visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Ignas Rėksnys: Gyventi protingame name yra tiesiog įdomiau

Ignas Rėksnys: Gyventi protingame name yra tiesiog įdomiau Ignas Rėksnys: Gyventi protingame name yra tiesiog įdomiau

Ignas Rėksnys – vilnietis verslininkas, jau daugiau kaip 20 metų parduodantis interjero sprendimus. Tiesa, jis ir savo paties namams kurti skyrė ypatingai daug dėmesio, tad posakis „batsiuvys be batų“ jam negalioja.

„Namai yra pagrindinis gyvenimo akcentas. Galvodamas apie būsimus namus norėjau, kad vos po 5 metų jie man neatsibostų ir išliktų tokie pat įdomūs ir mieli“, – pasakoja I. Rėksnys, su šeima gyvenantis Vilniaus Antakalnio rajone. Jis sako, jog gyvenime svarbiausia atrasti balansą – kasdien į darbą turi žadinti vidinis laikrodis ir noras atlikti dienos užduotis, o namai turi būti tokie, į kuriuos norisi grįžti, kuriuose visuomet malonu būti. Igno namuose taip pat vyrauja harmonija – interjere dominuoja gamtai artimos šviesios, medžio spalvos, o pats namas atliepia naujausių technologijų tendencijas – jame įrengta protingo namo sistema, leidžianti valdyti visus elektra įkraunamus prietaisus.

„Norėjosi įdomesnio, išskirtinesnio namo, ne tokio, kaip visi“, – apie savo pasirinkimą pasakoja I. Rėksnys.

Nors protingo namo sistemos pasaulyje jau nėra naujiena, pradėjęs jomis domėtis Ignas sako susidūręs su įvairiausiomis nuomonėmis ir mitais. Neva protingas namas reikalauja milžiniškų investicijų, neveikia tinkamai, o nesibaigiančios laidų virtinės užima daug vietos, todėl nusprendė pats skirti pakankamai laiko ir išsiaiškinti, kaip yra iš tikrųjų.

Ignas Rėksnys

– Ignai, turite sėkmingai veikiantį verslą, gražią šeimą, namus. Kaip pagauti tą sėkmės paukštę?

Prisimenu, studijuojant universitete per filosofijos egzaminą buvo toks klausimas – kokia yra žmonijos esmė? Atsakymas iš tiesų paprastas – tobulėjimas. Pagrindinis gyvenimo iššūkis ir yra nuolat judėti į priekį, nestovėti vietoje. Tas pats galioja versle – nuolat reikia būti pasitempusiam, kasdien ieškoti naujų galimybių.

Skirtingi žmonės savo svajonių siekia skirtingais būdais. Vieni labai drąsūs, turi idėją ir iškart bet kokia kaina stengiasi ją įgyvendinti. Kitiems tokios drąsos stinga, tuomet geriausia neskubėti, pirmiausia įsigilinti į patinkančią sritį, o ryžtingus sprendimus daryti vėliau. Svarbu pakankamai laiko skirti ir šeimai, pomėgiams, namams.

Ignas Rėksnys

– Nuo ko pradėjote kurti savo svajonių namus? Kas jums namuose yra svarbiausia?

Turbūt kaip ir visiems – norėjosi namus paversti vieta, kurioje iš tiesų malonu būti. Manau, svarbu nepersistengti, nedaryti įvairių sprendimų vien tam, kad galėtum parodyti kitiems – viską reikia daryti dėl savęs, kad pačiam būtų jauku ir smagu. Man namuose ypatingai svarbu šviesa ir apšvietimas. Juk gyvename klimato sąlygomis, kuomet saule galime džiaugtis mažiau nei pusmetį, tad kurdamas savo namus pirmiausia akcentavau, kad būtų daug šviesos, ypatingai tose erdvėse, kur valgoma, bendraujama – svetainėje, virtuvėje.

Ignas Rėksnys

– Kaip kilo mintis namuose įsirengti protingo namo sistemą?

Kai nusprendėme statytis namą, norėjome tokio, kuris po penkerių ir daugiau metų vis dar patenkintų mūsų poreikius. Juk technologijos greitai keičiasi, užtenka pažiūrėti į tai, kaip dažnai keičiame savo telefonus. Turiu klientų, kurie po 5–7 metų keičia baldus, nes šie paprasčiausiai atsibosta. Su namais lygiai tas pats. Norėjosi, kad namas tiek savo interjeru, tiek technologiniu išpildymu atlieptų naujausias tendencijas ir po keleto metų netaptų atgyvena.

Pradėjau domėtis, ką pagal šiuolaikines galimybes galima sudėti į namą, kad jis būtų patogus, įdomus, neatsibostantis. Apie išmanų namą buvau girdėjęs įrengiant apšvietimą klientams, pradėjau daugiau domėtis, klausinėti. Išgirdau įvairiausių požiūrių ir nuomonių, jog tai bus kilometrinio ilgio laidai, nepaprastai daug kainuos, niekas neveiks tinkamai ir pan. Tuomet nusprendžiau pats išsiaiškinti ir kreipiausi į JUNG atstovus. Taip sužinojau, kad yra organizuojami KNX (protingo namo sistemos) kursai. Nors tai buvo specialistams skirti kursai, man jie pasitarnavo kaip trumpas pradžiamokslis, leidžiantis geriau suprasti, kas yra tas protingas namas. Išklausęs kursus supratau, kad viskas yra daug paprasčiau ir apie jokius kilometrinius laidus nėra net kalbos.

Ignas Rėksnys

– Tai kas vis dėlto yra tas protingas namas?

Iš esmės tai daug įvairių funkcijų – detalių, kurios suteikia tiek komforto, tiek saugumo jausmą. Su KNX protingo namo technologija visi svarbiausi namo elementai – apšvietimas, šildymas, signalizacija, kameros, užuolaidos yra sujungtos į vieną sistemą ir valdomos per telefoną ir valdiklius, jungiklius namuose. Ir nereikia nei daugybės pultelių, nei programėlių – atsivertęs vos vieną programėlę telefone gali valdyti ir matyti situaciją kiekviename namo kambaryje: kur kokie šviestuvai įjungti, kokia oro temperatūra kambaryje ir pan.

– Kokie protingo namo elementai jums yra patys vertingiausi?

Apšvietimas. Kaip jau minėjau, man tai smagiausia dalis ir didžiausias privalumas. Išmaniajame name pagal dienos laiką gali nusistatyti, kiek šviesos tuo metu reikia. Visa šviesa įsijungia ir išsijungia teatriniu principu, t. y. palaipsniui, kas akiai labai malonu. Be to, išeinant iš namų užtenka paspausti vieną mygtuką ir visos šviesos išsijungia. Gali susikurti ir užprogramuoti apšvietimą įvairiems gyvenimo atvejams. Aš kartais namo grįžtu vėlai, tad visą savo trajektoriją – nuo garažo iki miegamojo esu susiprogramavęs taip, kad tokiu metu jose įsijungtų silpna šviesa. Taip matau kur eiti, bet nebudinu namiškių. Apšvietimas – vienas vertingiausių dalykų išmaniajame name, iš tiesų kiekvienam siūlyčiau įsirengti bent dalelę išmaniojo namo, kuri reguliuotų apšvietimą.  

Ignas Rėksnys

– Kokio papildomo komforto suteikia įvairios protingo namo funkcijos?

Na, pavyzdžiui, jeigu laukiu siuntos, man tereikia telefonu atrakinti garažo vartus ir įleisti paštininką. Telefone matau vaizdą, tad jam išvykus uždarau vartus, tokiu būdu fiziškai man nereikia būti namuose. Kiekvienas kambarys yra tarsi atskira zona, kurioje gali nustatyti skirtingą apšvietimą, šildymą. Užuolaidų taip pat nereikia nuolat užtraukti ar atitraukti rankiniu būdu. Pavyzdžiui, vaikų kambariuose esame nustatę, kad užuolaidos automatiškai užsitraukia temstant, o auštant svetainėje – atsitraukia ir pan. Namuose veikia rekuperacinė sistema, anglies dvideginio daviklis kontroliuoja oro kokybę namuose. Su „Ekey“ namo užrakinimo sistema vienu piršto prabraukimu įjungiama ir išjungiama signalizacija.

Be to, išvykstant name taip pat galima įjungti atostogų režimą ar buvimo namie imitavimo scenarijų. Tokiu būdu, pavyzdžiui, savaitę, namas atkartos savo įprastinę rutiną – įsijungs šviesos, užsitrauks užuolaidos ir pan., nors jūsų namie ir nebus.

Ignas Rėksnys

– Ar dabar, kai jau įsirengėte protingą namą, jį rekomenduotumėte ir kitiems?

Aš pats išmaniu namu esu patenkintas 100 proc. Yra žmonių, kurie protingo namo nenori paprasčiausiai dėl to, kad nežino, kaip veikia sistema, ko galima tikėtis. Tiems, kurie norėtų – tikrai rekomenduočiau, o abejojantiems patarčiau tiesiog daugiau pasidomėti. Manau, toks namas tiesiog padaro gyvenimą įdomesnį. Juk tai tampa įdomia naujove ne tik tau pačiam, bet ir aplinkiniams, artimiesiems.

Daugiau informacijos:
Elena Dumpienė
„vipcommunications“ vyr. projektų vadovė
Mob. 8 685 535 77
El. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus