visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

VMI: nuo šiol vieši turto duomenys – kaip ant delno

VMI: nuo šiol vieši turto duomenys – kaip ant delno VMI: nuo šiol vieši turto duomenys – kaip ant delno

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, jog interneto svetainėje www.vmi.lt atnaujinus Metinių gyventojų (šeimos) turto deklaracijų išrašų teikimo formą, duomenys peržiūrai pateikiami pagal papildomus kriterijus, taip pat skelbiamas 200 didžiausią turtą už 2017 m. deklaravusių viešų asmenų sąrašas, kurį vartotojai galės atsisiųsti ir Excel formatu.

„Šiemet ženkliai išaugo skelbiamų gyventojų turto deklaracijų išrašų kiekis, kadangi nuo 2018 m. sausio mėn. papildomai viešinami tam tikras pareigas užimančių asmenų ir jų sutuoktinių duomenys*. Šie asmenys ir anksčiau teikdavo turto deklaracijas, tačiau iki šiol jų deklaracijų išrašai nebuvo skelbiami viešai. Vartotojų patogumui atnaujinome ir kai kuriuos išrašų teikimo ypatumus – atsirado galimybė palyginti pasirinktų metų bei pasirinktos turto grupės duomenis, kurie greta atvaizduojami ir grafiškai“, - teigia VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė, pažymėdama, kad taip pat bus galima pamatyti, ar asmeniui ir jo sutuoktiniui priklausantys statiniai, žemės sklypai bei piniginės lėšos yra Lietuvoje, ar užsienyje.

VMI primena, kad paskelbti išsamesni tarnautojų ir kitų asmenų duomenys skirti viešumui bei skaidrumui užtikrinti, visuomenės savikontrolei, todėl atsižvelgus į šiuos poreikius, turto deklaracijų išrašų teikimo forma atnaujinta patogesnei duomenų peržiūrai. Turto ir pajamų deklaracijų duomenis VMI naudoja nustatant rizikingiausius mokesčių mokėtojus: ši informacija analizuojama ir lyginama su VMI turimais bei iš trečiųjų šaltinių gautais duomenimis apie asmenų pajamas, turimą turtą ir išlaidas.

Šiuo metu VMI svetainėje skelbiama apie 51,8 tūkst. turto deklaracijų išrašų. Gyventojų deklaruoto turto išrašų informaciją galima rasti VMI interneto svetainės skyrelyje „Informacijos rinkmenos“ (Apie VMI -> Paslaugos -> Informacijos rinkmenos -> Metinės gyventojo (šeimos) turto deklaracijos duomenų išrašai (www.vmi.lt/cms/metines-gyventojo-seimos-turto-deklaracijos-duomenu-israsai). Didžiausią turtą už 2017 m. deklaravusių viešų asmenų sąrašas pasiekiamas skiltyje „Gyventojų turto deklaracijų duomenys išsamiau“.

Pagal VMI turimus duomenis ir trečiųjų asmenų pateiktą informaciją, 400 asmenų, turinčių pateikti viešai skelbiamas turto deklaracijas, dar nėra jų pateikę. Mokesčių mokėtojas, nepateikęs deklaracijos ar pastebėjęs netikslumų duomenų išrašuose ir deklaracijoje, privalo nedelsdamas ją pateikti ar patikslinti**, o patogiausia tai padaryti - naudojantis VMI Elektroninio deklaravimo sistema.

-----

*Primenama, kad šiemet papildomai skelbiami Generalinės prokuratūros struktūrinių padalinių vadovų pavaduotojų, apygardų ir apylinkių prokuratūrų vadovų pavaduotojų, Lietuvos banko valdybos narių, politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų, Lietuvos kariuomenės vado ir kariuomenės vado pavaduotojo, Lygių galimybių kontrolieriaus ir jo pavaduotojų, Nacionalinės teismų administracijos direktorius ir jo pavaduotojų, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus ir jo pavaduotojų, Žurnalistų etikos inspektoriaus, valstybės ir savivaldybių įstaigų, kitų biudžetinių įstaigų vadovų ir jų pavaduotojų, valstybinių aukštųjų mokyklų vadovų ir jų pavaduotojų, viešųjų įstaigų, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovų ir jų pavaduotojų, nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių vadovų ir jų pavaduotojų, akcinių bendrovių, kurių akcininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovų ir jų pavaduotojų, valstybės ir savivaldybių įmonių vadovų ir jų pavaduotojų, įskaitant išvardintų asmenų sutuoktinių 2017 m. turto deklaracijų išrašai.

** Pagal LR Administracinių nusižengimų kodekso 187 straipsnį turto ir (ar) pajamų deklaravimo tvarkos pažeidimas, turto ir (ar) pajamų deklaracijų arba kitų su turtu ir (ar) pajamomis susijusių ataskaitų pavėluotas pateikimas mokesčių administratoriui ar nepateikimas, neteisingų duomenų įrašymas į mokesčių administratoriui pateiktas turto ir (ar) pajamų deklaracijas arba kitas ataskaitas, užtraukia administracinę atsakomybę.

Straipsnis publikuotas 2018-10-09; VMI: nuo šiol vieši turto duomenys – kaip ant delno; Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos; www.vmi.lt

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus