visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Namo pamatai – pagrindiniai pamatų tipų skirtumai bei privalumai

Namo pamatai – pagrindiniai pamatų tipų skirtumai bei privalumai Namo pamatai – pagrindiniai pamatų tipų skirtumai bei privalumai

MIMETA, UAB

www.mimeta.lt

Namo pamatai – viena svarbiausių namo konstrukcijų. Pamatas – tai požeminė statinio dalis, kuri perima antžeminę statinio dalį veikiančias jėgas ir perduoda jas pagrindui. Nuo tinkamo pamatų tipo pasirinkimo ir  jų įrengimo kokybės priklauso namo ilgaamžiškumas, šilumos ir vandens izoliacija net estetinis vaizdas.

Netinkamai įrengti pamatai ilgainiui gali pradėti irti, praleisti drėgmę į namo vidų. Neteisingai parinktas pamato tipas ant silpnų gruntų gali nulemti netolygius pamato ir kartu viso namo nusėdimus, dėl kurių sienos tiesiog sutrūkinės.

Taigi, rinktis pamatų tipą ir juos įrengti reikia atsakingai, įvertinus daug veiksnių, tarp kurių: grunto atsparumo savybės, gruntinio vandens lygis, įšalo gylis, pamatų šiltinimo bei hidroizoliacijos medžiagų pasirinkimas, jų įrengimo kaštai ir t.t. Taip pat pamatų įrengimo technologija priklauso nuo to, kokios paskirties ir kelių aukštų bus statomas namas, su rūsiu ar be jo.

Patyręs konstruktorius, įvertinęs sklype esančių gruntų savybes, gali tinkamai parinkti pamatų tipą ir paskaičiuoti jų atlaikymą ant esamo grunto. Visa namo apkrova per pamatus pasiskirstys žemiau esančiam gruntui, tad tvirtas ir patikimas gruntas yra itin svarbus veiksnys. Teisingai paskaičiuoti pastato konstrukciją ir parinkti tinkamiausią pamatų tipą galima tik žinant grunto sudėtį ir savybes bei pastato apkrovas. Tad pagrindiniai dokumentai, reikalingi pamato konstrukcijos apskaičiavimui geologiniai sklypo tyrimai bei būsimojo pastato projektas.

Pagrindiniai pamatų tipai

Pamatai gali būti juostiniai (seklieji), poliniai (gilieji) arba plokštuminiai. Kiekvienas tipas turi savo privalumų ir trūkumų.

  • Juostiniai pamatai, dar vadinami sekliaisiais, gali būti surenkami iš betoninių blokų arba monolotinio betono. Tai populiarus pasirinkimas nuosavų namų statybai. Taip pat juostiniai pamatai yra tinkami masyvių pastatų statybai. Dėl didesnio rėmimosi ploto keliami mažesni reikalavimai pamato pagrindui, kurį galima sutankinti ar pakeisti. Juostiniai pamatai tinkamas pasirinkimas, jei ketinate įsirengti rūsį po namu. Juostiniai pamatai turi remtis ant stipraus grunto žemiau įšalo gylio. Jie turės būti įgilinti ne mažiau, kaip 1-1,5 metro nuo žemės paviršiaus. Juostiniai pamatai įrengiami po laikančiomis pastato sienomis, o jiems įrengti paprastai reikia daug laiko, kadangi atliekama daug žemės kasimo ir betoninių detalių montavimo ar betonavimo darbų.
  • Poliniai pamatai, dar vadinami giliaisiais yra skirstomi į gręžtinius, spraustinius, kaltinius ir stulpinius. Šie pamatai yra tinkami, kai gruntinio vandens lygis yra arti žemės paviršiaus arba, jei laikantysis gruntas slūgso labai giliai. Įrengiant polinius pamatus reikia papildomai šiltinti jungtis tarp polių ir rostverko, kad neatsirastų šilumos tiltelių, montavimo darbams atlikti reikalinga speciali technika. Gręžtiniai pamatai priklauso polinių pamatų grupei. Tai pačiai grupei priklauso spraustiniai, kaltiniai ir stulpiniai pamatai. Galimi įvairūs gręžtinių pamatų įrengimo būdai, jų gręžimo ir betono užpylimo technologija. Tačiau jei stiprus gruntas slūgso giliau kaip 6-8 metrus nuo žemės paviršiaus, poliai gali neatlaikyti apkrovų ir tiesiog sulūžti. Statant pasyvų namą sunkiau įsirengti tinkamą šilumos izoliaciją, tuomet rekomenduojama rinktis plokštuminį pamato tipą.
  • Plokštuminiai pamatai – tai tvirta, vientisa plokštė po visu namu. Plokštuminiai pamatai yra pripažįstami kaip labiausiai tinkantys pasyviems ir energiškai efektyviems namams. Jie tinka tuomet, kai norima pasiekti maksimalų namo energinį efektyvumą. Jų privalumas – tvirta, vientisa plokštė su komunikacijomis ir grindiniu šildymu. Plokštuminiai pamatai yra įrengiami išliejant vientisą armuotą, ištisinę pamatų plokštę į specialią ekstruzinio polistireno konstrukciją, kuri izoliuoja pamato plokštę nuo kontakto su gruntu. Plokštuminis pamatas yra geriausiai izoliuotas nuo grunto pamatas, jame nėra jokių šilumos tiltelių. Toks pamatas yra labai efektyvus, kadangi jokia konstrukcinė detalė nekerta apšiltinimo sluoksnio. Tačiau jei slūgsantis gruntas yra labai silpnas ar namas bus statomas ant didelio šlaito, gali tekti rinktis kitą pamato tipą.

Taigi, pamatų įrengimo pradžia prasideda nuo tinkamo pamatų tipo parinkimo, atsakingai įvertinus grunto savybes (molis, smėlis, žvyras, durpės), įšalo gylį, gruntinio vandens aukštį, reljefo ypatumus ir, žinoma, pastato nešančių konstrukcijų išsidėstymą ir jų jėgas. Kiekvienam statiniui būtinas individualus pamatų projektas. Tipiniai pamatų sprendimai visur tikti negali. Patikimiausi yra ne gręžtiniai, juostiniai ar plokštuminiai, o tinkamai suprojektuoti ir kokybiškai išlieti pamatai. Blogai įrengtų pamatų požymis – namo sėdimas, persikreipusios arba skilinėjančios sienos. Tad pamatų projektui reikia skirti labai rimtą dėmesį, o klaidos pamatų projektavimo ir atlikimo metu gali kainuoti labai brangiai.

Pamatų hidroizoliacija ir apšiltinimas

Pamatų hidroizoliacija, jų apšiltinimas bei kokybiškų medžiagų pasirinkimas – dar vienas svarbus etapas, nes pamatams neišvengiamai tenka atlaikyti neigiamus požeminės drėgmės ir atmosferinių kritulių poveikius. Pastatuose net iki 15% šilumos prarandama per pamatus, todėl norint pagerinti pastato termoizoliacines savybes, būtina apšiltinti pamatus ir įrengti gerą hidroizoliaciją.

Statybos ir apdailos prekių parduotuvės „Mimeta“ specialistai pamatų apšiltinimui turi įvairių sprendimų.

Vienas jų – drėgmei ir sušalimo/atšilimo ciklams atsparios ekstruzinio polistireno „XPS TECHNONICOL CARBON PROF 300“ plokštės. Tai termoizoliacinė medžiaga su tolygiai išsidėsčiusiomis uždaromis akelėmis. „XPS TECHNONICOL CARBON PROF 300“ neįgeria vandens, nebringsta, nesusitraukia, nepūva ir yra atspari chemikalų poveikiui. Didelio patvarumo dėka gaunamas lygus ir tuo pat metu kietas pagrindas, o tai žymiai pailgina visos termoizoliacinės sistemos eksploatavimo laiką.

Pamatai

Pamatai

Polinių pamatų rostverko įrengimui, „Finnfoam“ siūlo paprastą ir ekonomišką sprendimą – U formos klojinius iš ekstrudinio polistireninio putplasčio (XPS). Liktinio klojinio U formos komplektas padės ne tik kokybiškai apšiltinti pamatą, bet ir sutaupyti darbų įrengimo kaštus. Vienu etapu atliekami du darbai: suformuojamas klojinys rostverko išliejimui ir iš trijų pusių apšiltinami pamatai.  Įprastai įrengiant polinio pamato rostverką reikia montuoti klojinius, todėl atsiranda papildomos išlaidos nuomai ir darbui. Be to, įrengus rostverką, jį tenka apšiltinti, todėl dažnai tai užtrunka ilgiau nei planuota. Naudojant „Finnfoam“ U formos liktinių klojinius, vienu etapu įrengiama ir forma rostverkui išlieti, ir jo šilumos izoliacija; nereikia įrengti klojinių; apšiltinamas polinis pamatas A, A+ ir A++ klasės namams. Konstrukcija yra atspari drėgmei ir šalčiui, be to montuojama greitai bei paprastai.

Pamatai

Pamatai

Pamatai

Pamatai

A – „Finnfoam US-300/150“ (100; 200) mm; B – „Finnfoam US-300/100“ (150) mm; C – „Finnfoam UB-300/100“ mm;

1. Pamato rostverkas; 2. Pamato polius; 3. Pamato rostverko armatūra.

U sistemą sudaro: (A) išorinės pamato plokštės US-300/100 mm, US-300/150 mm arba US-300/200 mm; (B) šoninės plokštės US-300/100 mm arba US-300/150; (C) apatinė plokštė UB-300/100-20 (25; 30) mm; kampiniai elementai U##20, U##25 arba U##30; VK vidinio tvirtinimo vamzdeliai; U-FIX ilgasriegis su veržlėmis.
Maksimalus įrengiamo rostverko aukštis – 56 cm.

„Finnfoam“ plokštės neįgeria drėgmės, todėl šiam sprendimui nereikalinga hidroizoliacija ir papildomos membranos.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus