visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Vairavimas lyjant: kokios automobilio dalys svarbiausios?

Vairavimas lyjant: kokios automobilio dalys svarbiausios? Vairavimas lyjant: kokios automobilio dalys svarbiausios?

Vairavimas lyjant reikalauja ypač didelio atidumo. Slidi kelio danga ir pablogėjęs matomumas – didžiausi iššūkiai, su kuriais susiduria vairuotojai pliaupiant lietui.

Ypač sudėtingos eismo sąlygos susidaro iškritus pirmajam lietui. Ant sausos kelio dangos esantis purvas ir tepalai tuomet susimaišo su vandeniu ir suformuoja ganėtinai slidų sluoksnį. Pirmąjį pusvalandį prasidėjus lietui, reikėtų būti ypač atsargiems. Tačiau svarbiausia prisiminti, kad lietingoms oro sąlygoms reikia pasiruošti dar prieš leidžiantis į kelią. Pirmiausia – pasitikrinti, ar visos automobilio dalys veikia nepriekaištingai. Itin svarbu atkreipti dėmesį į valytuvų būklę, įsitikinti, ar veikia visi žibintai, patikrinti, ar padangų oro slėgis yra tinkamas, ar stabdžiai veikia gerai.

Lyjant stabdžių sistema ypač svarbi

Dėl lietaus padangų sukibimas su keliu pablogėja, ilgėja stabdymo distancija. Todėl labai svarbu išlaikyti saugų atstumą nuo priekyje esančio automobilio, vengti staigių manevrų. Stabdymo proceso metu ypač svarbų vaidmenį atlieka stabdžiai, todėl reikėtų tinkamai pasirūpinti jų dalimis. Stabdymo veiksmingumas sumažėja, jei stabdžių trinkelės ir stabdžių diskai yra nusidėvėję.

Svarbu reguliariai keisti stabdžių trinkeles. Priekinės trinkelės dėvisi greičiau nei galinės, nes joms tenka didesnis krūvis. Verčiau rinktis brangesnes, geresnės kokybės trinkeles. Tokios stabdžių trinkelės gaminamos iš minkštesnių medžiagų ir kur kas geriau sukimba su stabdžių disku. Todėl stabdoma efektyviau. Be to, vertėtų nepamiršti, kad stabdžių trinkelės, pervažiavus per gilią balą, gali sušlapti. Todėl reikėtų šiek tiek nuspausti stabdžio pedalą, kad jos išdžiūtų.
Svarbus stabdžių sistemos elementas – stabdžių diskai, nes būtent jie leidžia važiuoti lėčiau. Stabdžių diskai turi nustatytą minimalų galimą storį. Todėl sudilusius stabdžių diskus reikia laiku pakeisti. Kitu atveju stabdymo procesas komplikuojasi. Tinkamai prižiūrima stabdžių sistema padės išvengti slydimo šlapiu kelio paviršiumi.

Tinkamai veikiantys žibintai – gero matomumo sąlyga

Lietingos oro sąlygos stipriai pablogina matomumą vairuojant. Liūties metu vairuotojas gali matyti vos 50 metrų atstumu. Svarbi geresnio matomumo sąlyga – tinkamai veikiantys automobilių žibintai.  Todėl dar prieš vairuodami turėtumėte pasitikrinti, ar visi žibintai – priekiniai ir galiniai, stabdžių bei posūkių – veikia. Net tuomet, kai lietus nestiprus, priekinius automobilio žibintus įjunkite. Taip ne tik jūs matysite kitus automobilius, kiti vairuotojai matys jus. Naudodamiesi rūko žibintais, nepersistenkite. Juos galima naudoti tik tuomet, kai matomumas itin blogas. Kitu atveju jie gali akinti kitus vairuotojus ir sukelti avarines situacijas.

Lyjant ypač svarbu, kad automobilis būtų tinkamai prižiūrėtas. Dėl šlapios kelio dangos ir prasto matomumo kai kurioms automobilio dalims reikia skirti žymiai daugiau dėmesio. Tinkamai prižiūrima stabdžių sistema, stabdžių diskai ir stabdžių trinkelės, veikiantys žibintai automobiliams palengvins vairavimą lyjant ir padės išvengti avarinių situacijų.

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus