visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Šviesos jungikliai: kaip išsirinkti ir apie kokias funkcijas verta pagalvoti?

Šviesos jungikliai: kaip išsirinkti ir apie kokias funkcijas verta pagalvoti? Šviesos jungikliai: kaip išsirinkti ir apie kokias funkcijas verta pagalvoti?

Statotės, remontuojatės namus, ir pagaliau atėjo laikas šviesos jungikliams bei kištukiniams lizdams. Greičiausiai neketinote tam skirti daugiau laiko kaip užsukti pakeliui po darbo į specializuotą parduotuvę. Tačiau ar tik bežiūrint į milžinišką jungiklių asortimentą nekyla įtarimas, kad visa tai – ne vien apie skirtingas formas, spalvas ir kainas?

Šiuolaikinių jungiklių gausa tiesiogiai susijusi su pastaruoju metu kaip reikiant išsiplėtusiu efektyvaus namų apšvietimo poreikiu bei galimybėmis. Apšvietimu galima atskirti skirtingas zonas namuose, jis gali būti reguliuojamo intensyvumo ar net veikti kartu su žaliuzėmis. Tad norint įsigyti tinkamą jungiklį, reikėtų pradėti nuo apšvietimo sumanymo apskritai.

Šviesos jungikliai: kaip išsirinkti ir apie kokias funkcijas verta pagalvoti?

Jungiklis = apšvietimo planas

Nepaisant tokių svarbių kriterijų kaip saugumas ar grožis, savo pagrindine funkcija jungiklis yra apšvietimo valdiklis, t. y. juo galiausiai valdoma jau įgyvendinta apšvietimo idėja. Todėl klausimas, kaip išsirinkti jungiklį, visuomet yra apie tai, kokio apšvietimo skirtingose savo namų dalyse norite.

Šviesos jungikliai: kaip išsirinkti ir apie kokias funkcijas verta pagalvoti?

„Planuojant elektros instaliaciją naujuose namuose ar atliekant būsto remontą, svarbiausia iš anksto apgalvoti norimas apšvietimo funkcijas. Pavyzdžiui, turime iš anksto nuspręsti, ar jungiklis tik įjungs apšvietimą, ar bus norima reguliuoti ir jo intensyvumą. Šviesa gali būti ryškesnė ir šviesti visu 100 proc., blausesnė, tinkama vakarui ir teišnaudojanti vos 40 proc. savo potencialo, ar net naktinė, pavyzdžiui, naktį tualete tešviečianti vos 10 proc.“, – pasakoja Eugenijus Maslauskas, jungiklių ir protingų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ produkto vadybininkas.

Šviesos jungikliai: kaip išsirinkti ir apie kokias funkcijas verta pagalvoti?

Išjungti šviesą – nelipant iš patalų

Ar žinote, kad vieną šviestuvą galima valdyti keliais jungikliais? Pavyzdžiui, jei tai miegamasis, atskiri jungikliai gali būti ir prie įėjimo į kambarį, ir prie pat lovos, ištiestos rankos atstumu. Taip šviesą galite išjungti tiesiai iš patalų, užvertę paskutinį knygos puslapį.  Regis, smulkmena, tačiau šaltais žiemos vakarais už galimybę išvengti tų kelių žingsnių tikrai sau padėkosite.

Kitas populiarus pasirinkimas – į vieną zoną sujungtų virtuvės ir svetainės apšvietimo valdymas iš kelių vietų, pavyzdžiui, nuo lauko durų ir miegamojo, kuomet pastarasis yra visiškai kitame namų gale. Pirmu jungikliu, esančiu prie lauko durų, pagrindinė gyvenamoji zona apšviečiama įėjus į namus, leidžiant laiką vakare po darbų. Antrasis jungiklis patogiai naudojamas ryte ar vakare, einant iš miegamojo ar į jį. „Savo įpročių, rutinų ir su tuo susijusių poreikių apšvietimui įvertinimas – labai svarbu. Tai lems ne tik patogumą gyventojams, bet ir laidų išvedžiojimą ir vienos ar kitos apšvietimo bei jo valdymo sistemos pasirinkimą, estetinį interjero vaizdą“, – sako E. Maslauskas.

Planuojant apšvietimą, svarbu apsispręsti ne tik dėl jungiklio vietos, bet ir kiek šviesos grupių, t. y. šviestuvų bus norima valdyti iš vienos vietos. Kaip keliais skirtingose namų vietose esančiais jungikliais galima valdyti vieną šviestuvą, taip ir vienu ar daugiau šalimais esančių jungiklių galima valdyti kelias šviesos grupes.  

Šviesos jungikliai: kaip išsirinkti ir apie kokias funkcijas verta pagalvoti?

Dirbtinė šviesa, veikianti išvien su saule?

Šalia jau išvardytų apšvietimo galimybių, šiuolaikiniai jungikliai gali turėti laikmačius, kuomet apšvietimo režimas nustatomas ir veikia automatiškai pagal paros laiką, pavyzdžiui, saulėtekį ar saulėlydį. Tuomet jungikliais įmanoma valdyti ne tik dirbtinės šviesos šaltinius, bet ir natūralius, t. y. jungikliai, valdikliai automatiškai pakelia arba nuleidžia žaliuzes, užtraukia arba atitraukia užuolaidas.

Šviesos jungikliai: kaip išsirinkti ir apie kokias funkcijas verta pagalvoti?

„Apšvietimo ir žaliuzių valdymas yra tiesiogiai susijęs su mūsų namų aplinka, komfortu, sveikata. Labai svarbu gauti pakankamai natūralios šviesos. Taip pat svarbu ir automatinio žaliuzių valdymo teikiamas privatumas, saugumas, – sako E. Maslauskas. – Dar vienas labai svarbus dalykas, susijęs su žaliuzių valdymu – temperatūra. Pro langus kartu su saulės šviesa patenka ir šiluma. Ją žaliuzės taip pat gali valdyti. Šiuolaikiniai valdikliai turi apšviestumo ir temperatūros jutiklius, kurie priklausomai nuo nustatytų reikšmių nuleidžia ar pakelia žaliuzes. Vasarą labai svarbu, kad patalpos neperkaistų, tačiau žiemą malonu, kai saulė sušildo kambarius. Tai taip pat turi įtakos ir lėšoms, skirtoms patalpų šildymui ar vėsinimui.“

Kiek jungiklių turėtų būti  

Pasak specialisto, tokio rodiklio kaip optimalus jungiklių skaičius nėra. Svarbu patogumas ir estetinis vaizdas. Tačiau jei standartinės instaliacijos jungikliai neleidžia įrengti pageidaujamo apšvietimo sumanymo, galima rinktis ir kitas sistemas ar sprendimus. Pavyzdžiui, relinė stotis, kuri iš vienos vietos gali valdyti iki 8 apšvietimo grupių ar radijo bangų jungikliai, leidžiantys sumontuoti jungiklį ten, kur negalima sumontuoti įprasto jungiklio.

Šviesos jungikliai: kaip išsirinkti ir apie kokias funkcijas verta pagalvoti?

Telefonas vietoje jungiklio?

Nors iki šiol populiariausi standartinių funkcijų šviesos jungikliai, sulig naująja jų karta atsiranda vis daugiau valdymo galimybių standartinėje elektros instaliacijoje. Dabar būstuose įmanomos tokios apšvietimo ir jo valdymo funkcijos, kokios anksčiau buvo įmanomos tik protingų namų sistemose, pavyzdžiui, jau minėtasis reguliuojamas šviesos intensyvumas, lauko bei vidaus žaliuzių valdymas, laikmačiai ir netgi valdymas išmaniuoju telefonu.

„Technologijų ir naujovių mėgėjai, norintys viską, taip pat ir namus, valdyti išmaniuoju telefonu, belaidės technologijos „Bluetooth“ pagalba jau gali valdyti ir apšvietimą bei žaliuzes, kurti laikmačio programas, keisti jų nustatymus pagal poreikį. Šiuolaikinis jungiklių funkcionalumas didžiulis, viskas įmanoma. Todėl svarbiausia tampa žmogaus fantazija, išgryninta iki konkrečių pageidavimų“, – sako „JUNG Vilnius“ specialistas.

Daugiau informacijos:
Kristina Sušinskaitė
„Berta&” vyr. projektų vadovė
El. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Tel. nr. +37062878090

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus