visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Alyvos ir tepalai automobiliams: kaip iš didelio asortimento išsirinkti kokybišką produktą?

Alyvos ir tepalai automobiliams: kaip iš didelio asortimento išsirinkti kokybišką produktą? Alyvos ir tepalai automobiliams: kaip iš didelio asortimento išsirinkti kokybišką produktą?

Alyvų bei tepalų automobiliams būna įvairių rūšių, skirtų skirtingoms automobilių dalims. Alyvos pasirinkimą lemią ir turimo automobilio modelis. Siekiant nepasimesti tarp skirtingų alyvos ir tepalų rūšių, vertėtų žinoti, kokia alyva tinkamiausia jūsų vairuojamam automobiliui ir kada ją vertėtų keisti. Pasirinkti alyvą automobiliui svarbu – ji sutepa automobilio dalis, kad jos tinkamai funkcionuotų. Tepalai  sumažina trinti tarp automobilio detalių ir jų koroziją.

Alyvų ir tepalų rūšys

Variklinės alyvos skirtos sutepti automobilio variklį ir leidžia jam funkcionuoti tinkamai. Variklinės alyvos skiriamos pagal jos klampumo – SAE – klasifikaciją ir pagal eksploatacines savybes – API indeksą. Šie indeksai yra nurodomi ant pakuotės, tad atsižvelgus į gamintojų nurodymus reikėtų variklinę alyvą rinktis pagal šias charakteristikas. Variklinės alyvos pagal klampumą skirstomos į vasarines, žiemines ir demisezonines. Ją keisti reikėtų pagal gamintojo nurodymus. Keisti šią alyvą reikėtų atsižvelgus į nuvažiuotą kilometražą, taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į alyvos spalvą. Tačiau ne visada tamsūs tepalai reikš, kad juos reikia keisti, tiesiog kai kurių  gamintojų alyvos būna tamsesnė. Tad vertėtų atsižvelgti, ar alyva nepatamsėjo nuo jos pradinės spalvos.

Transmisinės alyvos skirtos automatinei transmisijai, vadinamajai automatinei pavarų dėžei. Transmisinė alyva automobiliuose su automatine pavarų dėže dar veikia ir kaip aušinimo skystis. Šių alyvų pagrindinės funkcijos yra mažinti pavarų krumpliaračių trintį ir dilimą, juos aušinti ir saugoti nuo korozijos bei sandarinti sujungimus. Be to, transmisinė alyva naudojama visų auto transporto priemonių transmisijoms, pavarų dėžėms ir ašiniams reduktoriams. Ji būna raudonos arba žalios spalvos. Rekomenduojamą alyva galima rasti automobilio techninės priežiūros instrukcijose. Renkantis transmisinę alyva reikėtų atsižvelgti į kokybės klasę API GL: API GL-5 ar API GL-4. Atsižvelgiant į kokybės klasę, reikia alyvą rinktis pagal klampumo standarto SAE laipsnį.

Automatinės pavarų dėžės alyva dėvisi greičiau. Šią alyvą reikia keisti, atsižvelgus į lemputę, kuri nurodo jos lygį, jei jos automobilyje nėra, reikėtų stebėti, ar alyva nepatamsėjo. Tokiu atveju alyvą reikėtų pakeisti. Laiku nepakeitus alyvos automatinei pavarų dėžei  pavaros persijunginės sunkiau ir automobilis pradės trukčioti.

Hidraulinės alyvos skirtos automobiliuose esančioms hidraulinėms sistemoms – vairo stiprintuvams, transmisijai. Jos perduoda slėgį ir energiją, sandarina didelio tikslumo dalis nuo pratekėjimo, apsaugo nuo dilimo ir trinties, aušina, plauna teršalus ir dilimo daleles ir saugo paviršius nuo rūdijimo. Hidraulinės alyvos tyrimą reiktų atlikti kartą per metus. Kai kuriems hidrauliniams įrenginiams alyvos tikrinimas turėtų būti atliekas kad pusę ar net kas ketvirtį metų.

Konsistenciniai tepalai atlieka skirtingas funkcijas ir skirti skirtingoms automobilio dalims sutepti. Jie būna įvairaus tipo ir sudėties. Jie mažina automobilio dalių nusidėvėjimą ir kai kurie jų didina atsparumą korozijai.

Taip pat yra alyvų skirtų motociklams bei įvairių tepalų, skirtų kitoms automobilio dalims sutepti.

Kaip išsirinkti alyvą?

Alyvos ir tepalai, priklausomai nuo gamintojo ir kokybės, kainuoja maždaug nuo 4 iki 25 EUR už 1 litrą. Tačiau norint, kad automobilio dalys veiktų nepriekaištingai ir ilgiau atlaikytų dėvėjimosi procesą, reikėtų rinktis kokybišką alyvą. Aukštos kokybės alyva pasižymi aukštu bazinės alyvos ir cheminių priedų paketo gamybos lygiu ir kokybės kontrolės sistema.

Geriausios alyvos dažniausiai yra žinomų prekinių ženklų. Žinoma, ir kaina už jas yra didesnė. Šios gamintojas alyvas gamina laikydamiesi griežtų technologinių sąlygų. Bazinės alyvos yra maišomos su specialiais priedais, kurie suteikia produktui tam tikras savybes. Šie priedai mažina variklio dalių dilimą, temperatūros įtaką alyvos klampai, lėtina oksidaciją bei dumblo susidarymą, stabdo koroziją ir plauna variklį.

Alyvų gamintojai naudoja tas pačias medžiagas. Todėl galima rasti labai panašių produktų. Tad norint pasirinkti kokybišką produktą reikėtų atsižvelgti į SAE ir API indeksą bei, žinoma, vadovautis gamintojo nurodymais automobilio techninėje naudojimo instrukcijoje.

Kadangi aukštesnės kokybės alyvos yra patikimesnės, jų kaina automatiškai didesnė. Alyvų kaina dažniausiai svyruoja priklausomai nuo naftos žaliavos kainos. Be to, kainai įtakos turi ir priedų kokybė – kokybiška alyva savyje turi daugiau ir sudėtingesnių priedų.

Kokybiška alyva apsaugo variklį nuo dėvėjimosi, todėl taip sutaupoma jo remontui. Be to, tokia alyva gali sumažinti degalų sąnaudas. Jei alyvos kokybė prasta, tai turi įtakos variklio detalėms. Nuo alyvos kokybės priklauso variklio stūmoklių veikimas ir viso variklio darbas bei degalų sąnaudos.

Nevertėtų ilgiau nei reikia atidėlioti alyvos keitimą. Tepalų gamintojai yra nustatę standartus, kada reikėtų keisti alyvą. Automobilio techninėje naudojimo instrukcijoje yra nurodoma alyvos keitimo intervalas bei tinkamos alyvos kokybės lygis.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus