visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kodėl ūkyje būtina diegti naujoves?

Kodėl ūkyje būtina diegti naujoves? Kodėl ūkyje būtina diegti naujoves?

Jungtinės Tautos prognozuoja, kad pasaulyje gyvens apie 9,8 milijardo žmonių iki 2050 m. Nuolat didėjantis planetos gyventojų skaičius skatina susimąstyti apie žemės ūkio rinkų plėtrą. Ateityje, kad ir kas benutiktų, pagrindinės prekės bus maistas. Taigi, kaip pasiruošti 2050-iesiems? Nors ši data atrodo dar toli, pokyčius turėtumėte pradėti įgyvendinti jau dabar. Atsakymas galėtų būti – naujovės žemės ūkyje.

Inovacijos žemės ūkyje

Itin svarbu, kad šios naujovės būtų diegiamos visais lygmenimis – ne tik stambiųjų žemdirbių ūkiuose. Žemės ūkis, kaip specifinė ūkio sritis, veikiama aplinkos veiksnių, turi ribotus išteklius. Tačiau įvairiems specialistams – ūkininkams, chemikams, fizikams, inžinieriams ir visiems kitiems – kurių išradimai daro teigiamą įtaką žemės ūkio efektyvumo bei našumo didinimui, susijungus, žemės ūkis gali klestėti ne tik šiandien, bet ir ateityje.

Nors šiandien daugumoje Vidurio Europos šalių maisto trūkumo reiškinys daugeliui yra svetimas, tačiau darni žemės ūkio produktų gamyba vis dar yra iššūkis, nes plačiai paplitusi globalizacija vis labiau aštrina konkurencingumą rinkoje ir sunkina ūkininkų darbą. Su tuo negalima susidoroti vien mažinant kainas, nes ilgainiui gamyba tampa nuostolinga. Taigi ką reikėtų daryti? Investuoti.

Naujos technikos ir įrangos pirkimas

Naujos technikos ir įrangos įsigijimas šiandien yra esminis dalykas bet kuriame ūkyje. Tačiau tokiu atveju reikia tinkamai įvertinti, ko reikia, nes darbo mašina turėtų atsipirkti, todėl turi būti pritaikyta pagal poreikius ir gamybos mastą. Tai reiškia, kad jau pradiniame investicijų etape verta pasiskaičiuoti, kokios investicinės išlaidos galiausiai atsipirks ir per kokį laikotarpį tai pavyks pasiekti. Be to, pagalvokite, kiek tai padidins jūsų darbo kokybę, efektyvumą arba pajamas.

Nauji augalų auginimo būdai

Kita vertus, rizikingi ir nauji augalų auginimo būdai, tokie kaip leistinos genetinės modifikacijos ar nauji gyvulininkystės ir veisimo būdai, pavyzdžiui, šėrimo racionų keitimas, taip pat yra rizikingi sprendimai, tačiau tai nereikalauja didelių pinigų. Tačiau reikia atminti, kad ir darbo trukmė turi savo vertę. Investavus į tam tikras pagalbines priemones žemės ūkyje, jūs sutaupote didelę dalį darbo laiko, todėl galite nuveikti kur kas daugiau nei iki tol. Apie pagalbines priemones ūkininkams galite daugiau sužinoti čia: http://www.iagro.lt/

Kita naujovių diegimo ūkiuose priežastis – viena vertus, priklausomybė nuo aplinkos sąlygų, kita vertus, aplinkosaugos klausimai. Tvariai aplinkos plėtrai palankios inovacijos dažniausiai yra labiau subsidijuojamos iš ES fondų, nors joms būdingi ir didesni apribojimai, pavyzdžiui, subsidijos ekologinę gamybą vykdantiems ūkiams ir pan.

Inovacijos žemės ūkyje

Inovacijos žemės ūkyje – tai atsakas į didesnius maisto poreikius, poreikį didinti maisto saugą, aplinkosaugos iššūkius, taip pat didinti darbo efektyvumą, atsižvelgiant į jo specifiką. Žemės ūkio ir inovacijų santykį lemia turimos techninės įrangos kiekis ir gausa, kuri gali būti laikoma nauja, daranti teigiamą įtaką šio ūkio sektoriaus plėtrai ir produktyvumui. Be to, prie to prisideda ir inovatyvios gamybos technologijos bei ūkininkavimo procesai, taip pat inovacijų diegimas ūkio darbų organizavimui gerinti. 

Galime pateikti vieną vienintelį pavyzdį, kuris bus svarus argumentas, kodėl reikėtų suskubti diegti inovacijas savo ūkiuose. Tai lygiagretus vairavimas, kuris taupo ne tik jūsų darbo laiką, bet ir kuro bei trąšų ar kitų priemonių sąnaudas bei padeda kur kas efektyviau dirbti žemę, o dėl to gauti ir didesnį pelną.
 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus