visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

ROCKWOOL BIM biblioteka: kol įstatymų kūrėjai lūkuriuoja, verslas jaukinasi BIM

ROCKWOOL BIM BIBLIOTEKA: kol įstatymų kūrėjai lūkuriuoja, verslas jaukinasi BIM ROCKWOOL BIM BIBLIOTEKA: kol įstatymų kūrėjai lūkuriuoja, verslas jaukinasi BIM

ROCKWOOL, UAB

www.rockwool.lt

Apie BIM ir projektavimą BIM aplinkoje yra girdėję tikriausiai visi projektuotojai. Tačiau Lietuvoje BIM projektai vis dar netapo kasdienybe. Skatindama šios srities pažangą, akmens vatos gamintoja kompanija ROCKWOOL, pirmoji iš tokios produkcijos tiekėjų, architektams ir projektuotojams pasiūlė naudotis skaitmeniniais gaminių bei konstrukcijų sprendimais „Revit“ ir IFC formatu.

Naudodamiesi „Autodesk Revit“ programos įskiepiu, projektuotojai gali lengviau rasti tinkamiausius sprendimus, atitinkančius konkrečius poreikius ir reikalavimus.

ROCKWOOL įnešė savo indėlį į BIM plėtrą Lietuvoje

ROCKWOOL siūlomus BIM sprendimus gali naudoti įvairių programinių įrangų vartotojai, kadangi duomenų bazėje esantys modeliai yra bendrojo atviro formato IFC, kuris yra palaikomas daugelio tokio tipo programų. ROCKWOOL taip pat pateikia ir sukurtą „Autodesk Revit“ programos įskiepį – priedėlį, kuris suteikia priėjimą prie detalesnių BIM modelių. Naudodamiesi „Autodesk Revit“ programos įskiepiu, projektuotojai gali lengviau rasti tinkamiausius sprendimus, atitinkančius konkrečius poreikius ir reikalavimus.

ROCKWOOL BIM biblioteka

„Specialistai programoje gali pasirinkti gaminius ar pastato elementus pagal šilumines, priešgaisrines savybes, gaminio pavadinimą, produkto naudojimo sritį, – aiškina bendrovės ROCKWOOL techninis vadovas dr. Andrius Buska. – Visą informaciją galima tiesiog atsisiųsti ir įkelti į savo programas.“

Norint įdiegti „Autodesk Revit“ programos įskiepį, reikia parsisiųsti tinkamą ROCKWOOL „Autodesk Revit“ įskiepio versiją, kuri turi būti pritaikyta 2015, 2016 arba 2017 metų „Revit“ programai, ir įsidiegti kompiuterio Microsoft Windows operacinėje sistemoje. Programa prideda naują meniu langą „Autodesk Revit“ programoje. Tas langas padeda tiesiogiai importuoti norimą gaminį ar visą konstrukciją.

Norint naudotis įskiepiu, būtina interneto prieiga, kuri palaiko tiesioginį prisijungimą prie naujausių duomenų bazės.

Kadangi ROCKWOOL BIM sprendimai veikia vadinamųjų debesų (angl. Clouds) principu, specialistai gali vienodai naudotis ir tinklalapio versija, ir „Revit“ įskiepiu. Abi platformos, pastebi dr. Andrius Buska, suteikia vienodą informaciją ir prieigą valdyti pasirinktus objektus. Visi bibliotekos modeliai ir navigacija yra pateikti lietuvių kalba, atsižvelgiant į šalies normatyvus ir reikalavimus.

„Visa tai yra skirta šiuolaikiškam darbui. Tie specialistai, kurie naudojasi BIM, palengvina savo darbą, daro jį paprastesnį, – sako dr. Andrius Buska. – Programoje galima pasirinkti norimus elementus, konstrukcijas. Pavyzdžiui, reikalinga tinkuojamoji sistema su keraminiais mūro blokeliais. Programoje visa sudėliota schemomis, pagal medžiagas, yra suskaičiuotos U vertės. Papildomai konstrukcijų detalės pateikiamos ir jau tradiciniais DWG bei PDF formatais. Jeigu projektuotojai siekia aukštesnio darbų lygio, privalu jiems pateikti informaciją, atitinkančią šiuolaikinius poreikius ir naujoves.“

ROCKWOOL pasaulyje užima lyderio pozicijas akmens vatos gamybos srityje. ROCKWOOL pirmoji iš termoizoliacinių medžiagų tiekėjų pasiūlė ir pristatytą naujovę, o tai – svarus indėlis į BIM plėtrą Lietuvoje.

ROCKWOOL BIM biblioteka

Kodėl lūkuriuoja projektuotojai

Specialistai pastebi, kad lūkuriuoja ne tik įstatymų kūrėjai, bet ir patys projektuotojai vis dar vengia projektuoti BIM aplinkoje. To priežastys paprastos. Dalis projektuotojų negeba naudotis BIM programine įranga. Stabdo populiarumą ir kaina – BIM projektavimo įranga nėra pigi.

VGTU Fundamentalių mokslų fakulteto Inžinerinės grafikos katedros lektorius Edgaras Timinskas mano, kad vis tik pagrindinė problema, su kuria susiduria specialistai rengdami projektus, pritaikytus BIM koncepcijai, yra BIM bibliotekų trūkumas.

„Norėtųsi, kad gamintojai aktyviau kurtų BIM bibliotekas, nes tik tuomet statinio virtualiame modelyje įmanoma pateikti informaciją, kuri būtų išsami ir be klaidų“, – sako jis, pastebėdamas, kad gimsta ir kitokios tendencijos. Jau yra gamintojų, kurie skaitmenina savo gaminius ir pritaiko skirtingiems programų paketams. Taip išvengiama klaidų tolesniame skaitmeninimo procese. Vieni iš tokių gamintojų ir yra kompanija ROCKWOOL, pasiūliusi naudotis skaitmeniniais gaminių bei konstrukcijų sprendimais „Revit“ ir IFC formatu.

E. Timinskas pastebi, kad įprotis daryti „kaip seniau“ gali stabdyti arba bent pristabdyti BIM plėtros procesą Lietuvoje. Projektuotojai gerai jaučiasi braižydami dvimačius brėžinius, o ne vienas, pabandęs kurti trimatį, viską meta ir grįžta atgal. Kita vertus, būtina, kad ta informacijos gausa, kuri bus kuriama plėtojant BIM, naudotųsi visi proceso dalyviai. Žvilgsniai krypsta į statybininkus, kuriems kur kas paprasčiau informacijos ieškoti brėžiniuose. Ir ne tik todėl, kad „taip įprasta“, bet ir dėl techninių galimybių. Kaip sako patys projektuotojai, jie darbuojasi prie didžiulių monitorių, o statybininkai statybos aikštelėje turi tik išmaniuosius telefonus arba nedidelius nešiojamus kompiuterius, tad peržiūros galimybės tampa ribotos.

„Norint, kad BIM projektinė informacija būtų naudojama efektyviai, reikia, kad visi dalyviai naudotų vienodą informacijos pateikimo standartą, – dar vieną problemą įvardina Edgaras Timinskas. – Jei viena įmonė investuoja į BIM sistemą, o kita to nedaro, pagal kurios įmonės standartus dirbti, įgyvendinant konkretų projektą?“

Vilčių, kad procesai pajudės, teikia ir tas faktas, kad prieš keletą metų Lietuvos statybininkų asociacijos iniciatyva įsteigta VšĮ „Skaitmeninė statyba“ brėžia aiškią strategiją, kaip Lietuvoje į statybos ir su jomis susijusias sritis atvesti BIM.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus