visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis? Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?

Semerita, UAB

Renkantis plautuvę norisi, kad ji ilgus metus atrodytų kaip nauja, būtų patogi. Kokios plautuvių medžiagos yra atspariausios ir ilgaamžiškiausios, kaip kinta naudojant? Kodėl geriau rinktis didesnę plautuvę, net jei virtuvėje yra indaplovė?

Yra apskaičiuota, kad maždaug 60 proc. laiko, kurį skiria maistui gaminti, prabėga triūsiant prie virtuvinės plautuvės. Ne veltui ji vadinama virtuvės darbo centru. Savaime aišku, kad darbo centras turi būti patogus dirbti ir valyti, atsparus tiek mechaniniam, tiek cheminiam poveikiui, estetiškas.

Plautuvių medžiagos

Vienas iš pagrindinių klausimų renkantis virtuvės kriauklę - iš kokios medžiagos ji turi būti pagaminta? Europoje didžiausią plautuvių asortimentą turinti  Šveicarijos "Franke" korporacija plautuvių gamybai naudoja nerūdijantį plieną, granitą, keramiką ir visai neseniai patentuotą naują medžiagą - tektonitą.

Nerūdijančio plieno plautuvės

Rinkoje jų pasirinkimas itin didelis, tačiau reiktų atkreipti dėmesį į plieno sudėtį - kiek yra chromo ir nikelio. Kuo šių metalų daugiau, tuo mažesnė tikimybė, kad plautuvė ilgainiui ims rūdyti. Kai kuriose rinką pasiekiančiose plautuvėse nikelio būna vos 5 proc., arba iš viso nebūna, nes jis brangus.

Kaip parodė ilgametė "Franke" praktika, optimalu, kai nerūdijančio plieno sudėtyje yra ne mažiau kaip 18 proc. chromo ir 10 proc. nikelio. Tokia plieno sudėtis garantuoja ilgaamžiškumą, atsparumą rūdijimui, atlaiko visus išbandymus: smūgius, braižymą, temperatūros svyravimus, agresyvias plovimo priemones, joje nedūžta krintantys indai. Plieno paviršiuje nėra porų, todėl medžiaga visai neįgeria spalvotų skysčių, yra higieniška, atspari aukštai temperatūrai, ją lengva valyti, plautuvės lengvos. Plieninės plautuvės gali būti lygiu arba nelygiu struktūriniu grublėtu paviršiumi. Praktiškesnis yra struktūrinis paviršius, nes ant jo nesimato įbrėžimų ir vandens nuosėdų. Grublėtas paviršius neleidžia indams slysti ir dūžti. Atkreipkite dėmesį, kad ilgainiui lygių poliruotų plieninių plautuvių paviršiaus blizgesys šiek tiek nusitrina ir tampa matiniu, tai natūralu dėl nuolatinio sąlyčio su indais, plovimo priemonėmis. Taip pat žinotina, kad į plieno plautuvę bėgančio vandens garsas girdėsis labiau negu kitų medžiagų plautuvėse. Jeigu plautuvės paviršius nenusausinamas, ant jo lieka vandens kalkių ir pirštų žymių, plieno plautuvės būna tik pilkos metalo spalvos.

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?

Renkantis nerūdijančio plieno plautuvę taip pat atkreipkite dėmesį, ar ji štampuota - pagaminta iš ištisinio plieno lakšto, ar iš kelių lakštų, t.y. dubuo suvirintas su rėmu. Nors ne specialistui atrodytų, kad štampuotos plautuvės patvaresnės, tačiau taip nėra. Atskirų plieno lakštų plautuvės gaminamos iš storesnio plieno, suvirinimo vietose yra dvigubo storio, jos mažiau skleidžia triukšmą tekant vandeniui ir yra stabilesnės. Kadangi štampavimas yra daug greitesnis gamybos būdas, gerokai skiriasi ir gaminių kaina.

Granitinės plautuvės

Jų medžiagos sudėtis - 80 proc. natūralaus granito ir 20 proc. akrilo, kuris suteikia elastiškumo, dėl to nesuduš į tokią plautuvę nukritęs indas. Kadangi didžiąją šių plautuvių medžiagos dalį sudaro natūralus granitas, jos ir vadinamos granitinėmis. Terminai „dirbtinis granitas" ar „akmens masė", kuriais apibūdinamos šio tipo plautuvės, anot „Franke" atstovo Remigijaus Nacevičiaus, neturi nieko bendro su granitu ir atitinkamomis jo savybėmis.

Granitinių plautuvių medžiaga šilta, kieta ir atspari braižymui. Kaip sako R. Nacevičius, jei su varine moneta iš visos jėgos bandysime įbrėžti žymę plautuvės paviršiuje, moneta nudils, o plautuvėje, nuplovus vario likučius, žymės neliks.


Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?
Jeigu vanduo kalkingas, granito paviršiuje ilgainiui gali atsirasti kalkių žymių. Kalkių apnašos lengvai nuvalomos buitiniais nukalkintojais arba citrinos rūgštimi kriauklė vėl atrodo kaip nauja. Jei plautuvė iš šviesaus ar balto granito, gali likti dėmių nuo ilgam joje paliktų kavos ar arbatos tirščių. Tokiu atveju rekomenduojama naudoti specialias Franke kempinėles, kurios veikia trintuko principu - patrynus dėmės išnyksta.

Dėl ilgus metus neprarandamos išvaizdos, medžiagos natūralumo, šiltumo, elastiškumo bei natūralių gamtinių spalvų paletės, granitinės plautuvės vis labiau populiarėja. Jos nebarška bėgant vandeniui, atlaiko iki 280 laipsnių karštį, lengvai prižiūrimos, puikiai dera prie baldų spalvų.

Keraminės plautuvės

Jos gaminamos iš specialios Fraceram keramikos, turi lygų blizgų paviršių. Plautuvių paviršius labai kietas, tvirtas, jo nepažeidžia iš nedidelio aukščio krintantys daiktai, jis nesusibraižo nuo aštrių įrankių.

Keraminę glazūrą itin patogu valyti, šiuo požiūriu keramika nepralenkiama: ji higieniška, neįgeria skysčių, atspari įbrėžimams ir beveik nekinta laikui bėgant, tai amžina klasikinė medžiaga, plautuvių dizainas klasikinis ir modernus kartu.

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?

Tektonito plautuvės

Tai naujausia inovatyvi „Franke" medžiaga, plautuvės iš tektonito rinkoje pasirodė tik šiemet. Kol kas „Franke" yra vienintelis gamintojas, sukūręs ir užpatentavęs naujos kartos sintetinę Tectonite® medžiagą. Visa jos paslaptis slypi paviršiuje, kuris yra labai plonas, bet neįtikėtinai kietas ir lygus.

Tektonitas išgaunamas iš plastiko, dengto stiklo pluoštu. Nors plastikas iki šiol nebuvo laikomas atsparia ir tinkama plautuvėms medžiaga, tačiau nauja technologija ir stiklo pluoštas daro jį neįveikiamu. Vizualiai ir atsparumo savybėmis naujoji medžiaga panaši į granitą, bet yra daug lengvesnė. Nežinant, kad tai tektonito plautuvė, nuo granito tikrai neatskirsi, spalvų gama irgi jį primena, tik kaina apie 40 proc. mažesnė nei granito plautuvių.

Kaip minėta, tektonito plautuvės panašios į granito, netgi jį lenkia lengvumu, didesniu atsparumu smūgiams, paprastesniu montavimu. Dėl matinės tekstūros kieto paviršiaus tektonito plautuvės beveik nereikalauja priežiūros, paviršius neįgeria skysčių ir jame nelieka žymių, jis atsparus smūgiams ir įbrėžimams.

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?

Plautuvės dydis ir forma

Po plautuvės medžiagos pasirinkimo kitas žingsnis - plautuvės forma. Jų yra įvairių,  visas sunku išvardinti, variantų - begalė. Kaip sako „Franke" atstovas Remigijus, plautuvės forma iš esmės priklauso nuo virtuvės stiliaus, spintelės matmenų - ar tai bus klasikinis kvadratas, apskritimas ar modernesnis pailgas stačiakampis.


Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?
Tačiau visada praktiškiau, jei tik yra galimybė, pasirinkti didesnę ir gilesnę plautuvę, netgi tuo atveju, jei gaminate nedaug ir naudojate indaplovę. „Juk svarbu, kad plautuvėje būtų patogu pamerkti ir išplauti kepimo skardą, nuplauti obuolius, daržoves", - akcentuoja jis. Kitas pastebėjimas dėl formos  - apvalią plautuvę valyti patogiau nei kampuotą.

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?

Taupant vietą, plautuvės dažnai montuojamos virtuvės kampe, tam naudojamos kampinės plautuvės. Kaip pastebi Remigijus Nacevičius, nepatogu naudotis plautuve, įmontuota į statų virtuvės kampą. Geriau ją statyti į įpjauto virtuvės kampo dalį, taip, kad šalia susidarytų du buki kampai. Taip plautuvė bus arčiau greta stovinčio žmogaus, be didesnių pastangų pasiekiamos visos jos dalys. Šiek tiek įlenktas plautuvės paviršius - geras ergonominis sprendimas, dėl kurio  palengvėja rankų judesiai. Be to, vanduo nukreipiamas į perpylimo angą.

Papildomi plautuvės priedai

Papildomos ar pagalbinės plautuvės dalys yra pusinis ar pagalbinis dubuo, nusausinimo plokštuma, ekscentrinis ventilis ir perpylimo anga. Visų šių dalių dydžiai bei formos pritaikyti atliekamai funkcijai. Pagalbinis dubuo skirtas maisto ir daržovių plovimui bei laikymui. Jis turi atskirą vandens išbėgimo sistemą, todėl patogus ir gali būti naudojamos tada, kai pagrindinis dubuo užimtas. Nusausinimo plokštumoje dirbama su šlapiais produktais, atitirpinami šaldyti produktai. Iš priedų lengvinančių ir greitinančių darbą virtuvėje minėtini nuvarvėjimo indai, pritaikyti plautuvių matmenims, integruoti ekscentriniai ventiliai išleidimo angos vožtuvui reguliuoti, vyniojimo padėkliukai ir kt.

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?
Plautuvių montavimo būdai

Montavimo būdų yra keli, priklauso nuo pasirinktos plautuvės modelio, nors didžioji „Franke" plautuvių dalis gali būti montuojamos keliais būdais.

Iš viršaus montuojama plautuvė - tradicinis būdas, kai plautuvės kraštas iškilęs virš stalviršio apie 5 mm. Kadangi susidaro barjeras tarp stalviršio ir plautuvės, kuriame linkę kauptis nešvarumai, naudojamas vis rečiau.

Slim Top montavimas - iš viršaus minimaliai, vos per 1- 2 mm plautuvę pakeliant virš stalviršio. Vizualiai plautuvės kraštas ir stalviršis atrodo beveik viename lygyje.

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?

Stalviršio ir plautuvės paviršiai viename lygyje - plautuvės kraštas uždedamas ant išfrezuoto stalviršio krašto. Šiuo atveju stalviršis turi būti atsparus vandeniui ir reikalingas kompetentingas baldų gamintojas galintis taip stalviršį išfrezuoti.

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?

Iš apačios po stalviršiu montuojama plautuvė - stalviršis turi būti visiškai atsparus vandeniui, montavimas turi būti sandarus, reikalauja įgūdžių ir kvalifikuoto darbo.

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?

Prie kiekvienos Franke plautuvės yra šablonas - kartono kontūras, pagal kurį padaroma ertmė plautuvei įstatyti. Daugelis brangesnių „Franke" plautuvių turi patentuotą integruojamą ventilį. T.y. išbėgimo plokštuma vientisa ir tarpuose nesikaupia nešvarumai.

Dar vienas patentas, kurį turi tik „Franke" -  mygtukinis ekscentrinis vandens išbėgimo vožtuvo atidarymas ir uždarymas. Labai patogu, kai rankos užimtos, atidaryti ir uždaryti ventilį bet kurios rankos vienu prisilietimu.

Virtuvinės plautuvės - kokią rinktis?
Dar viena labai patogi „Franke" rekomenduojama detalė - vietą po plautuve taupantis sifonas. Vamzdis nuo vandens išleidimo angos išlenktas lik sienos, todėl lieka erdvės spintelėje šiukšlinei, rūšiavimo talpoms ar kitoms reikmėms.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus