visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Lietaus nuvedimo sistemos: priežastys, kodėl reikia reguliariai valyti latakus

Lietaus nuvedimo sistemos: priežastys, kodėl reikia reguliariai valyti latakus Lietaus nuvedimo sistemos: priežastys, kodėl reikia reguliariai valyti latakus

Latakų valymas greičiausiai nėra pats įdomiausias užsiėmimas, bet tą daryti yra būtina. Žmonės dažnai net nesusimąsto, kokių problemų gali pridaryti užsikišę latakai. Iškilusios problemos bus jaučiamos gerokai po laiko, tad geriau nedelsti. Bėdų gali kilti įvairių, žemiau išvardintos pagrindinės.

Lietaus nuvedimo sistemos

Stogo dangos apgadinimas

Kai lapai ir kitos šiukšlės užkemša jūsų latakus tiek, kad vanduo liejasi, galite susidurti su medinių stogo konstrukcijų puvimu. Tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl svarbu, kad latakai būtų švarūs. Užsikimšę latakai taip pat gali tapti puikia terpe parazitams veistis. Be kita ko, yra atvejų, kad paukščiai tokiose vietose pradeda sukti lizdus.

Karnizo lentos („kaktos“) puvimas

Dažnu atveju, prieš montuojant lietaus nuvedimo sistemą, yra užkalama karnizinė lenta. Tuomet jau pradedamas sistemos montavimas. Vandeniui laisvai nepasišalinant iš latako, gaunamas vandens perviršis, kuris teka ant jos, taip darydamas šiai konstrukcijai neigiamą poveikį.

Gėlynų ir žalumos sugadinimai

Tai ypač svarbu, kai gėlės ar želdiniai auga arti sienų. Esant latakų perpildymui, nepageidaujamas vanduo teka ant želdynų. Taip išplaunamos žemės, kartais iki šaknų, ko pasekmė nunykę augalai.

Latako laikiklių pažeidimai

Dėl didesnio svorio, latakų laikikliai turi atlaikyti didesnes apkrovas. Kad ir kokie jie iš pažiūros būtų tvirti, ilgai veikiant apkrovoms jie gali atlinkti. Atlinkus laikikliams, nutekantis lietaus vanduo nuo stogo gali „nepataikyti“ į lataką. Vanduo bėgs per sienas, sukeldamas joms neigiamą poveikį.

Įtrūkę pamatai

Tai didžiausia problema, kuri gali nutikti ilgai nevalant ir neprižiūrint lietaus nuvedimo sistemos. Aplink pamatus susikaupusi drėgmė, per atsiradusius tarpelius šaltuoju metų laiku gali užšalti ir pradėti ardyti pamatus. Apirę, sutrūkinėję pamatai gali sąlygoti namo susėdimą. Dažniausia sėdusių pamatų pasekmė, sutrūkinėjusios sienos ir didelės išlaidos padarinių šalinimui.

Laiku valant ir prižiūrint lietaus nuvedimo sistemą visų šių bėdų galima išvengti. Valant svarbu sužiūrėti sujungimus, ar jie sandarūs, per juos neteka. Esant pratekėjimui būtina tokias vietas sandarinti specialiu silikonu ar kitomis tam skirtomis priemonėmis.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus