visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Baseino vandens dezinfekcija ir oksidacija – saugus ir švarus vanduo

Baseino vandens dezinfekcija ir oksidacija – saugus ir švarus vanduo Baseino vandens dezinfekcija ir oksidacija – saugus ir švarus vanduo

Kiekvienas nusipelno turėti galimybę mėgautis švariu, sveiku baseino ar Spa vandeniu. Netinkamai dezinfekcinėmis priemonėmis apdorotas vanduo, gali sukelti grėsmę besimaudantiems. Be to, blogai dezinfekuotas vanduo tampa dvokiantis, vizualiai atstumiantis ir pavojingai drumstas.

Saugią ir higienišką vandens aplinką padeda palaikyti reguliariai naudojamos vandens dezinfekcijos priemonės. Populiariausia priemone, dėl kainos ir veiksmingumo santykio, šiai dienai išlieka chloras. Tačiau dalis klientų, vertinančių ekologiją, vis dažniau renkasi bechlores vandens priežiūros alternatyvas – aktyvaus deguonies produktus.

Chloras baseino vandens dezinfekcijai

Chloras yra plačiausiai naudojama priemonė, kuri yra nebrangi ir iš karto gali būti naudojama kaip dezinfekuotojas baseino vandens dezinfekcijai.

Yra keletas chloro formų, kurios yra tinkamos baseino ir Spa vandens dezinfekcijai ir priežiūrai:

Chloro dujos (99 procentai chloro, PH < 1,0). Stipriausia chloro forma, tačiau ji gana retai yra naudojama dėl savo pavojingumo, pritaikymo ir sudėtingų licencinių ir saugos reikalavimų. Tai pati pavojingiausia chloro forma, todėl reikia imtis visų atsargumo priemonių naudojant šią chloro formą.

Tri-chloras (90 procentų chloro, PH 2,9). Paprastai parduodamas Ø 25 mm ir Ø 75 mm tabletės formoje ir naudojamas per vandens padavimo (persipylimo) sistemas, gali būti įdedamas į plūdes ar skimerį. Tri-chloras yra plačiai naudojamas tiek privačiuose, tiek komerciniuose baseinuose, nes šios priemonės efektyvumas atitinka kainą, ją lengva naudoti ir ji yra atspari suyrimui sąlytyje su saulės šviesa. Tai antra stipriausia chloro forma, kuri, jei tinkamai naudojama, yra laikoma saugiausia ir ilgiausią naudojimo laiką turinti chloro priemonė. Ši priemonė yra stabilizuojama panaudojant cianuro rūgštį. Tri-chloras taip pat gali būti randamas granulių pavidalu, tačiau tokia trichloro forma yra labai brangi ir paprastai naudojama tik kovojant su sunkiai įveikiamais dumbliais.

Chloras greito tirpimo

Di-chloras (55-68 procentai chloro ir PH lygis nuo 6,5 iki 6,8). Di-chloras yra stabilus dėl cianuro rūgšties, tačiau šios priemonės PH yra labiau neutralus dėl natrio pagrindo. Di-chloras yra granulių pavidalo junginys, kuris yra paskleidžiamas baseino vandens paviršiuje. Ši priemonė yra plačiai rekomenduojama naudoti viniliniuose ir dirbtinio pluošto baseinuose dėl savo greitai ištirpstančios sąvybės. Be to, jis gali būti naudojamas kaip šoko priemonė vandens oksidavimui, o taip pat jis gali pakelti cianuro rūgšties lygį iki priimtino lygio.

Kalcio hipochloritas (55-73 procentai chloro, PH 11,7). Nestabili granulių pavidalo chloro forma, kuri yra plačiai naudojama kaip šoko priemonė, skirta baseinams. Kalcio hipochloritas turi labai aukštą pH lygį ir todėl retai yra naudojamas kaip pagrindinė dezinfekcijos priemonė dideliuose komerciniuose objektuose, kuriuose susiduriama su cianurinių sankaupų problema. Tokiais atvejais ši priemonė yra paruošiama tablečių forma ir naudojama tik kartu su Cal-Hypo padavimo sistema.

Ličio hipochloritas (27-39 procentai chloro, PH 10,7). Tai dar viena granulių pavidalo chloro priemonė, kuri yra kartais naudojama antžeminiuose baseinuose ir baseinuose iš vinilo bei dirbtinio pluošto. Ličio hipochloritas yra silpnesnis nei Di-chloras, bei taip pat yra nestabilus kaip kalcio hipohloritas.

Natrio hipochloritas (10-15 procentų chloro, PH 13) skystas chloras. Nors tai patogi skysta chloro priemonė, visgi yra gana silpna chloro forma, ji yra plačiai naudojama kaip šoko priemonė, o kai kur ir kaip pagrindinė vandens dezinfekcijos priemonė. Kadangi skystas chloras yra nestabilus, turi trumpą veikimo laikotarpį, tai ilgesnis šios chloro formos naudojimas tampa gana sudėtingu. Skystas chloras labai greitai suyra ir tampa neefektyviu vandenyje.

Daugiafukcinis chloras lėto tirpimo Force

Greitai vandens dezinfekcijai, „šokui“ ir oksidavimui rekomenduojame greito tirpimo Di-chloro granules, o nuolatinei reguliariai vandens priežiūrai – daugiafunkcinį lėto tirpimo chlorą „FORCE 5 in 1“.

„FORCE 5 in 1“ – aukštos kokybės daugiafunkcinis chloro pagrindo produktas, atliekantis 5-is reguliarius dezinfekavimo veiksmus: sudėtyje esantis chloras dezinfekuoja vandenį, algicidas naikina dumblius ir neleidžia jiems vėl atsirasti, PH stabilizatorius stabilizuota vandens PH, flokuliantas – efektyviai skaidrina vandenį ir pagerina baseino filtravimą.

Alternatyvos chlorui

Vandens dezinfekavimas aktyviuoju deguonimi – tai švelni alternatyva chlorui. Bechloriai produktai efektyviai veikia kaip vandens dezinfekcijos ir dumblių prevencijos priemonės – dezinfekuoja, skaidrina vandenį, nedirgina odos bei plaukų.

Bromas yra alternatyva chlorui, tačiau savo sudėtyje jis visgi turi šiek tiek chloro, kuris yra naudojamas aktyvuoti bromo molekules. Tai yra labai efektyvi dezinfekcijos priemonė, tačiau ši priemonė turi būti saugoma nuo tiesioginių saulės spindulių. Kadangi ši priemonė efektyviau veikia šiltame vandenyje, bromas paprastai yra naudojamas kaip dezinfekcinė priemonė vidaus baseinuose ir Spa. Labai svarbu yra prisiminti, jog bromas yra efektyvesnis tuomet, kai yra reguliariai naudojamas kartu su bechloriu šoko pagrindo oksiduotoju bromo granulėmis, arba aktyviu deguonimi.

Kitos alternatyvos, kurios veikia kaip dezinfekcinės priemonės, yra vario pagrindo ir sidabro pagrindo produktai, kurie paprastai yra ištirpinami tam tikro tipo kontrolinėje priemonėje. Laikantis sveikatos departamentų reikalavimų, šie produktai efektyviai veikia kaip vandens dezinfekcijos ir dumblių prevencijos priemonės. Tačiau viešuosiuose ir komerciniuose baseinuose, pagal galiojančias direktyvas, šiandiena pilnai negalima atsisakyti ir pakeisti chloro pagrindo dezinfekcinių priemonių. Šios priemonės turi būti naudojamos kartu su chloro priemonėmis, išlaikant minimalų 0,3-0,5 mg/l (ppm) chloro lygį.

Kita alternatyva – biguanidai, tačiau tai yra palyginus brangi ir sudėtinga naudoti priemonė.

Skystas aktyvus deguonis su algicidu

Pasirinkusiems baseino priežiūrą be chloro, siūlome išmėginti aktyvųjį deguonį su algicidu viskas viename (all in one) „Ovytri“. „Ovytri“ yra ekologiškas produktas be chloro, nepavojingas žmonėms ir supančiai aplinkai. Šis aukštos kokybės daugiafunkcinis skystas aktyvus deguonis su algicidu, skirtas nuolatinei baseino ar Spa baseino vandens dezinfekcijai, dumblių prevencijai ir oksidavimui, „šokui“.

„Ovytri“ – 100 % natūralus ir ekologiškas produktas, pilnai eliminuojantis chlorą ir jo poreikį. Priemonė efektyviai dezinfekuoja vandenį, sunaikina visus mikrobus, bakterijas ir virusus, šalina grybelį ir panaikina pelėsį. Produktas puikiai tinka vandens oksidacijai ir „šokui“. Aktyvus deguonis „Ovytri“ savyje turi flokuliacinių savybių, todėl vanduo visuomet bus išlaikomas švarus, skaidrus ir tyras. Dėl sudėtyje esančio algicido, „Ovytri“ naikina dumblius ir neleidžia jiems pakartotinai atsirasti, atstato drumstą ar žalią vandenį į normalią būseną. Tai Europoje autorizuotas ir pripažintas dezinfekantas, plačiai naudojamas kaip pagrindinis dezinfekantas komerciniuose baseinuose ir Spa.

Chloraminai vandenyje

Norėdami dezinfekuoti baseiną, daugelis baseinų savininkų naudoja chlorą. Kartais chloras gali susijungti su amoniaku ir azoto pagrindo organinėmis medžiagomis (kurios susidaro kaip besimaudančiųjų atliekos) ir suformuoti chloraminus.

Besimaudantys to nežinodami baseinuose palieka azoto. Amoniakas baseinuose yra šalutinis žmogaus prakaito ir šlapimo produktas. Aukštas chloraminų lygis baseino vandenyje gali įtakoti prastą baseino dezinfekavimą, besimaudančiųjų akių ir odos sudirginimus, kvėpavimo sutrikimus bei drumstą vandenį.

Chloro turintys junginiai (CAC) yra lygūs chloraminų lygiui vandenyje. Laisvas chloras (FAC) – tai chloras, kuris nėra suformavęs junginių. Laisvas chloras (FAC) yra efektyvus bakterijų naikinimo įrankis, kuriuo mes pasitikime dezinfekuodami baseinus. Kuomet chloro junginiai (CAC) yra aukštesni nei laisvo chloro (FAC) lygis, baseino vanduo tampa drumstas ir nesaugus plaukioti. Norint, kad vanduo būtų saugus ir skaidrus, laisvo chloro lygis turi būti palaikomas 1,0 – 3,0 mg/l (ppm) vidaus baseinuose ir 3,0 – 5,0 mg/l (ppm) lauko baseinuose, Spa ir kubiluose.

Įdomu yra tai, jog chloraminai yra laikomi efektyviu dezinfekantu ir yra naudojami gerojo vandens valymui. Tačiau, baseino ir Spa vandens dezinfekcijai, chloraminai nėra labai tinkami naudoti, kadangi jų veikimas yra gana lėtas. Be to jų naudojimas gali sukelti įvairias problemas besimaudantiems, tokias kaip nemalonus kvapas, akių ir odos sudirginimas, kvėpavimo sutrikimas bei drumstas vanduo.

Yra du būdai sumažinti chloraminų lygį baseine:

Naudojant didelius kiekius chloro, šis būdas dar yra vadinamas superchloravimas. Superchloravimo formulės pagrindas yra padidinti chloraminų milijoninių dalelių lygį vandenyje 10 koeficientu. Pavyzdžiui, jei chloro junginiai (CAC) yra 2,0 mg/l (ppm), tai laisvo chloro (FAC) lygis turėtų būti padidinamas iki 20 mg/l (ppm).

Naudojant bechlorį šoko pagrindo oksiduotoją, tokį kaip aktyvus deguonis, kurio dozavimo norma būtų 200 gramų priemonės 10 000 litrų vandens.

Šie metodai yra efektyvus tik neorganinių chloraminų naikinime. Tai chloras, susijungęs su amoniaku. Tačiau baseinuose taip pat galima rasti ir organinių chloraminų junginių. Tai chloro molekulės, susijungusios su organiniu azotu. Organiniai chloraminai negali būti sunaikinami didelių chloro dozių pagalba (superchloravimas) ar panaudojant bechlorį šoko pagrindo oksiduotoją. Vandens išleidimas ir praskiedimas yra vieninteliai būdai sumažinti organinių chloraminų kiekį vandenyje.

Dezinfekavimo ir oksidavimo priemonių skirtumai

Dezinfekcinės priemonės sunaikina ligas sukeliančias bakterijas ir mikrobus. Vandens dezinfekcija reiškia, kad iš baseino ar Spa vandens yra šalinamos bakterijos ir mikrobai.

Oksiduotojas nesunaikina bakterijų ir nėra dezinfekcinė priemonė. Panaudojant šoko pagrindo oksiduotojus, oksiduojami organiniai nešvarumai ir teršalai.

Oksiduotojas naudoja aktyvų deguonį, kuris leidžia sunaikinti nebakterines atliekas ir paversti jas į nežalingas dujas, kurios gali būti paleistos į atmosferą. Dezinfekcinės priemonės sunaikina bakterijas. Oksiduotojai yra sukurti taip, kad pašalintų nebakterinius teršalus ir organines medžiagas, tokias kaip cheminiai šalutiniai produktai, mikroskopinis purvas, negyvi dumbliai ir besimaudančiųjų atliekos.

Pagrindinė oksidavimo priežastis yra ta, jog šio proceso metu chloraminai yra vėl paverčiami į laisvą chlorą. Tai užtikrina, jog visas esamas chloras yra naudojamas vėl kaip dezinfekcinė priemonė. Chloras ir bromas yra dvi dezinfekcinės priemonės, kurios veikia taip pat, kaip ir oksiduotojai, o tai reiškia, jog abi šios priemonės naikina bakterijas ir pašalina nebakterines atliekas.

Didelio atliekų kiekių problemos sprendimas

Jei baseine yra dideli kiekiai organinių medžiagų ar besimaudančiųjų atliekų, ir į vandenį yra įpilamas chloras ar bromas, cheminės priemonės greitai yra sunaudojamos kaip oksiduotojas, dar prieš tai, kai šios priemonės turi galimybę atlikti savo kaip dezinfekcinės priemonių darbą. Tai reiškia, jog chloro ir bromo dezinfekcinės savybės buvo paaukotos dėl oksidavimo proceso panaudojimo. Kuomet tai įvyksta, baseino vandens saugumui gali būti sukeltas pavojus, kadangi iš jo nėra pašalinamos žalingos bakterijos ir mikrobai. Todėl būtina reguliariai ir pastoviai oksiduoti baseino ar Spa vandenį.

Yra keturi oksidavimo būdai, kurie yra naudojami baseinuose: superchloravimas, hiperchloravimas, ekstremalus oksidavimas (ozonas) ir bechloris oksidavimas.

Vandens superchloravimas

Anksčiau, buvo naudojama praktika, pagal kurią didžiuliai kiekiai nebakterinių atliekų buvo naikinami įpilant didžiulius chloro kiekius į vandenį. Šis procesas yra žinomas kaip superhloravimas. Remiantis teorija, oksidavimui reikia septynių chloro molekulių, kad būtų efektyviai oksiduojama viena jungtinio chloro molekulė. Superchloravimo metu į vandenį yra įpilamas toks chloro kiekis, kuris yra 10 kartų didesnis už jungtinio chloro lygį vandenyje (bendras chloro lygis minus laisvas chloro lygis).

Teoriškai, didžiulis chloro lygis yra pakankamas, kad sunaikintų atliekų medžiagas, tokias kaip chloraminai, tačiau vis vien lieka tam tikra dalis laisvojo chloro, kuris vandenyje veikia kaip dezinfekcinė priemonė.

Vandens hyperchloravimas

Hyperchloravimo procesas turėtų būti naudojamas baseinuose, kuriems yra nustatytas tam tikras užteršimas, ir kurio metu turėtų būti naikinamos žalingos cistos ir bakterijos. Kurios paprastai yra atsparios tradicinės dezinfekcijos priemonių lygiui ir oksidavimo metodams. Hyperchloravimas yra patvirtintas 2008 rugpjūčio 1 dieną ir naudojamas sunaikinti Cryptosporidium bakterijas. Brangus hyperchloravimo procesas reikalauja palaikyti minimalų 10 mg/l (ppm) chloro lygį 25,5 valandas, kai PH yra 7,5 arba žemesnis, o vandens temperatūra yra 25°C arba aukštesnė. Alternatyviu atveju, minimalus 20 mg/l (ppm) chloro lygis gali būti palaikomas 13.00 valandų prie PH 7,5 arba žemesnio lygio ir vandens temperatūros 25°C arba aukštesnes.

Ekstremalus oksidavimas

Ozonas, kuris yra klasifikuojamas kaip ekstremalus oksiduotojas, yra dujų pagrindo oksiduotojas, susidedantis iš trijų deguonies molekulių. Ozonas yra išgaunamas ir naudojamas per ozonatoriu. Yra keletas ozonatorių, naudojamų Spa ir baseinuose, kuriuos galima rasti rinkoje. Ozonas nėra naudojamas kaip priemonė, skirta pilnai vandens dezinfekcijai. Jis naudojamas griežtai kaip dubliuojamas priedas kartu su chloru ar bromu.

Bechloris oksiduotojas

Geresnis būdas oksiduoti ir pašalinti nebakterines atliekas yra panaudoti bechlorį šoko tipo oksiduotoją kaip priedą kartu su dezinfekcinėmis priemonėmis. Bechloris šoko pagrindo oksiduotojas oksiduoja jungtinį chlorą, tokiu būdu užtikrina, jog dezinfekcinės priemonės, ypač tos, kurių sudėtyje yra chloro, bus naudojamos išskirtinai vandens dezinfekcijai.

Organiniai nešvarumai ir teršalai yra oksiduojami panaudojant 200 gramų bechlorio šoko pagrindo oksiduotojo 10 000 litrų vandens. Naudojant bechlorius šoko tipo oksiduotojus, taip pat yra gaunamas tam tikras privalumas, toks kaip kur kas greitesnis priemonės veikimas ir baseino prastova. Maudytis baseine galima praėjus vos 15 minučių po priemonės panaudojimo, baseinuose, kurių dydis yra daugiau nei 200 000 litrų, rekomenduojama palaukti 45 minutes prieš leidžiant besimaudantiesiems grįžti į baseiną.

Vienas iš tokių oksiduotojų yra aktyvus deguonis. Tai vienas stipriausių kalio monopersulfato (MPS) produktas rinkoje, kuris savo sudėtyje turi 4,75 procentus deguonies. Kadangi aktyvus deguonis yra toks efektyvus vykdydamas atliekų ir netgi sunkiai įveikiamų organinių chloraminų oksidavimą, jog jis gali būti naudojamas kartu su chloru, palaikant vandens švarą ir dezinfekciją.

Visus baseinų chemijos produktus įsigykite čia: https://www.baseinuchemija.com/baseinu-chemija-ocedis

arba paskambinę tel. 8 639 33 900 arba el.p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus