visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Smidrai – pelningas verslas

Smidrai – pelningas verslas Smidrai – pelningas verslas

Modernus ūkis

www.modernusukis.lt

Smidrai-šparagai  yra labai seniai vartojamos daržovės. Manoma, kad pavadinimas asparagus kilęs iš persiško asparag – daigas, vėliau tokiu pavadinimu paplito Graikijoje, o iš lotynų kalbos per anglų atėjo pas mus. Pirmieji užrašai apie šparagus randami Egipte, seniausioje išlikusioje 3 amžiaus receptų knygoje Apicius. Lietuvoje jie vadinami ir smidrais ir šparagais.

Smidrai – pelningas verslas

Tai viena pirmųjų, labai vertingų, pavasarinių daržovių. Šparagai – viena brangiausių daržovių pasaulyje, ypač vertinama gurmanų. Nuo senu laikų skaitoma karalių ir aristokratu valgymu. Maistui vartojami švieži ūgliai. Juose gausu vitaminų: C, A, B1, B2, taip pat magnio, kalio, fosforo, baltymų, angliavandenių, asparagino.

Šparagai nėra mums neįprastas augalas. Žalieji šparagai puošia dažną gėlių darželį, jie taip pat yra valgomi. Tačiau naujos šparagų veislės pasižymi pagerintomis savybėmis, jie storesni, geresnio skonio, duoda didesnį derlių.

Smidrai – pelningas verslas

Augalas pakankamai atsparus šalčiams, mūsų klimatui tinkamos veislės, uždengtos mulčiumi arba sniegu ištveria ir labai šaltas žiemas. Optimali augimo temperatūra 15–24 laipsniai, kai tėra 10 laipsnių šilumos – šparagai menkai auga. Nelabai reiklūs dirvai, auga tiek molingoje, tiek smėlingoje dirvoje, svarbu, kad dirva nebūtų užmirkstanti. Vienoje vietoje gali augti apie 15-20 metų. Norint gero derliaus reikia prižiūrėti ir tręšti, auginant profesionaliai purkšti nuo ligų ir kenkėjų.

Šparagų vaistinės savybės

Šparaguose esantis asparaginas medicinoje naudojamas kaip vaistas nuo podagros, jis mažina arterinį spaudimą, raminamai veikia širdį. Šaknų ir ūglių vandeninės ištraukos skatina šlapimo išsiskyrimą. Šparagai šalina iš organizmo chlorą. Homeopatijoje ūgliais gydomi šlapimo sistemos sutrikimai, širdies ligos. Nuo seno žinomas kaip natūralus afrodiziakas. Senovėje net buvo uždraustas vienuoliams. Negalima naudoti sergant šlapimo takų uždegimu.

Skaniausi kai tik nuskinti, 1–2 cm skersmens, apie 20–30 cm ilgio ir neprasiskleidusia galvute. Nuskintus šparagus reikia laikyti įsuktus į drėgną audeklą, šaldytuve, salotų skyriuje, nes padžiuvę pasidaro praktiškai nebevalgomi. Palenkus jie turi lūžti, neturi būti lankstūs. Šparagai valgomi termiškai neapdoroti, skonis kažkas tarp žaliojo žirnelio ir riešuto, galima virti, kepti  ir konservuoti. Europoje dažniausiai valgomi pavirti 1-2 minutes, kaip pagrindinis patiekalas, su olandišku padažu ir bulvėmis, taip pat ir kaip garnyras ar salotos. Baltieji šparagai būna siek tiek švelnesnio skonio, tačiau žaliuose yra daugiau vitaminų, nes kai kurie vitaminai gaminasi tik augant saulėje.

Smidrai – pelningas verslas

Smidrai – pelningas verslas

Smidrai – pelningas verslas

Smidrai – pelningas verslas

Smidrai – pelningas verslas

Dirvožemio paruošimas šparagams

Tinkamiausia neutrali (6–7 pH), gana puri, vandeniui laidi priesmėlio dirva su daug humuso. Gruntiniai vandenys neturėtų būti aukštai. Labai svarbu, kad dirva nebūtų užmirkstanti, nes smidrų šaknys pradės puti. Jei dirva labai perdžiūstanti, tai reikėtų įsirengti lašelinę laistymo sistemą. Vieta parenkama saulėta, apsaugota nuo vėjų.

Dirva geriausiai pradėti ruošti prieš metus išbarstant granuliuotą mėšlą ir auginant sideratinius augalų mišinius. Prieš apariant sideratinius augalus patariama nupurkšti su Bio Composter, kuris greičiau skaido augalų likučius dirvoje. Rudenį dirva suariama. Pavasari vagos paruošiamos apie 10-20 cm gylio, 30-40 cm pločio.

Ant paruoštos žemės dedami smidrai, ugliukais į viršų, kaip galima plačiau išdėstant šaknis. Svarbu, kad šaknys neužsiriestų į viršų. Atstumas tarp smidrų daigų 25-30 centimetrų. Į 1 metrą 3-5 šaknys. Patariama išbarstyti ar palaistyti ant paguldytų smidrų Symbivit (mikorizės grybai) ir užpilti 5-7 centimetrų puriu žemės sluoksniu.
Tarpai tarp vagų 1,50m – 3 m. Atstumas daromas įvertinant ir turimą kultivavimo techniką. Labai arti nepatartina sodinti, nes gali plisti grybelinės ligos, sunku praeiti, pravažiuoti.

Smidrai – pelningas verslas

Šparagus būtina papildomai trešti. Geriausia specialiomis, kontroliuojamojo išsiskyrimo, olandų kompanijos „Mivena“ trąšomis, paprasčiausiai išbarstant ant lysvių paviršiaus. Pirmais metais, iškart pasodinus „Field-Cote C“ 4-ių mėnesių veikimo, visais kitais metais šparagai tręšiami iškart po derliaus, liepos pradžioje, 3-ijų mėnesių veikimo trąšomis „Granustar CRF“. Naudojant kontroliuojamo išsiskyrimo trąšas  (–CRF-Controled Released Fertilizer“) augalai, visą vegetacijos periodą, būna tolygiau pamaitinti. Maisto medžiagos iš granulių išsiskiria tada, kada dirva būna šilta ir drėgna, kai augalas geriausiai jas pasisavina. Nebūna nei trūkumo, nei pertekliaus. Tręšti reikia tik karta per sezoną. Oficialus „Mivena“ kompanijos atstovas Lietuvoje yra UAB „Modernus ūkis“.

Šparagų daigai

Paprasčiausias būdas pasisodinti savo darže šparagų yra įsigyti dvimečius daigus-šaknis. Pasisodinę šparagus iš daigų, derlių turėsite jau kitais metais. Aukščiausios kokybės, olandų kompanijos šparagų daigų, kaip pat ir „Mivena“ trąšų, mikrobiologinių preparatų Lietuvoje galima įsigyti įmonėje UAB „Modernus ūkis“, kuri yra šių kompanijų oficiali atstovė.

Smidrų daigus būtina užsisakyti iš anksto rudenį, žiemą. Į Lietuvą smidrai būna atvežti sodinimo sezono metu, balandžio pirmoje pusėje.

Smidrai – pelningas verslas

Kiekvienas pasikapstęs 1 valandą savo darže, gali užsiauginti siu karališkų daržovių ir 15 metų mėgautis kiekvieną pavasarį.

Smidrai – pelningas verslas

Galima šparagų užsiauginti ir iš sėklų, tačiau nuo pasėjimo iki pirmojo derliaus praeina 3 metai ir tai padaryti pramoniniame lauke ganėtinai sudėtinga.

Smidrų auginimas

Geriausiai šparagus sodinti balandžio mėnesį. Pasodinus pirmais metais, patręšiama ir leidžiama augti, ūgliai nepjaunami. Lysves ravimos, tarpvagiai purenami, o kai dirvoje trūksta drėgmės – laistomi.  Žaliuosius šparagus po derliaus, kai jiems leidžiama laisvai augti, geriausia apkaupinėti, kad neišvirstu į tarpvagius.

Kiek kitaip auginami baltieji šparagai, jie apkaupiami dirvožemiu apie 20–30 cm, sunkiose dirvose – durpėmis ar pjuvenomis. Viršus išlyginamas ir suspaudžiamas, kad būtų matyti, kai paviršių pasiekia šparagų ūgliai. Papildomai lysvės uždengiamos juoda plėvele. Siūloma dengti plėvele, kurios viena pusė juoda (šaltomis apniukusiomis dienomis) ir kita balta (karštomis, saulėtomis dienomis). Pasiekę paviršių ūgliai nupjaunami specialiu įrankiu prie pagrindo.

Žalieji šparagai, pjaunami prie pat žemės arba keliais centimetrai giliau. Antrais metais po pasodinimo, pjaunama apie 20 dienų nuo gegužės mėnesio iki birželio vidurio, subrendę šparagai pjaunami apie 40 dienų. Iki liepos mėnesio. Nuo liepos reikia duoti augalams laisvai augti, kad  prikauptų jėgų kitų metų ūgliams. Nuėmus derlių lysvės išlyginamos.

Nuėmus derlių, baltieji šparagai nukaupiami.

Šparagai tręšiami iškart nuėmus derlių, geriausiai specialiomis, ilgai išsiskiriančiomis trąšomis. Spalio gale šparagų stiebus reikia nupjauti ir išnešti iš lauko. Mulčiuojama apie 8-10 cm šiaudais, lapiniu kompostu, durpiniu kompostu ar pjuvenomis.

Smidrų auginimas – tai pelninga žemės ūkio šaka. 1 hektare auginama apie 20 000 daigų. 1 suaugęs daigas duoda apie 30 ūglių per sezoną, kurių svoris apie 20 gr. Vienas ha duoda apie 10-12 tonų smidrų.

UAB „Modernus ūkis“ – oficialus vienos iš didžiausių Olandijos smidrų daigų augintojų kompanijos atstovas Lietuvoje ir Latvijoje.

Smidrai – pelningas verslas
Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus