visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

REYNAERS griauna mitus apie aliuminio sistemas

REYNAERS griauna mitus apie aliuminio sistemas REYNAERS griauna mitus apie aliuminio sistemas

REYNAERS VILNIUS, UAB

Klausdami patarimo, kokį langą išsirinkti, žmonės dažniausiai renkasi iš dviejų variantų – medinių ir plastikinių. Aliuminio profilių langai lieka nepaminėti. Pasidomėjus, kodėl, galima išgirsti standartinius atsakymus: aliuminio sistemos, turbūt, neskirtos individualiam namui, jos brangios, šaltos ir pan. Tačiau visa tai – suformuoti stereotipai, kuriuos nesunkiai galima paneigti.

Aliuminis – šaltas. Ko gero, tai dažniausiai paminimas stereotipas. Tačiau aliuminio profilių sistemų gamintojas „Reynaers“ jau bemaž prieš dvejus metus gavo pasyvaus namo sertifikatus už dvi pažangias aliuminio sistemas. Sertifikatą CS 104 durims su termoizoliacine plokšte, skirtoms pasyviems namams, suteikė Darmštate (Vokietija) įsikūręs „Passive House“ institutas.

Kai šilumos laidumo izoliacijos rodiklio Ud reikšmė 0,75 W/m²K, sumontavus tokias duris šilumos izoliacijos reikšmė buvo 0,80 W/m²K. Taip pat buvo pasiekta 4 oro laidumo klasė visais bandymų atvejais, nors pasyvių namų sertifikatui gauti pakanka 3 oro laidumo klasės. CS104 sistema yra skirta gaminti langus, duris ir vitrinas. Langų ar vitrinų analogiškos šiluminės charakteristikos visada būna geresnės nei durų.

Greta CS 104 langų ir durų sistemos, daug inovacijų sulaukė ir „Reynaers“ aliuminio ir stiklo fasadinė sistema CW 50-HI. Ši sistema sertifikuota Vokietijos įgaliotosios organizacijos Rozenheime kaip tinkama pasyviems namams. Šiam sertifikatui gauti bendroji šilumos izoliacijos rodiklio reikšmė turi būti ne didesnė kaip 0,7 W/m²K, kai naudojamas Ug=0,7 W/m²K stiklas ir Ug=0,25 W/m²K plokštė. Fasadinės sistemos, kurioje buvo panaudoti kompanijos „Reynaers“ CW 50-HI sistemos profiliai, šilumos izoliacijos reikšmė buvo 0,66 W/m²K.

CP 155-LS/HI yra itin gerai izoliuota stumdomųjų durų sistema, kurios Uw reikšmė lygi 1,0 W/m²K. Neprarasdamas slankumo šis modelis išsiskiria dideliais ekspansyvaus stiklo paviršiais tvirtuose rėmuose, palikdamas architektams ir gamintojams laisvę naudotis alternatyviais šio novatoriško, energiją taupančio ir tvaraus modelio variantais. Šio tipo standartinės slankiojančios durys gali būti gaminamos net iki 400 kg svorio ir iki 3 000 mm aukščio. Stiklo paketo storis šioje konstrukcijoje gali siekti iki 61 mm.

CS 86-HV – paslėptos varčios variantas su kelių kamerų sistema, skirtas langams ir durims, Uw = 1,0 W/m²K. Paslėpta varčia – tai tokia langų konstrukcija, kai iš lauko pusės visur matomi vienodo pločio rėmai, o varčios profilio nesimato. Stiklinimo storis gali siekti iki 46 mm.

CS 86-HI (aukštos izoliacijos variantas) su trijų stiklų stiklo paketu, sertifikuotas MINERGIE-P®, Uw = 0,75 W/m²K. CS 86-HI – tai puikus sprendimas aplinkosauga besirūpinantiems architektams, konstruktoriams ir statybininkams. Šios sistemos dizainas, taupumas energijai ir saugumo standartai suderinti taip, kad atitiktų naujausius techninius reikalavimus ir statybos tendencijas. Stiklinimo storis gali siekti iki 62 mm.

Koks skirtumas, kokį langą montuoti?

Tokios nuostatos laikydamiesi, gyventojai, turbūt, negalvoja apie patikimumą, ilgaamžiškumą, kokybę. Galiausiai – apie estetiką. Grakšti išvaizda, puikios konstrukcinės savybės – tai privalumai, kuriais pasižymi langų ir durų sistemos iš aliuminio. Aliuminio rėmo plotis yra mažesnis lyginant su kitomis sistemomis, todėl stiklo plokštuma žymiai didesnė, o tai reiškia didesnį šviesos patekimą į patalpas, gražesnį vaizdą. O tokį didelį langų profilių spalvų pasirinkimą gali pasiūlyti tikrai ne kiekvienas tiekėjas.

Abejonės dėl ilgaamžiškumo ir sudėtingos priežiūros

Šias abejones tikrai nesunku paneigti. „Reynaers“ vieninteliai Lietuvoje savo produkcijai suteikiantys 10 metų garantiją su banko draudimu. Profilių sistemoms gaminti naudojama žaliava nėra įprastas statybinis aliuminis, kuris gali oksiduotis. Naudojamas specialus lydinys, skirtas būtent langų sistemoms. Žinoma, rinkoje pasitaiko ir turkiškų ar kitų šalių pigesnių produktų, kurie dažniausiai nėra tinkami langų, durų bei fasadų sistemų gaminimui. „Reynaers“ sistemos nebijo atmosferos poveikio. Jeigu statomas objektas, kurį veiks grėsminga aplinka, pavyzdžiui, baseinas, jam rekomenduotina naudoti tik aliuminio langų ar fasadų sistemų konstrukcijas, kurios prieš dažymą padengiamos specialia danga, t. y. profiliai specifiniu būdų anoduojami ir paruošiami naudojimui agresyvioje aplinkoje. Antai rekonstruojant delfinariumą Klaipėdoje, naudota „Reynaers CP 155LS“ slankioji sistema ir žaliuzių sistema BS 100.

Kartais baiminamasi, kad aliuminio paviršius greitai susibraižys

Norint gauti itin atsparų braižymams paviršių, naudojama COATEX danga. Ji atspari braižymams, turi antistatinių savybių, todėl ant paviršiaus mažiau kaupiasi dulkės, lyjant vanduo nubėga, džiūnant nelieka stambių lašų žymių, nesikaupia nešvarumai.

Išsikraipo dėl temperatūros poveikio

Norint, kad aliuminio profilis būtų šiltas jis yra izoliuojamas. Jei šis procesas yra daromas su standartiniais, izoliatoriais, tai žiemos metu tokios konstrukcijos labai smarkiai deformuojasi, kadangi šildomas kūnas plečiasi (vidus) o šaldomas traukiasi (laukas). Tokiu būdu, durys gali išsisandarinti. Mūsų regionams „Reynaers“ siūlo naudoti itin šiltas sistemas su paslankiaisiais izoliatoriais. Tuomet akimi nematomi įtempimai nuo karščio-šalčio yra iki sumažinami per pusę (penkiasdešimt procentu). Jie leidžia sumažinti deformacijas tarp lauko ir vidaus paviršiaus, todėl profiliai nesikraipo.Vienas geriausiai šį stereotipą paneigiančių pavyzdžių –įėjimo durims skirtos aliuminio konstrukcijos. Didelius temperatūrų skirtumus kitokių medžiagų konstrukcijos sunkiai atlaiko neišsikraipiusios.

Naudojama tik komerciniams ir visuomeniniams pastatams

Tai dar vienas nesunkiai paneigiamas stereotipas. Pažvelkime į laukines duris. Šalia jų nuolat šlapia, kaupiasi drėgmė, šaltis, durys dažnai varstomos ir netgi trankomos. Todėl ar gali būti tvirtesnės konstrukcijos nei aliuminio? Lyginant su kitokių konstrukcijų durimis, kurios būtų tikrai kokybiškos, aliuminio durų kaina nėra didesnė. Kita vertus, užsakant namui langus už keliolika tūkstančių litų, kelių šimtų skirtumas kokybiškesnėms durims vargu ar vaidintų didelį vaidmenį.

Didelė kaina

Lyginant medžio, plastiko ir aliuminio sistemas pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į komplektaciją ir lyginti identiškus produktus. Tuomet paaiškėja, kad jeigu stiklinamos plokštumos yra didelės, tai plastiko ir aliuminio sistemų kaina beveik nesiskiria, brangesnės lieka tik medžio sistemos.Tai kodėl nepasirinkus aliuminio? Juk tokiems produktams kaip įėjimo durys, didelės vitrinos, slankiojančios durys, stiklinis fasadas, gal net pereinantis į stogą šviesalngis ar žiemos sodų konstrukcijos, aliuminis yra tinkamiausias.

Bene mažiausias kainų skirtumas yra vitrininių langų, kuriuose yra didelės stiklo plokštumos. Neretai, darant langus iš PVC profilio, juos reikia padvigubinti, įvesti pastiprinimus, o aliuminis šiuo atveju išlaiko didesnes apkrovas, todėl naudojamų profilių kiekis lieka nepakitęs, o tai lemia sąlyginai mažesnį kainų skirtumą. Taip pat ir žaliavų kainos, įskaitant ir aliuminio, pasaulinėje rinkoje pastaraisiais metais pigo, tad ir aliuminio produktai pinga. Kita vertus, yra tokių aliuminio sistemų, kurioms nekeliami ypatingi reikalavimai šilumos varžai. Tokių sistemų kaina bus kone dvigubai mažesnė nei to paties aliuminio lango. Didelių vitrinų ar fasadų iš aliuminio kaina yra mažesnė, nes naudojama mažiau profilių nei kitų medžiagų konstrukcijose.

Neigiami praeities prisiminimai

Kai vaikštoma po senus, neatnaujintus administracinius pastatus, matant langų sistemas iš aliuminio daugeliui nekyla šiltų prisiminimų. Sovietmečiu naudotos sistemos tikrai neužtikrindavo sandarumo, tinkamos varžos. Kita vertus, tam nebuvo keliami aukšti reikalavimai. Todėl gali susidaryti įspūdis, kad aliuminio langai yra atgyvena. Iš tikrųjų taip nėra. Šiuolaikiškos aliuminio sistemos tinkamos energiškai ypač efektyviems, pasyviems namams.

Renovacijos projektuose aliuminio sistemos nepagrįstai pamirštamos. Čia sumontuojamos įėjimo durys iš plieno, kuris po kelių metų surūdija. Tuo tarpu aliuminis eksploatuojamas keliasdešimt metų, po kurio laiko nebent reikia pakeisti tarpines. Atnaujinant daugiabučius laiptinių langai, kurie yra bemaž vientisos konstrukcijos, irgi gali būti iš aliuminio. Tokios sistemos kaina tikrai mažesnė nei kitų medžiagų, o ilgaamžiškumas garantuotas. Eksploatacija irgi paprastesnė. Antai, daugiabučių laiptinėse kas nors užgesina nuorūką į lango rėmą. Plastikiniame ar mediniame profilyje iš karto liks žymė, aliuminyje – ne.

Maža sprendimų įvairovė

Architektai turbūt neleis sumeluoti – aliuminio profilių galimybės kur kas didesnės nei kitų, nes jis tvirtesnis, ilgaamžiškesnis, plačiau pritaikomas. Be to, konstrukcijoms prireikia mažiau įvairių profilių, lieka didesnis stiklo paviršiaus plotas, pro kurį patenka daugiau šviesos.

Senamiesčiuose esančiuose daugiabučiuose sumontuotos aliuminio sistemos atrodys elegantiškai. Taikantis prie aplinkos galima išgauti sendintą paviršiaus vaizdą, o jeigu norima kitokio varianto, pritaikyto tik tam tikram epochos laikmečiui, Reynaers gali pasiūlyti Rennaissaince arba Softline stiliaus langus, kurie atkartoja to meto architektūrą ir papuošia Jūsų pastatus.

Pagrindinė "Reynaers Aluminium N.V." veikla - naujų, tobulesnių aliuminio sistemų kūrimas, profilių ir komplektuojamųjų detalių gamybos koordinavimas, izoliavimas ir paviršiaus padengimas, rinkodara, tiekimas, techninė bei konsultacinė pagalba gamintojams ir architektams.

Ši bendrovė visame pasaulyje pripažįstama kaip tarptautinė aliuminio sistemų projektuotoja ir tiekėja, o Europoje laikoma viena iš šios srities lyderių.
UAB "Reynaers Vilnius" yra atstovybė Lietuvoje. Mes padedame architektams projektuojant pastatus, konsultuojame užsakovus, dirbame su langų gamintojais, juos mokome kaip tinkamai naudoti aliuminio sistemas, taip pat atliekame tam tikrus skaičiavimo ir projektavimo darbus. Linas Kalvelis, atstovybės vadovas sako:  "Šiandien, kai Lietuvoje pagrinde yra atsižvelgiama į kainą, o ne į produkto kokybę, mums tikrai  malonu pristatyti svarbias naujienas, kurios neužilgo mums visiems bus labai aktualios. Turime įvairiausių produktų skirtų įvairiems klimatiniams regionams, tačiau tikrai norime ir siekiame, kad Lietuvoje būtų naudojamos kuo kokybiškesnės aliuminio sistemos. Kai po kelių metų pasikeis šilumos ir energijos taupymo reikalavimai - šios sistemos taps neatsiejama kokybiškų pastatų dalis. Tad tiems kas siekia ilgalaikių investicijų, geros grąžos, pastatų vertės ir ekonomiško būsto - jau dabar gali tai turėti".

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus