visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Vyrų varpos ligos ir kaip jų išvengti

Vyrų varpos ligos ir kaip jų išvengti Vyrų varpos ligos ir kaip jų išvengti

UROLOGAS ANTANAS, UAB

Vyrams reikia žinoti, kas turi įtakos varpos sveikatai, kokios dažniausiai atsirandančios varpos problemos,  kaip išsaugoti sveiką vyro varpą, nes varpos sveikata, tai ne tik gera erekcija. Varpos sveikata vyrui yra labai svarbi, tai ne tik gebėjimas gauti ir išlaikyti erekciją, ejakuliaciją ir daugintis. Atsiradusios  varpos problemos gali rodyti, kad yra bendros sveikatos būklės sutrikimų.

Be to, varpos  sveikatos problemos gali turėti įtakos bendrai sveikatai, gyvenimui, nes jos ligos  sukelia stresą, depresiją ir gali sumažinti pasitikėjimą savimi. Todėl reikia  žinoti varpos ligų požymius, simptomus ir tai, ką  galima  padaryti, siekiant išsaugoti sveikatą, sveiką varpą.

Varpos sveikatą įtakoja įvairūs veiksniai:

1. Lytiniu keliu plintančios infekcijos, atsirandančios nuo nesaugių lytinių santykių. Tai genitalijų karpos, gonorėja, chlamidijos, sifilis ir lytinių organų pūslelinė. Dažniausi šių ligų požymiai yra: skausmingas šlapinimasis, išskyros iš šlaplės, paraudimai, bėrimai,  opos arba pūslės ant varpos ar lytinių organų srityje.

2. Agresyvus, akrobatinis seksas arba agresyvi masturbacija. Kai varpa, erekcijos būsenoje, staiga sulenkiama, o tokia trauma gali sukelti varpos lūžį.

3. Širdies ligos, cukrinis diabetas, kraujagyslių aterosklerozė  gali riboti kraujo pritekėjimą į varpą ir sukelti erekcijos disfunkciją.

4. Kai kurie vaistai, gydant kitas ligas, gali turėti įtakos varpos sveikatai. Pvz., ilgalaikis antibiotikų vartojimas padidina grybelinės  infekcijos riziką apyvarpėje ir varpos galvutėje. Priešinės liaukos gydymas (radikali prostatektomija dėl prostatos vėžio) gali sukelti šlapimo nelaikymo ir erekcijos disfunkciją.

5. Rūkymas padvigubina visas rizikas dėl erekcijos disfunkcijos.

6. Hormonų disbalansas, pvz., testosterono trūkumas arba per didelė hormono prolaktino koncentracija gali sukelti erekcijos disfunkciją.

7. Psichologinės problemos: depresija gali sukelti lytinio potraukio (libido) praradimą. Taip pat, jeigu vyrams  pasireiškia erekcijos problema, tai  gali kelti  susirūpinimą, kad tai įvyks dar kartą ir toliau didėja  nerimas ar depresija ir tai gali dar labiau padidinti šią problemą ir sukelti impotenciją. Psichologinė trauma – pvz., vaikystėje patirtas seksualinis  išnaudojimas, bendravimo sunkumai bei kūno įvaizdžio klausimai, kaltė, kad  gali sukelti skausmą, susijusį su seksu.

8. Neurologiniai susirgimai: insultas, nugaros smegenų ir stuburo traumos, išsėtinė sklerozė, demencija gali turėti įtakos nervinių impulsų perdavimui iš smegenų į varpą ir sukelti erekcijos disfunkciją.

9. Senėjimas: testosterono lygio mažėjimas, senstant, gali sukelti lytinio potraukio susilpnėjimą, prireikia daugiau stimuliacijos, kad pasiekti ir išlaikyti erekciją, mažiau energinga  ejakuliacija ir reikia daugiau laiko, kad  pasiekti kitą erekciją po ejakuliacijos.

10. Auskarai: pradurtoje varpos odoje infekcija gali sukelti ilgalaikę erekciją.

11. Problemos su apyvarpe atsiranda tada, kai apyvarpė neapipjaustyta. Parafimozė atsiranda tada, kai varpos galvutė įstringa apyvarpėje t.y. apyvarpės po atsmaukimo negalima  grąžinti į jos įprastą padėtį.

12. Varpos galvutės uždegimas gali sukelti skausmą ir nemalonias išskyras. Grybelinės infekcijos gali sukelti rausvus išbėrimus ir baltas dėmes ant varpos galvutės ir apyvarpės.

13. Peyrono liga - lėtinė liga, kai atsiranda  nenormalus randinis audinys  varpos viduje, kuris  gali sukelti varpos išlenkimą, vėliau atsiranda  skausminga erekcija.

14. Varpos vėžys – Lietuvoje reta liga.

Vis dėlto dažniausios varpos problemos yra erekcijos ir ejakuliacijos sutrikimai.  Erekcijos sutrikimas, tai yra nesugebėjimas gauti ir išlaikyti erekciją lytiniam aktui atlikti, arba atvirkščiai nesant seksualinei  stimuliacijai atsiranda erekcija – priapizmas, tai yra  patvari ir paprastai skausminga erekcija.

Ejakuliacijos (sėklos išsiveržimo) sutrikimai: anejaculation - nesugebėjimas ejakuliuoti (neišsiveržia sperma), ankstyva ejakuliacija, vėlyva ejakuliacija, skausminga ejakuliacija ir retrogradinė ejakuliacija, kai sperma patenka į šlapimo pūslę, o ne neišteka iš  varpos, orgazmo metu.

Kad  išsaugoti varpos ir bendrą sveikatą:

1. Būtina, esant nesaugiems  lytiniams sąntykiams,  naudoti prezervatyvus, arba išlaikyti abipusiai monogaminius lytinius santykius su sveiku partneriu,  be lytiniu keliu plintančių infekcijų.

2. Patariama jauniems vyrams iki 26 metų skiepytis žmogaus papilominio viruso (ŽPV) vakcina,  tai  padeda išvengti lytinių organų karpų.

3. Reikia išlaikyti fiziškai aktyvų gyvenimą ir laikytis higienos. Saikingas fizinis aktyvumas gali gerokai sumažinti riziką dėl erekcijos sutrikimų. Jei apyvarpė neapipjaustyta, reikia reguliariai ją prausti su muilu, o po to nusausinti.

4. Riboti alkoholio kiekį, nevartoti narkotikų.  Apsvaigus, labiau tikėtini nesaugūs lytiniai santykiai, padidėja seksualinė rizika.

5. Reguliarus, pakankamai aktyvus lytinis gyvenimas  gali padėti vyrams išlaikyti gerą erekciją ir gerą bendrą sveikatą.

Atminkite, kad varpos problemų negalima išvengti. Tačiau, vyrai turi suvokti savo varpos būklę ir laiku aptikti pasikeitimus. Nors vyrams gali būti sunku aptarti problemas, turinčias įtakos varpos sveikatai, su gydytoju, tačiau nereikia  varžytis, nes neužleistos problemos žymiai greičiau ir paprasčiau išsprendžiamos.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus