visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Estija keliasi į „debesis“, arba kaip estai kuria E-stonia?

Estija keliasi į „debesis“, arba kaip estai kuria E-stonia? Estija keliasi į „debesis“, arba kaip estai kuria E-stonia?

Estijos ambicingi planai tapti pažangiausia ir inovatyviausia Šiaurės Europos šalių palaipsniui, bet atkakliai virsta realybe. Žurnalas „Wired“ (JAV) jau prieš dvejus metus  Estiją pavadino „pažangiausia skaitmenine visuomene pasaulyje“, o šių žodžių autorius džiūgavo, kad per keletą savaičių jam, kaip, beje, ir Japonijos premjerui, pavyko tapti Estijos e-rezidentu: gauti ID kortelę, kriptografinį raktą su slaptažodžiu,  su kuriuo atsiveria elektroniniai vartai į visas nacionalines šalies sistemas.

E-stonia vizija vaizdingai pristatoma elektroninėje svetainėje (www.e-stonia.com), kurioje teigiama, kad elektroniniu būdu valstybė jau teikia 99 proc. paslaugų, 46,7 proc. Estijos piliečių balsuoja internetu, o ID korteles turi 98 proc. piliečių.
 
Pagrindinė investicija į išmanią Estiją – švietimas

Kaip tvirtina patys estai, norint tapti pažangia šalimi, svarbiausia – būti pasirengus eksperimentams ir mokytis iš savo klaidų. Tačiau svarbiausia ir protingiausia investicija, kurią gali padaryti šalis – tai investicija į švietimą.

Estija yra užsibrėžusi įvykdyti švietimo sistemos skaitmeninę transformaciją ir nuo  2020 m. perkelti mokyklas į debesiją. Tai reiškia, kad nuo kitų metų bus visiškai skaitmenizuotos studijų programos, kurios moksleiviams taps prieinamos per e-mokyklos krepšelį.

Siekdama tapti iš tiesų pažangiausia skaitmenine valstybe, Estija yra pasirengusi skaitmeninio raštingumo išmokyti visą tautą ir užtikrinti, kad bet kokio amžiaus piliečiai turėtų galimybę mokytis visą gyvenimą.

Prie šio šalies tikslo prisideda ne tik valstybinės įstaigos ir organizacijos, bet ir verslas. Tuo, jog verslui, norinčiam prisidėti prie Estijos gyventojų skaitmeninio raštingumo, nedarbo mažinimo ir verslumo skatinimo atviros valstybinių įstaigų durys,  įsitikino ir prieš metus Estijoje veiklą pradėjusi tarptautinė programavimo kursų kompanija „Software Development Academy“ (SDA).

Estija keliasi į debesis

Pasak Elja Suhonen, „Software Development Academy“ (SDA) vadovo Estijos ir Suomijos rinkoms, Estijoje itin daug dėmesio ir galimybių valstybė suteikia savo piliečiams nemokamai studijuoti, keisti profesiją ar kelti savo kvalifikaciją.

Šį mėnesį SDA pasirašė bendradarbiavimo sutartį su  Estijos valstybiniu Nedarbo draudimo fondu. „Pagal šį susitarimą, kiekvienas Nedarbo fonde registruotas asmuo, norintis persikvalifikuoti ir įgyti programuotojo specialybę,  galės pasirinkti studijas SDA, už kurias išlaidas padengs fondas“, – pasakoja Elja Suhonen.

Vien tik kvalifikaciją IT srityje norintys įgyti Nedarbo draudimo fonde registruoti piliečiai gali rinktis iš kelių dešimčių įvairiausių studijų programų ir paslaugų tiekėjų.

„Akivaizdu, kad šalyje, kuri siekia perkelti į debesis ir skaitmenizuoti įvairias sritis – nuo viešųjų paslaugų,  švietimo, tarpvalstybinio duomenų keitimosi tinklo, sveikatos apsaugos ir  tapti pažangiausia valstybe regione, prireiks aukštos IT kvalifikacijos specialistų. Prie jų ruošimo prisidės ir mūsų akademijos instruktoriai“, – sako E.Suhonen.

Estai dažniau renkasi programavimo kursus anglų kalba

Pasak programavimo kursų kompanijos atstovo, įdomu pastebėti tai, jog Estijoje, skirtingai nei kitose Baltijos šalyse, populiaresni programavimo kursai anglų, o ne estų kalba. „Būtent  mūsų rengiami programavimo kursai anglų kalba Estijos didmiesčiuose  pritraukia daugiau studentų. Dauguma jų – grįžę iš emigracijos jauni 26-34 metų žmonės, kurie baigę mūsų akademiją mato didesnes galimybes susirasti gerai apmokamą darbą. Kai kurie mūsų akademijos studentai jau turi išsilavinimą IT srityje, tačiau patirtis darbo rinkoje jiems parodė, kad universitetuose įgytų žinių nepakanka“, pasakoja  E.Suhonen.

Palyginus su akademiniu IT specialistų parengimu, SDA kursai, pasak kompanijos vadovo, yra modernesni, juose skiriama daugiau dėmesio praktiniams įgūdžiams. „Reikia pastebėti, kad dauguma universitetų, kurie ruošia programuotojus, naudoja gana pasenusią metodiką, o dėstytojai nėra susipažinę su naujausiomis rinkos bei technologijų tendencijomis“, – pastebi  E.Suhonen.

„Siekdami padėti savo studentams, baigusiems  programavimo kursus, sėkmingai susirasti darbą, pradėjome bendradarbiauti su „Fujitsu“ atstovybe Estijoje“, – pasakoja P.Mazur. „Nuo šiol, pasaulinės IT milžinės personalo atrankos specialistai automatiškai gauna informaciją apie akademijos kursus baigusius studentus ir gali greičiau susirasti trūkstamų darbuotojų“.

Šiemet SDA  Estijoje organizavo 10 skirtingų programavimo kursų, kuriuos baigė 140 studentų. „Tai reiškia, kad Estijos darbo rinkai, kurioje kaip ir kitose Baltijos šalyse yra didelis IT specialistų poreikis, mūsų akademijos instruktoriai parengė 140 pradedančiųjų specialistų, galinčių pradėti naują karjerą IT srityje ir turinčių galimybes susirasti gerai apmokamą darbą tarptautinėse kompanijose arba valstybinėse institucijose, kurios vykdo ambicingus E-stonia perkėlimo į debesis planus“, – pažymi E.Suhonen.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus