visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Surenkamos perdangos su polistireninio putplasčio blokeliais plokštiems stogams

Surenkamos perdangos su polistireninio putplasčio blokeliais plokštiems stogams Surenkamos perdangos su polistireninio putplasčio blokeliais plokštiems stogams

PREFABETA, UAB

www.teriva.lt

Plokščias sutapdintas stogas energijos taupymo požiūriu yra efektyvesnis, jo įrengimas paprastesnis, paprasčiau pasiekti A+ ir A++ klasių reikalavimus. Moderni architektūra, sutapdintų stogų ilgaamžiškumas bei patvarumas, mažesnė įrengimo kaina lyginat su išlaidomis šlaitiniam stogui, lemia augantį plokščių stogų populiarumą. Atsiradus surenkamoms perdangoms, naujoms hidroizoliacinėms medžiagoms, vandens nuvedimo sistemoms, plokščio stogo įrengimas tampa paprastesnis nei šlaitinio ar vienšlaičio stogo.

Tokiems stogams įrengti galima naudoti tradicines gelžbetonio perdangas arba montuoti surenkamas perdangas su polistireninio putplasčio blokeliais – „TERIVA LIGHT“. Surenkamų perdangų atsiradimas, kurios, užlietos betonu, suformuoja vienalytę, monolitinę atitvarą – sukėlė tikrą perversmą tiek tarpaukštinių perdangų, tiek sutapdintų plokščių stogų įrengime. Surenkamos perdangos yra maksimaliai pritaikytos plokštiems stogams dengti, nes jose naudojami polistireninio putplasčio blokeliai ir taip suformuojama ne tik perdanga, bet monolitinė perdanga su integruotu apšiltinimu.

Surenkamos perdangos

Lengvos „TERIVA LIGHT“ perdangos privalumai

Sutapdintų plokščių stogų dengime surenkamos šiltos perdangos turi akivaizdžius privalumus.

Mažesnis surenkamos stogo perdangos svoris. Dėl perdangos lengvumo galima naudoti ženkliai plonesnius sieninius blokelius. Sienų storio sumažinimas leidžia gauti papildomą vidaus patalpų plotą, kas yra papildomi kvadratiniai metrai projektų vystytojams ir gyventojams. Be to, siauresni blokeliai kainuoja pigiau, o juos visvien reikia šiltinti, nepaisant to, kokio storio, svarbiausias blokelių parametras yra stipris.

Plonesnis šiltinimo sluoksnis, mažesnė stogo kaina. Surenkamoms perdangoms su polistireninio putplasčio plokštėmis reikalingas plonesnis termoizoliacijos sluoksnis. Naudojant surenkamą „TERIVA LIGHT“ perdangą, kurioje integruotas 20 cm storio termoizoliacijos sluoksnis, stogui apšiltinti iki A+ klasės reikalavimų užtenka 25 cm izoliacijos sluoksnio. Jei šiltiname kiaurymėtųjų gelžbetonio plokščių stogo perdangą, reikalingas apie 35 cm storio polistireninio putplasčio ar kitos medžiagos apšiltinimo sluoksnis. Į surenkamas stogo perdangas integruota šilumos izoliacija leidžia sumažinti stogo šilumos izoliacijos sluoksnį apie 12 centimetrų.

Mažesnis pamatų gylis, mažiau medžiagų ir darbo. Lengvos perdangos sumažina apkrovas į pamatus, pamatams reikalingas mažesnis gniuždomasis stipris.

Plonesnės laikančios sienos. Laikančiąsias sienas taip pat galima mūryti plonesnes, nes joms taip pat tenka mažesnės apkrovos. Ir, svarbiausia, galima mažinti stogo perdangos apšiltinimo sluoksnį, nes dalis apšiltinimo yra pačioje perdangoje.

Gera garso izoliacija. Dar vienas monolitinės perdangos su viduje integruotu putplasčiu pranašumas – gera garso izoliacija, vaikštant nejuntama vibracija ir lingavimas.

Lengvas ir greitas montavimas. Gelžbetonio plokštei uždėti pirmiausia reikia suformuoti betoninį vainiką ir laukti, kol sukietės betonas ir bus galima kloti plokštę. Surenkamų perdangų atveju vainikas išliejamas kartu su perdanga, betonui sukietėjus nebelieka perdangos montavimo darbų ir, nenuėmus atramų iš apačios, galima mūryti frontonus ar parapetus. Sienos ir stogo sandūros montavimo sudėtingumas, manau, panašus abiejų perdangų atvejais. Gelžbetonio plokštėms užkelti būtinas kranas, ne visur jis gali privažiuoti. Surenkamoms perdangoms krano nereikia, perdangų sijas ir blokelius į viršų lengvai galima užkelti rankomis.

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

Surenkamų apšiltintų perdangų techninės charakteristikos

Surenkamas perdangas Lietuvoje gamina UAB „Prefabeta“, įmonės asortimente yra dviejų tipų „TERIVA“ perdangos: tuščiavidurių betono blokelių ir „TERIVA LIGHT“ perdangos su polistireninio putplasčio blokeliais. Pirmosios labiau tinka tarpaukštinėms perdangoms, antrosios – supadintiems plokštiems stogams dengti.

„TERIVA LIGHT“ perdangos komplektuojamos iš lengvų gelžbetoninių sijų su erdvine plieno santvara ir trapecijos formos EPS100 blokelių, ant šių elementų statybos aikštelėje pilamas 4 cm betono sluoksnis. Perdanga yra surenkama rankomis, nereikalingi kranai ar kita kėlimo įranga. Perdanga tenkina garso izoliacijos normatyvus.

Perdangų „TERIVA“ atsparumas ugniai gali būti iki REI 120. Perdangos „TERIVA“ turi labai gerą šiluminę varžą be užbaigiamųjų sluoksnių (iš viršaus ir iš apačios). Perdangos „TERIVA LIGHT“ šiluminė izoliacija matuojama šilumine varža ir lygi – 3,088 m2 K/W.

 „TERIVA LIGHT“ perdanga su polistireninio putplasčio blokeliais

Techniniai perdangos

„TERIVA LIGHT“ duomenys         

„TERIVA LIGHT“

4,0/1

„TERIVA LIGHT“

 4,0/2

„TERIVA LIGHT“

 4,0/3

„TERIVA LIGHT“

6,0

„TERIVA LIGHT“

8,0

Perdangos ilgiai, m: 1,80 - 7,20 1,80 - 8,00 1,80 - 8,60 1,80 - 7,80 1,80 - 7,20
Atstumas tarp sijų asių: 60 cm 60 cm 60 cm 45 cm 45 cm
Antbetonio sluoksnio aukštis: 4 cm 4 cm 4 cm 4 cm 4 cm
Minimali antbetonio klasė: C20/25 C20/25 C20/25 C20/25 C20/25
Konstrukcinis perdangos aukštis: 24 cm 30 cm 34 cm 34 cm 34 cm
Min. sijų atrėmimas ant mūro: 8-10 cm 8-10 cm 8-10 cm 10-12 cm 10-12 cm
Tuščiavidurių blokelių sąnaudos perdangos 1 m2: 1,6 vnt. 1,6 vnt. 1,6 vnt. 2,2 vnt. 2,2 vnt.
Sijų sąnaudos perdangos 1 m2: 1,67 m 1,67 m 1,67 m 2,22 m 2,22 m
Monolitinio betono C20/25 sąnaudos
perdangos 1 m2 (be skirst. briaunų ir
vainikų):
0,07 m3 0,09 m3 0,10 m3 0,12 m3 0,12 m3
1 perdangos blokelio
(iš polistireninio putplasčio) svoris:
2 kg 2,2 kg 2,5 kg 1,8 kg 1,8 kg
Atsparumas ugniai su 15 mm storio
cemento ir kalkių tinku:
iki 2 val. iki 2 val. iki 2 val. iki 2 val. iki 2 val.
Bendroji perdangos apkrova: 670 kg 715 kg 740 kg 1000 kg 1200 kg
Apkrova be pačios konstrukcijos
svorio:
480 kg 480 kg 480 kg 740 kg 940 kg
1 m2 perdangos masė: 190 kg 235 kg  260 kg 260 kg 260 kg

Surenkama perdangos sija

Surenkamos perdangos sijos pado matmenys 40x120 mm, aukštis – 175 mm, galimas didžiausias sijos ilgis – 8,6 m, sijos gali būti armuojamos pagal poreikį.

Perdangos konstrukcija su putplasčio blokeliais lengva (EPS blokelio svoris 2 kg, perdangos užlietos betonu 1 kv. m masės svoris – 190 kg, ji šilta (R= 3,088 kv.m K/W arba U= 0,323 W/(kv.m·K). Jei palygintume leistinąją šilumos perdavimo koeficiento vertę (U1 ≤ 0,25) gyvenamųjų namų stogams pagal STR 2.01.02:2016 „Pastatų energinio naudingumo projektavimas ir sertifikavimas", matyti, kad šilta „TERIVA LIGHT“ perdanga sudaro nemenką dalį reikalingos apšiltinamojo sluoksnio U vertės.

Dar viena svarbi plokščio stogo iš surenkamų šiltų perdangų ypatybė ta, kad viršutinis apšiltinimo sluoksnis neleidžia peršalti betonu užlietai konstrukcijai su termoizoliacija, sandūroje tarp apšiltinamojo sluoksnio ir betoninės perdangos visada yra pliusinė temperaūra.      

Surenkamos perdangos montavimas paprastas: sijų galai, priklausomai nuo jų ilgio, 8 –15 cm atstumu dedami ant mūro, sudedami lengvi blokeliai, armuojami apėjimai ir pilamas betonas. Užliejus betoną perdanga susijungia su siena, tuo pačiu suformuojamas vainikas, taip išgaunamas vientisas monolitinis elementas, kuris yra sandarus ir tolygiai paskirsto apkrovas.

Surenkamos perdangos

„TERIVA LIGHT“ perdangoms naudojami blokeliai

Perdangoms naudojamų EPS blokelių ilgis yra 1000 mm, o blokelių plotis ir aukštis priklauso nuo perdangos tipo. Užliejus betoną suformuojama monolitinė konstrukcija, kuri yra tvirta, sandari ir vientisa. Jeigu stogui reikia atlaikyti didesnes apkrovas, pagal poreikį sijos gali būti papildomai armuojamos, be to, kas 2 metrai formuojama skirstomoji briauna, kuri tolygiai paskirsto apkrovas. Galima „TERIVA LIGHT“ perdangos apkrova – nuo 4,8 iki 9,4 kN/kv.m (be nuosavo perdangos svorio), toks stogas gali būti naudojamas kaip eksploatuojamas, normatyvus atitinka.

Užliejant betoną ant viso perdangos ploto kartu su perdanga suformuojamas gelžbetoninis vainikas. Vainiko armatūros strypai rišami prie sijų armatūros, iš šonų sumontuojamos klojinio sienelės. Vainikas sujungia perdangą su pastato konstruktyvu ir įtvirtina perdangą sienoje. Vainiko aukštis toks pat, koks ir perdangos aukštis.

Surenkamose perdangose apėjimai apie laiptų angas, kaminus, infrastruktūros vamzdžius formuojami sumontuotą armatūrą užpilant betonu.

Surenkamos perdangos



„TERIVA LIGHT“ perdangos betonavimas

Didelio masto statybvietėse  sutaupoma laiko, kai stogo vainikas arba mūrlotas suformuojamas vienu darbų etapu – užpilant perdangą betonu.

Surenkamos perdangos konstrukcija – blokeliai, sijos, vainikas užliejami C20/25 markės betonu. Susidaro monolitinė konstrukcija, tolygiai paskirstanti apkrovas sienoms, nesusidaro taškinių apkrovų.

Naudojant tradicinę gelžbetonio plokštę, ji dedama ant betono skiedinio vainiko, kurio struktūra skiriasi nuo gelžbetonio struktūros – skirtingų medžiagų sandūra niekada nebus tokia sandari kaip monolitinė konstrukcija, nes susidaro šilumos tiltelis. Naudojant surenkamų blokelių perdangą, vainiko betonas ir perdangą gaubiantis betonas yra vientisas, taip išvengiama šilumos tiltelių.

Šis sandūros skirtumas išryškėja atliekant sandarumo testą, svarbus skaičiuojant energtinį efektyvumą A+ ir A++ klasės pastatuose.

Didžiausias galimas putplasčio blokelių ir gelžbetonio sijų tarpatramio ilgis šiek tiek trumpesnis už ilgiausią siją – apie 8,4 m (didžiausias sijos ilgis 8,6 m). Įrengiant Teriva perdangą galimas iki 1 m išsikišimas į išorę, ant kurio galima projektuoti balkoną. Platesniam balkonui gali prireikti papildomų atramų.

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

„TERIVA LIGHT“ yra šilčiausia ir lengviausia gelžbetoninė perdanga, kokią tik galima rasti šiandieninėje Lietuvos statybinių medžiagų rinkoje.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus