visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Šildymas akmens anglimis – nepelnytai pamirštas šildymo būdas

Šildymas akmens anglimis – nepelnytai pamirštas šildymo būdas Šildymas akmens anglimis – nepelnytai pamirštas šildymo būdas

DAMETA, UAB

www.baltijosanglis.lt

Dėka pažangių technologijų panaudojimo akmens anglies gamyboje, šildymas šia kuro rūšimi tapo patogus, patikimas, nebrangus ir jau savas kūrenimo tradicijas turintis šildymo būdas.

Plačios akmens anglies panaudojimo galimybės

Akmens anglis naudojama šilumai gaminti. Kiekvienais metais sudeginama apie 5000 mln. tonų anglies. Akmens anglis Europoje gausiai naudojama elektros energijos gamybai. Tačiau akmens anglis puikiai pasitarnauja ir gamybinių, komercinių patalpų, sodo namelių ar privačių gyvenamųjų namų šildymui.

Šildymas akmens anglimis

Akmens anglis yra nebrangi ir itin kaloringa (kaitri)

Akmens anglis pagal šilumines savybes skirstoma į kelias kategorijas. Vienos pasižymi itin aukšta šilumine verte, kitos – draugiškos aplinkai. Anglies kaloringumas gali siekti net 7 tūkst. kcal/kg (paprastai jis svyruoja apie 5,5 tūkst.– 6,5 tūkst. kcal/kg). Tuo tarpu malkų – perpus mažiau: nuo 1,5 tūkst. iki 3,5 tūkst. kcal/kilogramui. Medienos granulių šiluminė vertė siekia kiek daugiau nei 4 tūkst. kcal/kg.

Anglies kaloringumas priklauso nuo spalvos. „Rudoji nėra visiškai suanglėjusi. Rudos spalvos akmens anglis laikoma tarpine grandimi tarp durpių ir anglies. Todėl jos kaloringumas mažesnis. Lietuvoje ji nėra labai populiari. Per metus jos parduodama vos vienas procentas“, – sako įmonės „Dameta“ vadovas Rinat Junusov.

Bendrovė prekiauja tik aukščiausios kokybės prisodrinta akmens anglimi, kurioje nėra uolienos. Ji pakuojama po 25 kilogramus. Specialistas pastebi, kad Lietuvoje populiariausia yra stambi anglis, nepaisant to, kad anglį galima įsigyti granulėmis arba specialiai paruoštos frakcijos automatiniams katilams.

„Jeigu turite paprastą katilą, jame yra grotelės, kurios atskiria degimo kamerą nuo pelenų. Smulkesnės frakcijos medžiaga gali įkristi į pelenus. Todėl patogiausia rinktis stambią. Vis dėlto, nuo anglies frakcijos nepriklauso jos kaitringumas ar kitos savybės“, – pastebi R. Junusov.

Tinka ne visiems katilams

Verta nepamiršti, kad akmens anglis ne tik pati kaitriausia, tačiau ir turinti didžiausią peleningumą. Jis gali būti 10 proc. didesnis nei kitų kuro rūšių. Tačiau tai reiškia tik tiek, kad teks dažniau semti pelenus. Šis skaičius neturi jokios įtakos, jeigu namuose yra modernus katilas, kuris efektyviai sudegina medžiagą.

Vis dėlto specialistai pastebi, kad dėl ypač didelio kaitringumo anglys gali būti kūrenamos ne visuose katiluose.

„Šiuo metu rinką užpildė hibridiniai katilai, kurie yra puikiai pritaikyti kūrenti akmens anglimis. Tačiau geriau anglių nenaudoti židiniuose, nes pastarieji gali pradegti“, – sako pašnekovas ir priduria, kad šiuolaikiniai katilai yra labai našūs. Tai reiškia ne tik puikiai sudeginamas anglis, bet ir minimalią taršą. Juk šildydamiesi anglimis mes galime būti draugiški aplinkai.

Taip pat:

  • Svarbu nepamiršti, kad rūšiuota ir į maišus išpilstyta anglis yra be priemaišų ir uolienų. Todėl ji efektyviai sudega. Jeigu anglys yra kokybiškos ir atsijotos gausite daugiau kalorijų, t.y. ilgiau galėsite maloniai šildytis, nei naudodami nerūšiuotą medžiagą.
  • Šildymas akmens anglimis maloniai šildys ir Jūsų piniginę. Šiandien tai ko gero pigiausias šildymo būdas. Jis pigesnis negu biokuras, kurio, nors kaina panaši, tačiau kaloringumas yra mažesnis net 1,5 karto.

Straipsnis parengtas pagal: statybunaujienos.lt. Žiemos sezonas įpusėja: grįžtame prie patikimo šildymo akmens anglimis.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus