visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Kačių ir šunų apsauga nuo erkių – kokios priemonės efektyviausios?

Kačių ir šunų apsauga nuo erkių – kokios priemonės efektyviausios? Kačių ir šunų apsauga nuo erkių – kokios priemonės efektyviausios?

Lentvario veterinarijos klinika, MB

lentvariovetklinika.lt

Erkės prabunda tada, kai oro temperatūra įšyla iki 5-7 laipsnių Celsijaus, todėl  nuo vasario vidurio iki vėlyvo rudens svarbu pasirūpinti tinkama augintinių apsauga nuo šių parazitų. Šiuo metu yra žinoma net 850 erkių rūšių, iš kurių 8 perneša įvairias ligas. Pasirūpinę tinkama gyvūnų apsauga nuo erkių galėsite gerokai sumažinti tikimybę užsikrėsti jų platinomis ligomis. Šiuo metu priemonių nuo erkių pasirinkimas yra gana platus. Lentvario veterinarijos klinika pataria, kurios priemonės nuo erkių yra efektyviausias ir kokias jų vertėtų pasirinkti savo mylimų gyvūnų apsaugai.

Gyvūnų apsauga nuo erkių

Erkių sukeliamos ligos yra pavojingos tiek šunims tiek katėms. Taigi, mūsų augintiniams erkės gali sukelti tokias ligas, kaip:

  • Babeziozė. Babezijų yra apie 100 rūšių, bet tik Babesia canis ir Babesia gibsoni sukelia susirgimą šunims, o Babesia felis – katėms. Sukėlėjas perduodamas gyviui siurbiant užsikrėtusio šuns kraują, užsikrėtus pačiam ir po to įkandus kitam-imliam gyvūnui. Klinikiniai ligos požymiai: apatija, vangumas, nenoras ėsti, vėmimas, viduriavimas, galimas karščiavimas, šlapimo spalvos pokytis, dažnas kvėpavimas, blyškios gleivinės. Ne visada klinikiniai požymiai yra tipiniai. Babeziozė dažnai komplikuojasi inkstų, kepenų, neurologiniais pažeidimais. Pasitaiko net letalių išeičių (nugaišimo ar eutanazijos).
  • Anaplazmozė. Organizmas patenka į žinduolio kraują, praėjus ilgesniam kaip 24 h kontaktui su erke. Riketsijos „puola“ granuliocitus (leukocitų tipas). Anaplazmozė gali labai greit pasireikšti (per kelias dienas), būti lėtinės ar subklinikinės formų. Klinikiniai simptomai: karščiavimas iki 41°C, depresija, nevalgumas, apatija, daugybinis sąnarių skausmingumas (poliartritas). Galimi neurologiniai pažeidimai dėl ko pasireiškia traukuliai, kaklo skausmingumas. Kai kuriems gyvūnams būna virškinimo trakto ar kvėpavimo sistemos sutrikimo požymių: vėmimas, viduriavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas.
  • Erlichiozė. Erlichiozė įprastai pasireiškia kartu su babezioze. Liga dažniau diagnozuojama šunims ir katėms, sulaukusiems 6-8 metų amžiaus. Kaip ir anaplazmozės sukėlėjas, erlichijos „atakuoja“ leukocitus, taip sąlygodamos ūmų sveikatos pablogėjimą, bei leukocitopeniją. Parazitas su leukocitais migruoja į limfmazgius, blužnį, kepenis.  Klinikiniai požymiai panašūs į anaplazmozės – karščiavimas, vangumas, nenoras ėsti, galimas šlubavimas, traukuliai, vėmimas, galima pastebėti padidėjusį troškulį, akių-nosies pažeidimą.
  • Boreliozė (Laimo liga). Tai bakterinė liga (sukėlėjas Borellia burgdorferii), pavojinga žmonėms, žinduoliams, paukščiams. Dažniau serga jauni šunys. Vis gi, daugelis užsikrėtusių gyvūnų neserga kliniškai, tad šią ligą yra sunku diagnozuoti. Skirtingai nei žmonėms, gyvūnams besiplečiančios raudonos dėmės įkandimo vietoje nebūna. Galimi klinikiniai simptomai: artritas (sąnarių uždegimas), nefropatija (inkstų pakenkimas), pakilusi kūno temperatūra, anoreksija.

Erkių sukeliamomis ligomis gali užsikrėsti ne tik šunys, bet ir katės. Joms ligos simptomai švelnesni. Susirgusi Laimo liga, katė dažniausiai šiek tiek šlubuoja ir gydoma gana greitai pasveiksta. Kačių babeziozė yra sunkesnė liga, ja užsikrėtusioms katėms dingsta apetitas, krenta svoris ir išsivysto anemija. Kartais gali pasireikšti gelta, vėmimas, sutrikti kvėpavimas. Tokios ligos kaip erlichiozė ir anaplazmozė Europoje katėms labai retai nustatomos. Erkės katėms taip pat sukelia skaudžius įkandimus, niežulį, odos patinimą, kalio iškritimą erkės prisisiurbymo ir įkandimo vietoje.

Kokias priemones pasirinkti nuo erkių?

  • Antkakliai nuo erkių. Ši gyvūnų apsauga nuo erkių yra viena paprasčiausių, o antkaklių veiksmingumas gali būti net iki aštuonių mėnesių. Svarbu žinoti, kad antkakliai nuo erkių ir kitų parazitų bus veiksmingi tik tada, jei antkaklis kontaktuos su augintinio oda, todėl ši priemonė tinka tik trumpakailiams augintiniams (augintinio plauko ilgis turi būti < 2 cm.).
  • Lašai nuo erkių. Tai – populiariausia gyvūnų apsauga nuo erkių. Jų veikimas gali būti dvejopas: lašai gali būti skirti atbaidyti erkes arba paralyžiuoti jų nervinius impulsus, jei erkė įsisiurbtų. Įprastai tokia apsauga nuo erkių yra veiksminga maždaug mėnesį, o šiuo metu įvairių gamintojų, siūlančių tokius preparatus, yra tikrai daug. Pasikonsultavę su veterinaru galės pasirinkti tinkamiausius lašus.
  • Kramtomos tabletės. Kramtomos tabletės – tai gana nauja gyvūnų apsauga nuo erkių. Kramtomos tabletės gali būti dviejų tipų – veikiančios vieną arba tris mėnesius. Šios tabletės yra gaminamos patrauklaus skonio, todėl augintinis neatsisakys jos sukramtyti.
  • Įvairūs purškalai. Šiuo metu taip pat siūloma rinktis iš gausybės įvairių purškalų nuo erkių. Jie yra skirti atbaidyti erkes ir kitus parazitus, tačiau tokių priemonių veikimo trukmė yra gana trumpa – purškalą reikia naudoti kas kartą, kada einate į lauką. Įvairūs purškalai, skirti apsisaugoti nuo erkių, dažniausiai naudojami kaip papildoma priemonė, nes jų veiksmingumas nėra labai didelis.

Svarbu žinoti, kad šimtaprocentinės priemonės nuo erkių paprasčiausiai nėra, o šunims skirtos priemonės netinka katėms ir kitiems gyvūnams!

Šunims skirtus lašus nuo ekto- ir endo- parazitų JOKIAIS BŪDAIS NEGALIMA NAUDOTI KATĖMS! Katėms šuniški lašai yra itin pavojingi gali sukelti letalinę būklę! Taigi, visada naudokite priemones tik skirtas tik tam tikrai gyvūnų rūšiai. Jei dėl kažko abejojate ar nežinote kaip padaryti teisingai- visada galite pasikonsultuoti su Lentvario veterunarijos klinikos veterinarais.

Po pasivaikščiojimo lauke visada svarbu atidžiai apžiūrėti augintinio kailį ir įsitikinti, kad nėra užropojusių erkių. Jei erkė įsisiurbtų – nepanikuokite ir kuo skubiau ją ištraukite (sukamaisiais judesiais). Jei pastebėtumėte augintinio savijautos pokyčių, nedelsdami kreipkitės į veterinarą.

Pasirūpinkite augintinių sveikata ir apsauga nuo erkių iš anksto. Lentvario veterinarijos klinikoje siūlomas platus vaistinių preparatų pasirinkimas nuo šių parazitų. Jei įtariate aprašytus susirgimus, kuo anksčiau  kreipkitės į veterinarijos gydytoją, kuris apžiūrės Jūsų augintinį, atliks reikiamus tyrimus bei paskirs būtiną gydymą.

Deja, erkių ištraukimas iš gyvūno odos - nėra apsauga nuo ligų! Pasirūpinkime savo mažaisiais draugais, ir atminkite, kad profilaktika yra geriau nei gydymas.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus