visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Spuogų (aknės) gydymo būdai

Spuogų (aknės) gydymo būdai Spuogų (aknės) gydymo būdai

POŠIŪNO KLINIKA, UAB

Spuogai (aknė) - tai lėtinė uždegiminė odos liga, kuri ypač pasireiškia jauniems žmonėms, dažniausia paauglystėje, kuomet grožis yra ypatingai svarbus.  Ši liga sukelia didelį psichologinį diskomfortą, tiek atsiradus spuogams, tiek vėliau dėl jų susiformavusiems randams veido odoje. Tai labai dažna liga, nuo 12 iki 24 metų ji vargina 80% žmonių, tačiau pasitaiko ir vyresniems.

Per pastaruosius 10 metų ligos dažnumas padidėjo dėl netinkamos mitybos, streso ir gausaus, neretai nekokybiškos kosmetikos vartojimo. Dėl androgenų (vyriškų lytinių hormonų) kiekio padidėjimo brendimo metu padidėja riebalinės  liaukos, skatinamas riebalų išsiskyrimas, pakinta riebalų sudėtis, jie tampa tirštesni. Suragėja folikulai (keratosis pilaris), išsiplėčia riebalinių liaukų kanalai,  kurie užsikemša raginių ląstelių mase ir dėl to susidaro mikrokomedonai. Prie šio proceso prisideda bakterija Propionibacterium Acnes ir kita odos mikroflora, kuri sukelia uždegiminį procesą, atsiranda raudonos papulės ir pūlinukai, kurie sukelia odos hiperpigmentaciją (patamsėjimą) ir randus. Aknė paūmėja dėl kai kurių klimatinių sąlygų (aukštos oro temperatūros, didelės oro drėgmės), vaistų, riebių kremų vartojimo, priešmenstruaciniu laikotarpiu.

Lengva aknės forma gydoma vietiniais preparatais: sintetiniais retinoidais, dezinfekuojančiomis priemonėmis, kartais antibiotikais. Esant sunkesnėms formoms medikamentinio gydymo neužtenka, tenka taikyti fotodinaminę terapiją, cheminius pylingus, gydymą lazeriu ar intensyviai pulsine šviesa.  Pats geriausias ir ilgalaikis rezultatas pasiekimas taikant kombinuotą gydymą – tinkamą odos priežiūrą, lazerio terapiją ir medikamentinį gydymą.

Aknės sukeltus randus galima koreguoti frakciniu lazeriu, tačiau ne visuomet randų gydymas būna sėkmingas. Atsiradus spuogams rekomenduojama nedelsiant kreiptis specialisto pagalbos, nes aknės pasekmės gali sukelti nemažai, kartais nepataisomų, estetinių ir psichologinių problemų. Laikantis dermatologo odos priežiūros ir mitybos rekomendacijų, periodiškai gydant spuogus lazeriu ar intensyviai pulsine šviesa, galima išvengti randų ir pigmentacijos sutrikimų veido odoje.


Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus