visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Bituminių čerpių montavimas. Dažniausios klaidos: 2 dalis

Bituminių čerpių montavimas. Dažniausios klaidos: 2 dalis Bituminių čerpių montavimas. Dažniausios klaidos: 2 dalis

NORD PROFIL, UAB Stogo dangų prekyba

www.stogodanguprekyba.lt

Sėkmingam stogo projektui reikalingos ne tik deramos bituminės čerpės, bet ir kruopščiai bei atsakingai atliktas darbas, laikantis taisyklingų montavimo metodų. Praeitame straipsnyje buvo aprašytos pirmos 6 dažniausiai pasitaikančios montavimo klaidos dengiant bituminių čerpių stogo dangą, tačiau klaidų sąrašas tuo nesibaigia. Šiame straipsnyje papildysime ankstesnį sąrašą dar 7 dažniausiomis stogdengių klaidomis, kurių reikėtų vengti kuomet planuojamas stogo dengimas bituminėmis čerpėmis.

1. Netinkamai sumontuoti skardos lankstiniai

Plieninės stogo dalys – skardos lankstiniai dažniausiai yra montuojami aplink kaminus, stoglangius, prie sienos bei dviejų šlaitų susikirtimo vietose. Kamino lankstiniai atlieka apsauginę funkciją nuo drėgmės pratekėjimo į angas, kurios galėjo likti po kamino montavimo. Šie skardos lankstiniai turėtų būti montuojami po bituminių čerpių danga. Šoninės sienos arba „pakopų“ lankstiniai turi būti uždengiami papildomais lankstiniais iš viršaus. Kaip reikėtų elgtis, jei skardos lankstiniai ant bituminės čerpės stogo dangos sumontuoti netinkamai? Pirmiausia turėtų būti atsargiai ištraukiamos bituminių čerpių vinys. Tada po čerpelėmis reikėtų pakišti naują, tai vietai pritaikytą lankstinį.

Galiausiai, bituminės čerpelės su lankstiniu sutvirtinamos bitumine mastika bei vinimis. Nepamirškite apsidrausti papildomu (viršutiniu) lankstiniu, kuris gali gerokai sumažinti vandens pratekėjimo riziką.

BituminIų čerpių montavimo klaidos

2. Seno lankstinio naudojimas

Keičiant ar renovuojant seną stogą, seni skardos lankstiniai gali pasirodyti tvarkingi, tačiau visada yra rizika, jog jie buvo pažeisti. Nauji skardos lankstiniai nereikalauja daug investicijų, tad, siekiant išvengti drėgmės prasiskverbimo rizikos, visada rekomenduotina atsinaujinant bituminių čerpių dangą, tuo pačiu atsinaujinti ir skardos lankstinius. Atvejais, kai lankstinyje nėra jokių skylių ar pažeidimų, varinių ar aliuminių lankstinių keisti nebūtina. Kitos žaliavos lankstiniai turėtų būti pakeičiami.

BituminIų čerpių montavimo klaidos

3. Netinkamos bituminių čerpių vinys

Standartiškai vinys bituminėms čerpėms yra apie 2,7 mm storio, galvutės diametras – apie 9 mm, o kūnelis yra su suraukimu, kuriuo yra užtikrinama didesnė traukimo jėga. Itin svarbu, jog vinys būtų cinkuotos ir atsparios korozijai. Taisyklingai įkaltos ir sumontuotos bituminių čerpių vinys yra vienintelis tinkamas ir patikimas bituminių čerpių tvirtinimo būdas.

BituminIų čerpių montavimo klaidos

Ką daryti, jei bituminės čerpės yra pritvirtintos segtukais?

Segtukai nėra ilgaamžis sprendimas, norint kad bituminių čerpių danga patvariai tarnautų visą garantinį laikotarpį. Tokiu atveju kiekviena bituminė čerpė turi būti pritvirtinta iš naujo tinkamomis vinimis, bei, jei reikia, naudojant bituminę mastiką. Hermetikas taipogi pravers, jei tvirtinant stogo dangą iš naujo pastebėjote vandens pratekėjimą per korozijos pažeistus segtukus. Jei bituminė mastika čia nepadeda, teks pradėti galvoti apie naują bituminių čerpių stogo konstrukciją.

4. Netinkamai sulygiuotos bituminės čerpės

Bituminės čerpelės privalo būti lygiuojamos tiek vertikaliai, tiek horizontaliai. Lengviausias ir bene geriausias būdas horizontaliam lygiavimui – kreidos žymėjimo virvė. Matavimo virvės naudojimas yra labai rekomenduojamas, ypač jei yra dengiamos paprasto tipo, tokio kaip „Dehtochema Slate bituminės čerpės.

Montuojant šią stogo dangą būtinai remkitės bituminių čerpių dengimo instrukcija, nes viršutinės čerpės turi būti pritaikomos prie apatinių tam tikroje vietoje. Jei bituminės čerpelės yra klojamos aukščiau, nei turėtų būti, tokiu atveju padidėja rizika, jog stipresnis vėjas jas nupūs arba į tarpus pateks lietaus vanduo. Tačiau jei bituminių čerpių danga yra sulygiuota netinkamai, bet vandens ji nepraleidžia, tokiu atveju tai tėra estetinė problema.

BituminIų čerpių montavimo klaidos

5. Nepakankama arba neventiliuojama palėpė

Oro judėjimas yra labai svarbus stogo konstrukcijos ilgaamžiškumo atžvilgiu. Kai palėpė yra netinkamai vėdinama, oro judėjimas yra sumažinamas arba visai sustabdomas. Tai gali stipriai įtakoti drėgmės kiekį, besikaupiantį po bituminių čerpių danga. Neventiliuojant palėpės, po stogo danga kaupiasi šiluma, dėl ko gerokai sutrumpėja bituminės čerpelės eksploatavimo laikas. Besikaupiant drėgmei, stogo danga ir bituminių čerpių paklotas gali pradėti „judėti“, dėl ko bituminės stogo čerpės greičiau nusidėvi ir tenka sukti galvą apie naują stogo dangą. Sprendimas yra vienas – turi būti tinkamai įrengta vėdinimo sistema – vietos  išmetimo angos, ventiliacijos kaminėliai ar kraigo ventiliacija, jog būtų užtikrintas efektyvus oro srautas, einantis per stogo konstrukciją.

BituminIų čerpių montavimo klaidos

6. Netinkamai pritaikyta ventiliacija

Kiekvienas ventiliacijos kaminėlis ar kitas ventiliacinis stogo priedas yra skirtas valdyti oro srautą skirtingai. Oras turi keliauti nuo pakalimų prie karnizo iki ventiliacinių angų bituminių čerpių stogo konstrukcijos viršuje. Skirtingos ventiliacinės detalės pritraukia orą skirtingai, o derinant įvairius ventiliavimo tipus gali sumažėti vėdinimo efektyvumas bei padidėti sąskaitos. Pavyzdžiui jei sujungsite vėjo turbiną su stacionaria ventiliavimo anga, turbina  trauks orą ne iš sofitų, bet iš artimiausio ventiliavimo angos taško. Tai gali stipriai įtakoti bituminės čerpės stogo konstrukciją, kadangi palėpėje susitelkia papildoma drėgmė, o šaltesniu oru gali atsirasti net ir sniego. Taigi, jei jūsų bituminių čerpių stogas jau turi kelias nereikalingas vėdinimo angas, rekomenduojama uždaryti – užkimšti apatines, pavyzdžiui iš vidinės palėpės pusės, o viršutines palikti tam, kad būtų sukurtas laisvas oro srautas nuo stogo pakalimo iki kraigo.

BituminIų čerpių montavimo klaidos

7. Nėra oro įleidimo angų arba užkimšti stogo pakalimai

Nors stogo pakalimai yra perforuoti iš išorės, labai svarbu užtikrinti, jog pro juos įeinantis oras patektų iki palėpės po bituminių čerpių danga. Dažnai savininkai, ar netgi profesionalūs stogdengiai, uždengia pakalimus su apšiltinimo sluoksniu, kas gali turėti labai blogas pasekmes. Termoizoliacijos sluoksnis gali sulaikyti drėgmę palėpėje bei sukelti kondensacijos problemų, dėl ko ilgainiui bituminių čerpių danga netarnauja pilno garantuoto eksploatacinio laikotarpio. Tinkamas oro įsiurbimas yra tiek pat svarbus, kaip ir oro išmetimo angos.

Jei jūsų bituminių čerpių stogo konstrukcija susiduria su panašia problema, siekiant „išlaisvinti“ oro srautą pirmiausia nuimkite izoliacijos sluoksnį nuo oro įsiurbimo angų stogo pakalimuose. Jei tokių angų prie karnizo nėra, reikalingas ventiliacinių grotelių įmontavimas.

BituminIų čerpių montavimo klaidos

Sekančiame straipsnyje išnagrinėsime likusias klaidas, apie kurias sužinojus, bituminių čerpių montavimas bus tikslesnis ir kokybiškesnis, bei jūsų stogo danga tarnaus ilgiau ir patikimiau.

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus