papildytas duroplastas veikia ir naująjį COVID-19 virusą, netirta, tad poveikį patvirtinančių duomenų nėra. Savaime suprantama, vien tik specialūs jungikliai negali užtikrinti ligų profilaktikos, todėl reikėtų naudoti ir kitas prevencijos priemones. Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai atkreipia dėmesį į bendrosios higienos užtikrinimo priemonių visumą. 

Biocidinis poveikis – teisiškai reglamentuojamas

Pasak specialistų, kai kurie sidabro (beje, kaip ir vario) junginiai yra biocidinių (biocidai – cheminiai ar biologiniai mišiniai, skirti kontroliuoti kenksmingus organizmus) produktų veikliosios medžiagos, kurių efektyvumas ir kitos savybės dar turi būti įvertintos. Tačiau tai, kad šios medžiagos yra įtrauktos į Europos Sąjungos biocidinių produktų veikliųjų medžiagų vertinimo programą, leidžia jau dabar daryti pagrįstą prielaidą dėl jų efektyvumo ir saugos.

Į Lietuvoje tiesiogiai taikomo Biocidinių produktų reglamento (Reglamento (ES) Nr. 528/2012) reguliavimo sritį šie jungikliai papuola kaip apdorotieji gaminiai, t. y. kaip gaminiai, į kuriuos apgalvotai, siekiant tam tikrų tikslų (šiuo atveju – naikinti kenksmingus mikroorganizmus) įdėta biocidinių produktų.

Visiems apdorotiesiems gaminiams, jei deklaruojamos jų biocidinės savybės, nustatyti papildomi specialūs ženklinimo reikalavimai: ženklinime būtina nurodyti, kad gaminyje yra biocidinio produkto, tiksliai nurodyti veikliąją medžiagą ir parašyti, kokį biocidinį poveikį tas gaminys daro.

Daugiau informacijos:
Elena Dumpienė
„Berta And“ projektų vadovė
Mob. tel. 8 685 535 77
El. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus