visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Ilgaamžės plytelės grindims: ekspertai pataria, kaip pasirinkti

Ilgaamžės plytelės grindims: ekspertai pataria, kaip pasirinkti Ilgaamžės plytelės grindims: ekspertai pataria, kaip pasirinkti

Plytelės grindims yra išties populiari ir mėgstama grindų danga. Tokio populiarumo jos sulaukė ne be priežasties: plyteles prižiūrėti nesudėtinga, ši grindų danga yra praktiška ir ilgaamžė. Be to, plati grindų plytelių įvairovė leidžia be vargo susikurti norimą vaizdą pagal savo skonį ir poreikius.

Grindų plytelės pagal techninę charakteristiką

Siekiant tinkamai pasirinkti grindų plyteles ir norint, kad neiškiltų problemų jas klojant, o vėliau tokia danga ilgai tarnautų bei džiugintų, svarbu atsižvelgti į techninius plytelių ypatumus.

Viena iš tokių reikšmingų techninių grindų plytelių savybių yra glazūros dilumas, kuris iš esmės nusako ir plytelių grindims atsparumą, tvirtumą bei ilgaamžiškumą. Pagal šį rodiklį, kuris žymimas PEI indeksu, plytelės grindims yra skirstomos į penkias kategorijas – plytelių dilumo klases.

PEI 1 klasei priklauso delikačiausios plytelės, ant kurių galima vaikščioti basomis arba minkšto pado avalyne, tokia danga turi išlikti švari, tad ji tiks voniai ar miegamajam. O štai aukščiausiajai PEI 5 klasei priskiriamos atspariausios plytelės, tinkamos ten, kur judėjimas yra itin intensyvus bei gali pasitaikyti nemažai purvo ar kitų nešvarumų.

Grindų plytelės taip pat skirstomos ir pagal jų slidumą. Išskiriamos trys pagrindinės namų erdvių klasės: nuo pakankamai slidžių R9 klasės plytelių iki neslidžių grindų plytelių, priskiriamų R11 klasei. Dar gali būti R12 ir R13 klasės plytelės – jos yra itin neslidžios, tinkamos gamykloms, pramoninėms patalpoms.

Svarbu atsižvelgti ir į plytelių atsparumą šalčiui: erdvėse, kuriose temperatūra gali nukristi žemiau nulio, būtina rinktis šalčiui atsparias grindų plyteles.

Tinkamos plytelės grindims pagal namų erdves

Vienas iš pagrindinių kriterijų renkantis plyteles grindims yra namų erdvė, kurioje ši danga bus klojama. Bendroms erdvėms veikiausiai tiks slidesnės plytelės – tarkime, grindų plytelės svetainėje ar miegamajame gali būti slidesnės. Vonios grindų plytelės gali būti mažiau slidžios, o štai laiptams, lauko terasoms ir panašioms erdvėms geriausias pasirinkimas yra neslidžios grindų plytelės. Reikia turėti omenyje, kad neslidžios plytelės sunkiau valomos, todėl tokioms erdvėms kaip vonios kambarys visiškai neslidžios plytelės nebus pats praktiškiausias pasirinkimas.

Grindų plytelių pasirinkimas pagal dizainą

Renkantis grindų plyteles, neabejotinai atsižvelgiama ne tik į praktinius, bet ir į estetinius kriterijus. Patalpos visuma, jos dydis, išplanavimas, spalvinė gama, norimas sukurti vaizdas bei stilius – visus šiuos dalykus turėkite omenyje, kai rinksitės plyteles grindims.

Tarkime, klasikinio stiliaus interjerui veikiausiai rinksitės santūresnius, laiko patikrintus dizainus ir neutralias spalvas. Kitais atvejais galbūt norėsite eksperimentuoti ir pasirinksite ryškias ar žaismingas plyteles. Jaukumo ir šilumos interjerui priduos grindų plytelės medžio imitacija. Jei erdvės nedidelės ir nesinori optiškai jų dar labiau sumažinti, geriau nesirinkti tamsių ir ryškių spalvų, atsargiau įtraukti raštus ar derinti skirtingų spalvų bei šviesumo plyteles.

Grindų plytelių klijavimas

Išsirinkus plyteles, laukia kitas svarbus etapas – grindų plytelių klijavimas. Šį darbą galima patikėti profesionalams arba bandyti atlikti jį patiems. Jei klijuosite savarankiškai, pradėti reikėtų nuo kruopštaus ir tinkamo planavimo: susiskaičiuokite plyteles, sudėliokite jų klijavimo kryptį ir planą, paruoškite medžiagas, įrankius ir darbo vietą, įvertinkite klijuojamą paviršių. Jei paviršius netolygus, prieš klijuodami plyteles, jį sutvirtinkite. Toliau seka einamieji darbai - gruntavimas, klijavimas, glaistymas ir galutinis valymas.

Praktiniai patarimai ilgaamžiam plytelių naudojimui

Plytelėmis klotas grindis prižiūrėti nesudėtinga – tai vienas iš tokios dangos privalumų. Visgi tokia danga reikia rūpintis ir ją valyti reguliariai – taip užtikrinsite dangos ilgaamžiškumą. Keraminės ir akmens masės plytelės valomos specialiu valikliu ir šiltu vandeniu, kitokioms plytelėms gali prireikti ir atidesnės, kruopštesnės priežiūros. Todėl visada geriausia vadovautis plytelių gamintojo pateikiamomis priežiūros rekomendacijomis.

O jei ieškote ne tik nesunkiai prižiūrimų, bet ir kokybiškų bei dailių plytelių grindims, tikrai išsirinksite iš plataus asortimento, kurį siūlo „Apdailos namai“.
 

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus