visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Sandarikliai SOUDAL: Renkamės patikimą, elastingą ir novatorišką sandariklį

Sandarikliai SOUDAL: Renkamės patikimą, elastingą ir novatorišką sandariklį Sandarikliai SOUDAL: Renkamės patikimą, elastingą ir novatorišką sandariklį

SOUDAL, UAB

www.soudal.lt

Sandarikliai statybų pramonėje naudojami įvairiems darbams atlikti. Dažniausiai jais sandarinami įvairūs sujungimai, kuriems būdingas „judėjimas“. Tai priemonė, neleidžianti per sujungimo vietas pereiti šilumai, šviesai, drėgmei, triukšmui, dujoms ir pan. Aukštos kokybės sandarikliai turi sugebėti išlaikyti nuolatinius sujungimų judėjimus, kurie priklauso nuo oro sąlygų ir mechaninių apkrovimų, taip pat išlikti elastingi, t. y. kompensuoti vibracijas, statines apkrovas, tačiau vėliau vėl sugrąžinti į savo pirminę formą. Dar vienas svarbus sandariklių požymis −jie turi turėti pakankamą adheziją (gerai prikibti prie siūlės paviršiaus) ir atitinkamą koheziją (tvirtai sukibti).

„Soudal“ – viena didžiausių įmonių Europoje, gaminanti sandariklius, poliuretanines putas, klijus, hidroizoliacines medžiagas ir automobilių remonto bei priežiūros medžiagas. Bendrovės gaminami sandarikliai skirstomi atsižvelgiant į konstrukcijas veikiančius temperatūros pokyčius, drėgmės kiekį, galimą grunto judėjimą, vibracijas bei statinių apkrovas. Siekiant parinkti tinkamą sandariklio rūšį, svarbu atsižvelgti į paviršiaus įgėrį (tamprumą), adhezines paviršiaus ypatybes (tarpmolekulinius ir cheminius ryšius), paviršiaus kohezijos stiprumą, nekontroliuojamus paviršiaus pokyčius (pvz., koroziją).

Paviršiaus paruošimo būdai

Norint užtikrinti geriausias sandariklio ypatybes būtina tinkamai paruošti paviršius. Tai galima atlikti juos paprasčiausiai valant, pašalinant nuo jų riebalus ar naudojant valiklius su tirpikliais. Paviršius paruošti taip pat galima naudojant mechaninius (šlifavimas, čiurkšlinis pūtimas) ar cheminius (ėsdinimas) metodus. Norint apskaičiuoti sujungimo matmenis, reikia žinoti konstrukcijos matmenis ir formą, naudojamų medžiagų rūšį (betonas, mediena, metalai ir t. t.), sujungimo geometrinę formą (stačiakampė, atremta ar pan.), įvertinti maksimalų tikėtiną sujungimo judėjimą, kad sandariklis būtų atsparus slėgiui ir tempimui, bei apskaičiuoti galimus sujungimo judėjimus veikiant skirtingam šiluminiam plėtimuisi.

Skirtingų rūšių sandariklių ypatybės

Skirtingų rūšių sandarikliai yra nevienodų ypatybių, taigi jų pasirinkimas priklauso nuo daugelio skirtingų rodiklių ir konstrukcijai keliamų reikalavimų. Akriliniai sandarikliai yra elastingi, juos galima dažyti. Šio tipo sandarikliai naudojami statinių sujungimuose ir sujungimo sandūrose, kadangi gerai sukimba su akytais paviršiais bei aliuminiu. Tačiau jie blogai sukimba su stiklu, o esant žemai temperatūrai gali sustingti, taip prarasdami savo elastines ypatybes.

Silikoniniai sandarikliai, priešingai nei akriliniai, yra atsparūs temperatūros pokyčiams, taip pat gerai sukimba su stiklu. Šie elastingi sandarikliai atsparūs senėjimui, taip pat UV spinduliams, puikiai sukimba su daugeliu paviršių. Tačiau jeigu norėsite sandarinamąją medžiagą nudažyti, „Soudal“ specialistai nerekomenduoja rinktis silikoninio sandariklio, kadangi ant silikono patekusius dažus itin sudėtinga išdžiovinti (naudojant automobilių pramonėje). Šios rūšies sandarikliai yra mechaniškai pažeidžiami, gali pelyti, o veikiami drėgmės – kietėti.

Poliuretaniniai sandarikliai, kaip ir minėtieji akriliniai, dažomi, tačiau tik su vandens pagrindo dažais arba automobilių kėbulo laku. Būtent jie dažniausiai ir yra pritaikomi automobilių pramonėje bei statybose. Elastiški sandarikliai greitai sukietėja (gilyn), tačiau gali ilgai išbūti atidaryti (plėvelė susiformuoja lėtai). Poliuretanų sudėtyje yra izocianatų ir tirpiklių, be to, dėl išlaisvinamo CO2 gali susiformuoti maži oro burbuliukai, todėl jie priskiriami pavojingoms statybinėms medžiagoms. Poliuretanai neatsparūs ir UV spinduliams.

Sandarikliai MS išsiskiria silikonų ir poliuretanų ypatybėmis. Kaip ir poliuretanai, jie gali būti dažomi vandens pagrindo dažais, tačiau šių sandariklių sudėtyje nėra izocianatų bei tirpiklių, taip pat išvengiama CO2 išlaisvinimo, jie atsparūs UV spinduliams. Šie sandarikliai elastingi išlieka net esant žemoms temperatūroms. Tai labai universali sandarinamoji medžiaga, galinti pakeisti daugelį produktų: montažinius, polistireno, veidrodžių bei poliuretaninius klijus ir visus silikoninius bei sanitarinius sandariklius, taip pat ir akrilus bei butenus.

Renkantis sandariklį reikia žinoti:

1) sujungimo tipą: mažai judantis (< 15 proc.), judantis (< 15–30 proc.), klijuojamas, vibruojantis;

2) medžiagas ir jų paviršių: korėtas, nekorėtas; drėgnas, šlapias; skaidrus, spalvotas, dažomas akriliniais dažais, dažomas alkidiniais dažais;

3) sukibimą: su stiklu, PVC, bitumu, akmeniu, marmuru;

4) specifines jungtis: didelių apkrovų paviršiai, šildymo sistemos, krosnys, siurbliai ir varikliai, stogų danga, sanitariniai mazgai, virtuvės, vonios patalpos, automobilių, laivų, valčių gamyba;

5) ar klijuojamus sujungimus veikia UV spinduliai.

soudal-sandarikliai

Atsižvelgę į išvardytas sąlygas, pasirinksite tinkamą sandariklį. Daugiau informacijos jums suteiks UAB „Soudal“ technologai.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus