visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Stogo langai – kokia yra pilna jų komplektacija ir kokios dažniausios stoglangių montavimo klaidos

Stogo langai – kokia yra pilna jų komplektacija ir kokios dažniausios stoglangių montavimo klaidos Stogo langai – kokia yra pilna jų komplektacija ir kokios dažniausios stoglangių montavimo klaidos

Stogo langas nuo įprasto lango pirmiausia skiriasi savo išbaigtumu: jei standartiniame yra tik rėmas ir dvigubo (trigubo) stiklo langas, tai stoglangis savo dizainu primena stogo pyragą. Viskas, ko reikia montavimui, parduodama kartu su langu. Nerekomenduojama papildomų detalių ieškoti kažkur atskirai, nes gamintojas ne tik garantuoja kokybę, bet ir siūlo būtent tas dalis, kurios tikrai tiks jūsų pasirinktam langui ir nurodytam stogo dangos tipui. Štai kodėl jūs galite iš karto nusipirkti paruoštą stogo lango tarpinę, šilumos izoliaciją, tvirtinimo detales, kurios bus būtinos montavimo metu.

Stogo langai

Pilną komplektą, reikalingą teisingam ir sandariam stoglangio sumontavimui sudaro:

  • Pilnai surinktas stogo langas (rėmas, varčia su įmontuotu stiklo paketu).
  • Montavimo tarpinė (specialus skardelių rinkinys pritaikytas konkrečiai stogo dangai).
  • Apšiltinamasis rėmas, kuris montuojamas ant stogo lango rėmo (kai kuriais atvejais jo komplekte nebūna, nes stoglangis jau yra apšiltinamas gamykloje).
  • Hidro-vėjo izoliacinis komplektas (speciali difuzinė plėvelė, kuria „apgobiamas“ stoglangio perimetras. Sandariam sujungimui, ją būtina sujungti su esama stogo plėvele).
  • Garo izoliacinė plėvelė (speciali plėvelė, kuri montuojami iš vidaus, aplink stoglangio angokraščius).

Stogo langai

Virš lango turi būti sumontuotas specialus lietaus (kondensato nuvedimo) latakėlis, jis taip pat parduodamas komplekte prie stoglangio, tačiau būna ir išimčių (kuomet perkami pigiausi, nežinomų gamintojų gaminiai).

Kad būtų galima sumontuoti stogo langą, stogo nuolydis turi būti bent 15 laipsnių. Kai kurie patalpų savininkai vis dar montuoja langus ant plokštesnio stogo ir daro klaidą, tokiu atveju negalioja gamintojo suteikiamos garantijos, kyla didelė rizika, kad vanduo prasisunks pro konstrukcijas.

Žinoma, yra galimybės stoglangį montuoti ir į mažesnio nuolydžio stogus, tačiau tam yra skirtos specialios pakeliančiosios ir nuolydį suteikiančios tarpinės.

Dažnai pasikartojančios klaidos montuojant stoglangius:

  • Neteisingai sureguliuoti tarpai tarp varčios ir rėmo yra dažna problema. Prieš galutinai pritvirtinant rėmą prie stogo konstrukcijos, būtina  sureguliuoti taip, kad tarpeliai tarp varčios ir rėmo būtų vienodi. Jei tai nebus padaryta, varčios tarpinės nevienodai priglus prie rėmo ir per tarpelius į namus skverbsis šaltas oras bei drėgmė.
  • Prieš montuodami langus, turėtumėte atkreipti dėmesį į viso stogo būklę. Pvz.: jei stogo plėvelė yra skylėta, pažeista – skverbsis susidaręs kondensatas pro stogo konstrukcijas . Jis palaipsniui prasiskverbs pro angokraščius, pradės kenkti sienoms, jų apdailai, į patalpas gali įsimesti pelėsis
  • Kita dažna klaida montuojant stogo langą yra jo geometrinio vientisumo pažeidimas (kreivai įstatytas stoglangis), dėl kurio atsiranda iškreipta konstrukcija. Tai gali sukelti rėmo įtrūkimus ir sugadinti kitus konstrukcinius elementus. Dėl šios klaidos po kurio laiko turėsite pakeisti visą lango bloką, nes jei rėmas įtrūks, jo atkurti nebebus įmanoma. Dažnu atveju būna ir taip, kad varčia gali tiesiog neatsidaryti. Norėdami pakeisti langą, turėsite išardyti apdailą, o tai yra papildomos išlaidos ir nepatogumai.
  • Net jei sujungimas su stogo lango stogu yra teisingas, jis nėra persikreipęs ir tarpai tinkamai užsandarinti, nėra garantijos, kad nėra pažeidimų. Būtina nepamiršti izoliuoti tarpą, kuris susidaro tarp lango ir gegnių, tam dažnai naudojama mineralinė vata, ji turi būti kokybiškai apsaugota nuo drėgmės. Apsaugoti nuo drėgmės ir kondensato naudojamas specialus hidro-vėjo izoliacinis komplektas, kurį gali pasiūlyti kiekvienas rimtas stoglangių gamintojas.
  • Sumontavus langą, būtina patikrinti, ar varčia užsidaro ir ar ji veikia teisingai, ar niekas nekliūna: jei tai nepadaroma ir konstrukcija nėra išlyginta, langas neveiks tinkamai, dėl to atsiras trintis ir greitas mechanizmų nusidėvėjimas. Svarbu – kai kurių gamintojų stoglangiams, pvz.: ROTO panoraminiams langams būtina po montavimo išimti varčios fiksavimo kaiščius. To nepadarius langas blogai funkcionuoja, o dažnu atveju „jėgą atidarant“ stoglangį sulaužoma furnitūra, kas lemia papildomas išlaidas ir nepatogumus.

Žinoma, tai tik kelios dažniau pasikartojančios montavimo klaidos. Klaidų galima išvengti tik dviem atvejais: kai montavimas vyksta griežtai pagal instrukcijas ir gamintojų rekomendacijas arba montuoja patyrę, sertifikuoti meistrai, kurie darbams suteikia garantijas. Nes stoglangis iš pažiūros tarsi lyg ir paprastas gaminys, tačiau iš kitos pusės – jam sumontuoti reikalingos specifinės žinios ir išmanymas.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus