visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Uzbekistanas: uždariausia Šilko kelio grandis

Uzbekistanas: uždariausia Šilko kelio grandis Uzbekistanas: uždariausia Šilko kelio grandis

Uzbekistanas – šalis, pasižyminti ypatinga geografine padėtimi. Ši valstybė, kaip ir jos kaimynės, neturi priėjimo prie jūros. Vis dėlto Uzbekistanas tapo legendinio Šilko kelio dalimi, o šimtmečius skaičiuojančios tradicijos klesti ir šiandien. Pigūs skrydžiai į Taškentą, Uzbekistano sostinę – proga pažinti uždarą, paslaptingą, egzotišką ir neabejotinai svetingą kraštą.

Senoji Transoksiana

Kadangi dabartinio Uzbekistano teritorija plytėjo už Oksos upės, jai duotas pavadinimas Transoksiana. Persijos, Kinijos kaimynystė, sėsliai gyventi pradėjusių klajoklių, iranėnų puoselėta žemdirbystė lėmė regiono klestėjimą. Pamažu formavosi ir savita kultūra. Tuomet didieji miestai įsijungė į Šilko kelio virtinę. Viduramžiais šalyje pastatyta daugybė iki šiol išlikusių statinių. Architektūros klodus vėliau papildė ir sovietiniai pastatai.

Panašios eklektikos šaliai suteikė ir kitų tautų įtaka. Šiandien čia gyvena ne tik patys uzbekai, bet ir rusai, totoriai, tadžikai, kazachai. Tačiau istorijos vingiai ir kultūriniai pokyčiai neužgožė autentiškos šalies atmosferos, pakerinčios šiuolaikinius keliautojus arabiškais, mistiškųjų Rytų motyvais.

Ekonomika ir kultūra

Dykumos, bekraštės lygumos, kalnai sudaro nelengvas sąlygas ekonominei sėkmei. Tačiau Uzbekistanas atrado savitą išgyvenimo formulę. Šalyje iki šių dienų išgaunamas natūralus šilkas. Kai kuriuose fabrikuose tai daroma remiantis kelis šimtus metų siekiančiomis tradicijomis. Be to, Uzbekistanas pasaulį aprūpina medvilne ir medvilnės aliejumi, ryžiais, kailiais. Pinigai taip pat gaunami prekiaujant nafta, metalais, anglimi.

Pigūs skrydžiai į Taškentą turėtų suvilioti visus, atostogoms besirenkančius svetingus, šiltus kraštus. Šalies gyventojai – ypatingai malonūs, paslaugūs, darbštūs ir talentingi. Jų miestai ir patys namai išpuošti nuostabiais rankų darbo, meno dirbiniais. Keliauti čia saugu ir moterims.

Ką veikti Uzbekistano sostinėje?

Taškentas – kosmopolitiškas, Europą kiek primenantis, turizmui gerai pritaikytas, nebrangus miestas. Čia netrūksta nei viešbučių, nei restoranų. Atvykę į Uzbekistano sostinę, bent kelias dienas skirkite pažinčiai su įdomiausiomis jo vietomis. Žemiau – kelios idėjos turiningam laisvalaikiui.

Pažinti kultūrą

Centrinės Azijos istoriją galite patyrinėti 1876 m. įrengtame Istorijos, Temuridų muziejuose. Jei domitės menu, apsilankykite Miniatiūrų, Taikomojo meno, Vaizduojamojo meno muziejuose. Taip pat skirkite laiko Nacionalinės meno galerijos, Azia, Taškento fotografijos galerijos eksponatams.

Paklaidžioti po miestą

1966 m. miestas buvo beveik sugriautas žemės drebėjimo. Atstatyti erdvę padėjo sovietų architektai, tad mieste aptiksite nemažai šio laikotarpio palikimo. Tačiau pigūs skrydžiai į Taškentą tų, kurie domisi senaisiais statiniai, tikrai nenuvils. Ilgiausią istoriją turintys pastatai – bažnyčios ir mečetės. Vertėtų skirti laiko Tilla-Sheikh, Khodja Akhrar Vali mečečių, Hast-Imam religinio centro, Khazrati Imam komplekso apžiūrai. Kiek naujesni pastatai – Švč. Trejybės vienuolynas, Aleksandro Nevskio katedra, Šventojo Prisikėlimo bažnyčia, Šventosios Jėzaus Širdies katedra.

Moderniajai miesto istorijai priklauso Uzbekistano senato rūmai, Tarptautinių forumų rūmai, Parlamento pastatas, taip pat – trikojis televizijos bokštas, Nacionalinis dramos teatras.

Pailsėti gamtoje

Taškento parkai – gerai prižiūrimi, švarūs ir jaukūs. Atgauti jėgas ar ramiai aptarti įspūdžius galite vaikštinėdami po perdirbtų medžiagų elementais puoštą Ekologinį parką, Japoniškąjį sodą, Botanikos sodą. Dėmesio verta ir vaizdinga Ankoro kanalo krantinė.

Apsipirkti

Taškente rasite ne vieną prekybos centrą. Tačiau lauktuvių geriau ieškoti žavinguose turguose. Askijos ūkininkų, Karavano, Farhado, Junusabado ūkininkų turgūs – vieni tinkamiausių. Jei visgi nuspręsite mėginti laimę parduotuvėse, rinkitės Zarafshano, Kontinent ar Mega Planet prekybos centrus.

Pigūs skrydžiai į Taškentą – sumanus pasirinkimas ieškantiems egzotikos už prieinamą kainą. Malonūs gyventojai, patogumai ir gausybė lankytinų objektų viešnagę šioje Šilko kelio šalyje pavers išties įsimintina.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus