visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Šilumos punktų prižiūrėtojų (eksploatacijos) kvalifikacija, veiklos kontrolė

Šilumos punktų prižiūrėtojų (eksploatacijos) kvalifikacija, veiklos kontrolė Šilumos punktų prižiūrėtojų (eksploatacijos) kvalifikacija, veiklos kontrolė

Šilumos punktų priežiūros kontrolės sistemos ypatumai:

  • didelis kontroliuojamų įrenginių skaičius – daugiau kaip 17 tūkstančių šilumos punktų;
  • didelis įrenginių prižiūrėtojų skaičius – daugiau kaip 1 tūkstantis, neskaitant tų, kuriems šilumos punktų priežiūra yra tik viena jų veiklos rūšių;
  • menkos šilumos vartotojų žinios apie jų turto – šilumos punktų – veikimo principus ir punktų priežiūros techninius reikalavimus;
  • netinkamos priežiūros pasekmės pasireiškia ne iš karto, t. y. gyventojai gali nežinoti, kad jų vartotojų teisės pažeistos ir yra pagrindo abejoti prižiūrėtojų darbu.

Šiuo metu esantis pagrindinis kontrolės sistemos elementas yra prižiūrėtojų atestavimo sistema ir šiai veiklai atestuotų energetikos įmonių planiniai bei neplaniniai patikrinimai, kurie turi užtikrinti, kad priežiūros paslaugų rinkoje neatsirastų ūkio subjektų ir fizinių asmenų, neturinčių pakankamos kvalifikacijos ir vartotojams būtų teikiamos kokybiškos priežiūros paslaugos.

Šiuo metu veikia dvi atestavimo sistemos – energetikos įmonių ir energetikos darbuotojų.

Valstybinė energetikos inspekcija (VEI) atestuoja energetikos įmones ir išduoda atestatus eksploatuoti energetikos įrenginius. Energetikos darbuotojus atestuoja sertifikavimo įstaigos, kuriose atestavimo ir apmokymo funkcijos yra atskirtos. Šios energetikos darbuotojų sertifikavimo įstaigos nuo 2015 m. liepos 1 d. turėtų būti akredituotos*.

* Lietuvos standartas LST EN ISO/IEC 17024:2012 „Atitikties įvertinimas. Bendrieji darbuotojų sertifikavimo įstaigoms keliami reikalavimai (ISO/IEC 17024:2012)“.

Energetikos darbuotojų sertifikavimo įstaigų veiklą kontroliuoja VEI. Šiuo metu energetikos darbuotojus, siekiančius vykdyti šilumos punktų prižiūrėtojo funkcijas, gali atestuoti šios septynios sertifikavimo įstaigos: VšĮ Respublikinis energetikų mokymo centras, UAB „SDG“ energetikos darbuotojų sertifikavimo įstaiga, VšĮ „Nauja kvalifikacija“, A. Vosylienės mokymo konsultacinė firma, UAB „Inspecta“, AB „Kita kompetencija“ ir UAB „Elektros tinklo paslaugos“.

Pagrindinis teisės aktas, nustatantis fizinių asmenų, norinčių prižiūrėti pastatų šildymo ir karšto vandens sistemas, atestavimo tvarką, – „Energetikos objektus, įrenginius statančių ir eksploatuojančių darbuotojų atestavimo tvarkos aprašas“ (toliau – Aprašas).

Įsigaliojus Aprašo nuostatoms, buvo labai sugriežtinti reikalavimai energetikos darbuotojams. Kvalifikaciniai reikalavimai prižiūrėtojams yra svarbūs, nes jie privalo ne tik kvalifikuotai prižiūrėti šilumos punkto, šildymo ir karšto vandens sistemas, bet ir analizuoti pastato šilumos suvartojimą, siūlyti gyventojams efektyvaus energijos vartojimo priemones, tinkamai konsultuoti ir informuoti vartotojus.

VEI analizuoja iš sertifikavimo institucijų (sertifikavimo įstaigų arba energetikos įmonių) gautą informaciją apie atestuotus energetikos darbuotojus, atestavimo procesą, periodiškai ją vertina. Inspekcijos duomenimis, atestavimo proceso trūkumų nepastebėta, nėra atestuojamų asmenų skundų ir dėl atestavimo tvarkos pažeidimų.

Valstybinė energetikos inspekcija ne rečiau kaip kartą per ketverius metus atlieka periodinius daugiabučio namo šildymo ir karšto vandens sistemų patikrinimus dėl jų atitikties nustatytiems reikalavimams, kuriuos pradėjo nuo 2013 m. liepos 1 d., o kasmetiniuose energetikos objektų ir įrenginių patikrinimų planuose numato patikrinti po 5 tūkst. daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų. Jau atlikus dalies daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų periodinius patikrinimus dėl jų atitikties nustatytiems reikalavimams, pastebėta esminių trūkumų ir teisės aktų pažeidimų:

  • nėra išlikusių daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų projektų;
  • šildymo ir karšto vandens sistemų izoliacijos kokybė neatitinka teisės aktų reikalavimų;
  • nėra įrengtų balansavimo priemonių;
  • šildymo ir karšto vandens sistemų aprašuose nenurodomi šildymo prietaisų galingumai, vamzdynų diametrai.

Tikrindama šilumos punktų prižiūrėtojų veiklą, VEI, nustačiusi, kad pastato šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojo (eksploatuotojo) veikla neatitinka Šilumos ūkio įstatymo reikalavimų, ir atsižvelgdama į pažeidimo trukmę, pažeidimo sukeltas pasekmes, atsakomybę lengvinančias ar sunkinančias aplinkybes, gali energetikos ministro nustatyta tvarka sustabdyti ar panaikinti atestato galiojimą ir (ar) skirti iki 10 procentų jo metinių pajamų dydžio piniginę baudą. Remdamasis šiomis Šilumos ūkio įstatymo nuostatomis, Lietuvos Respublikos energetikos ministras įsakymu nustatė minimalią baudą už priežiūros taisyklių pažeidimus nuo 1 iki 3 procentų prižiūrėtojo metinių pajamų, skaičiuojamų už ūkinius metus, buvusius prieš pažeidimo padarymo metus, vykdant prižiūrėtojo veiklą, nors Šilumos ūkio įstatyme toks minimalios baudos procento nustatymas nenumatytas.

Taigi, minėtame energetikos ministro įsakyme nustatyta minimalios baudos norma neatitinka Šilumos ūkio įstatymo, kadangi įstatymus įgyvendinantys teisės aktai negali praplėsti (šiuo atveju – minimalios baudos dydžio įvedimas) ar susiaurinti (šiuo atveju – baudos dydžio skaičiavimo bazė) įstatymuose numatyto teisinio reguliavimo (imperatyvių normų).

VEI duomenimis, pažeidimų, vertų tokio dydžio baudos, nuo Šilumos ūkio įstatymo pakeitimo įsigaliojimo nebuvo nustatyta. Tačiau net ir esant pagrindui ir būtinybei skirti piniginę baudą, VEI specialistų teigimu, jie negalėtų pasinaudoti šia teise, nes neturi įgaliojimų ir galimybių nustatyti, kokios yra baustino subjekto tikrosios pajamos iš priežiūros veiklos, jeigu jis vykdo ir kitą veiklą.

Paremta Valstybinio audito ataskaita, 2014 m. gruodžio 18 d. Nr. VA-P-20-2-18

Šaltinis: http://www.vkontrole.lt/

Dėl techninės informacijos prašome kreiptis į UAB "Absoliuta".

UAB "Absoliuta" - šildymo įrangos tiekimo įmonė, kurios tikslas – kuo skubiau padėti išspręsti iškilusias problemas šilumos punktuose, pristatant įrangą per trumpiausią laiką visoje Lietuvoje.
Daugiau informacijos: http://www.visainfo.lt/silumos-punktu-priziuretojai-daugiabuciu-namu-sildymo-ir-karsto-vandens-sistemu-priziuretojai-absoliuta-93913

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus