visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Apsaugokite darbuotojus nuo pavojų darbo vietoje

Apsaugokite darbuotojus nuo pavojų darbo vietoje Apsaugokite darbuotojus nuo pavojų darbo vietoje

Darbo sauga – viena svarbiausių kiekvienos įmonės atsakomybių sričių. Nepriklausomai nuo įmonės dydžio, kiekviena iš jų privalo atitikti keliamus saugos reikalavimus, kad darbuotojai galėtų saugiai dirbti. Vis dar pasitaiko atvejų, kai įmonės atsainiai žiūri į darbuotojams skirtas apsaugos priemonės, todėl darbuotojai patiria sunkių sužeidimų, kurie gali baigtis mirtimi.

Tam, kad būtų galima sumažinti nelaimingų atsitikimų darbe riziką svarbu įvertinti kokių saugos priemonių privalu turėti. Didelė dalis organizacijų investuoja į ypač aukštos kokybės darbo drabužius, kurie padeda užkirsti kelią įvairiems susižeidimams. Kokybiška darbo apranga ypač svarbi statybos sektoriui, kur darbuotojai kasdien susiduria su sunkių daiktų užkritimo pavojumi. Šiame straipsnyje sužinoti kodėl darbo apranga yra tokia svarbi ir į kokias rūšis ji gali būti skirstoma.

Kuo darbo rūbai yra tokie svarbūs?

Pagrindinė darbo rūbų paskirtis yra apsaugoti darbuotoją nuo traumų darbo vietoje. Iš aukštos kokybės medžiagų pagaminta apranga gali apsaugoti nuo galvos sutrenkimų, nubrozdinimų, kūno sumušimų. Pakietinti batai, šalmai, apsauginiai akiniai – tai tik keletas priemonių, kurios padeda apsaugoti darbuotojus atliekančius pavojingus darbus. Specialios guminės pirštinės ir respiratoriai padeda išvengti cheminių medžiagų sukelto pavojaus. Didelė dalis gamyklose dirbančių žmonių kasdienėje darbo aplinkoje susiduria su nuodingais garais ar dujomis. Jų įkvėpus galima pažeisti žmogaus kvėpavimo takus, todėl būtini apsauginiai akiniai ir kaukės, kad kenksmingos dalelės nepatektų į žmogaus organizmą. Taip pat, vienodais darbo rūbais vilkinčius žmones galima lengvai identifikuoti. Uniformos suteikia galimybę žmonėms atpažinti viešose vietose dirbančius greitosios ar policijos darbuotojus. Tokiu būdu jie gali atlikti savo darbą netrukdomi aplinkinių.

Darbo drabužių tipai

Siekiant užtikrinti kiekvienos specialybės darbuotojo saugumą rinkoje gausu įvairaus tipo darbo drabužių. Kiekvienas iš jų yra pagamintais taip, kad apsaugotų darbuotojus nuo galimų sužalojimų priklausomai nuo jų darbo specifikos. Darbo rūbus galima skirstyti į:

  • Kombinezonai. Tai vientisas drabužis, kurio pirminė paskirtis buvo apsaugoti darbuotojus nuo nešvarumų ir dulkių. Ilgainiui tobulėjant gamybos technologijoms kombinezonus plačiai pradėjo naudoti chemijos pramonė. Šį drabužį lengva apsirengti, o jo vientisumas užtikrina, kad visas žmogaus kūnas bus apsaugotas jam nuolat judant.
  • Didelio matomumo drabužiai. Šių drabužių grupei galima priskirti gausiai atšvaitais paženklintus rūbus. Jie būtini darbuotojams, kurie dirba tamsoje, kad būtų matomi aplinkinių. Pavyzdžiui, kelininkų apranga sukurta taip, kad juos galėtume pastebėti tiek dienos, tiek nakties metu.
  • Ugniai atsparūs drabužiai. Ugnis yra didelė grėsmė kiekviename darbe. Ugniagesiams ir kitiems žmonėms dirbančiais ypač pavojingomis sąlygomis būtina suteikti degioms medžiagoms atsparią aprangą. Tokie rūbai yra lengvi ir pralaidūs orui, kad darbuotojas galėtų jaustis kuo patogiau dirbdamas ypač karštoje aplinkoje.   
  • Medicinos uniformos. Gydymo įstaigose ypač svarbi higiena, kad neplistų ligos. Slaugytojams dažniausiai užtenka dėvėti specialius chalatus, medicininius guminius batus. Ypač didelis dėmesys yra skiriamos chirurginiams chalatams. Operacijų metu svarbu, kad išvengti galimų užkrėtimų, todėl kiekvienas gydytojas privalo dėvėti apsaugines kepuraites, pirštines, vienkartinius chalatus.
  • Paslaugų sektoriaus uniformos. Kiekvienas restoranas ar viešbutis turi skirtingas darbo uniformas. Įprasta, kad virėjai darbuojasi dėvėdami baltas prijuostes, kepuraites ir pirštines. Padavėjai ir kitas aptarnaujantis personalas dažniau renkasi oficialaus stiliaus, judesių nevaržančius drabužius. Jie gali būti pagaminti iš aukštos kokybės medžiagų, kurios yra atsparesnės maisto ar gėrimų dėmėms, todėl tokie drabužiai yra ilgaamžiai.

Taigi, darbo apranga yra ypač svarbi kiekvienoje įmonėje siekiant užtikrinti darbuotojų saugumą. Jeigu norite daugiau sužinoti apie darbo rūbus apsilankykite parduotuvėje ,,Atvila“ internetu. Čia rasite ypač didelį pasirinkimą įvairių darbo saugos priemonių.

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus