visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Stogas dengtas maumedžio čerpių danga – dalis gamtos

Stogas dengtas maumedžio čerpių danga – dalis gamtos Stogas dengtas maumedžio čerpių danga – dalis gamtos

Maumedžio čerpės (skiedros, gontai) yra puiki statybinė medžiaga ne tik dėl savo mechaninių savybių, bet ir dėl savo išvaizdos – jomis dengtas stogas ar sienos atitinka aukštus estetinius reikalavimus. Gabalėlis gamtos savo minkštomis ir aštriomis linijomis bei sidabro pilkumo spalva harmoningai įsilieja į gamtovaizdį ir suteikia statiniui išskirtinio žavesio. Stogas, dengtas maumedžio čerpėmis gali išlaikyti net iki šimto metų.

Stogas dengtas maumedžio čerpių danga

Maumedžio čerpėmis jau seniai Vokietijoje, Austrijoje dengiamos bažnyčios, viešbučiai ir kiti prestižiniai pastatai. Nuo 2001 metų, UAB „Vlatausa“ gamina aukštos kokybės skaldytas bei pjautas čerpes, skiedras ir gontus iš Sibiro maumedžio. Dėl aukštos darbuotojų kvalifikacijos ir puikios gamybinės kokybės įmonės produkcija realizuojama ne tik Lietuvoje, bet ir parduodama stambiausioms Vokietijos, Austrijos ir Italijos kompanijoms, dengiančioms pastatų stogus bei sienas maumedžio čerpėmis, skiedromis bei gontais.

Stogo danga prieš lietų, kai atmosferos ore padaugėja drėgmės, pabrinksta, čerpės susiglaudžia viena su kita ir neleidžia į vidų patekti lietaus vandeniui. O po lietaus čerpės susitraukia, grįžta į pradinį būvį, bet nesideformuoja ir sudaro  sąlygas stogui vėdintis. Taip ryškiai į atmosferos pokyčius reaguoja tik maumedžio čerpės, kurias siūlo UAB „Vlatausa“.

Stogas dengtas maumedžio čerpių danga


Šių čerpių arba gontų stogai yra tarsi gyvos gamtos dalis - ekologiškiausi ir ilgaamžiškiausi iš visų žinomų stogo dangų. Mediniam bet kurio medžio gontui pagaminti užtenka nuo kaladės atskelti skiedrą ar plokštelę, todėl gontai iš vietinės medienos buvo viena pirmųjų žmonijos atrastų stogo dangų, pradėtų naudoti viduramžiais ar dar anksčiau. Nepaisant visiškai paprastos gamybos, nenaudojant jokių cheminių medžiagų, iki šiol nėra stogų ir fasadų medžiagos, kuri būtų taip gerai prisitaikiusi prie aplinkos ir tiek ilgai išliktų funkcionali. Ilgaamžiškumą lemia medienos gebėjimas džiūti bei stogo konstrukcijos vėdinimasis.

Dėl ilgų ir šaltų žiemų maumedžio mediena turi unikalių savybių, Sibire jis laikomas tvirčiausiu ir ilgaamžiškiausiu medžiu. Medienos didelis sakingumas lemia jos atsparumą puviniui. Maumedžio atsparumas grybeliams ir kenkėjams yra du kartus didesnis nei pušies, taip pat jis pasižymi atsparumu ugniai. Medienoje per visą gyvavimo laiką išlieka sakų ir fitoncidų, dėl kurių maumedžio spygliai, žievė naudojami medicinoje.

Maumedį vertino senovės romėnai, o mūsų dienomis randama gerai išlikusių pastatų liekanų iš maumedžio, kurių amžius siekia 500 ir daugiau metų. Pagal kietumą bei atsparumą maumedis nusileidžia tik egzotinėms medienoms rūšims, iš jo statomi laivai, jachtos. Pagal europinį standartą EN 350-2:1994 maumedžio patvarumas ir stabilumas priskiriamas prie geriausių medienos rūšių, pušis patenka į vidutinių grupę.

60-75 proc. maumedžio medienos sudaro branduolinė mediena. Branduolinė medžio dalis yra tanki, mažiau pralaidi ir daugiau patvari nei balana. Tačiau neteisingai išdžiovinta ir apdirbta ji netenka savo unikalių savybių.

Maumedžio apdirbimo technologija dėl jos kietumo, dervų ir sakų yra specifinė. Todėl siekiant, kad toks čerpių stogas atlaikytų šimtą metų, verta kreiptis tik į tikrus profesionalus. UAB „Vlatausa“ meistrai išmano, jog maumedžio mediena savo gerąsias savybes išlaiko ne pjaunama, o skaldoma, nes tuomet nepažeidžiama medžio struktūra. Medienos negalima pernelyg greitai džiovinti, nes tokiu atveju ji skilinėja, bet išdžiuvusi pasidaro labai kieta, atspari puviniui. Maumedžio medienos nereikia impregnuoti antiseptikais, apdoroti chemikalais, dažais, ji pati turi konservuojančių savybių.

Stogas dengtas maumedžio čerpių danga

Taipogi UAB „Vlatausa“ gamina ir terasines lentas, dailylentes ir kitus gaminius iš maumedžio medienos. Taipogi tiekia maumedžio dvigubo pjovimo lentas, brusus, gulekšnius, maumedžio rąstus.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus