visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Prostatos biopsija – ką reikia žinoti?

Prostatos biopsija – ką reikia žinoti? Prostatos biopsija – ką reikia žinoti?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Prostatos biopsija yra procedūra, skirta pašalinti įtartino audinio mėginius iš prostatos. Prostata yra maža, graikinio riešuto formos liauka, gaminanti skystį, kuris gamina ir perneša spermą. Atliekant prostatos biopsiją, adata naudojama paimti daugybei audinių mėginių iš jūsų prostatos.

Procedūrą atlieka gydytojas, kurio specializacija – šlapimo sistema ir vyrų lytiniai organai (urologas). Jūsų urologas gali rekomenduoti prostatos biopsiją, jei atlikus pradinius tyrimus, pvz., atlikus prostatos specifinio antigeno (PSA) kraujo tyrimą ar atlikus skaitmeninį tiesiosios žarnos tyrimą gali rodyti prostatos vėžį. Audinių mėginiai iš prostatos biopsijos tiriami mikroskopu, ar nėra ląstelių anomalijų, kurios yra prostatos vėžio požymis. Jei vėžys yra, jis įvertinamas siekiant nustatyti, kaip greitai jis gali progresuoti, ir nustatyti geriausias gydymo galimybes.

Kodėl atliekama prostatos biopsijos procedūra?

Prostatos vėžiui nustatyti naudojama prostatos biopsija.

Gydytojas gali rekomenduoti prostatos biopsiją, jei:

  • PSA testas rodo aukštesnį nei įprasta jūsų amžiui lygį.
  • Atlikdamas skaitmeninį tiesiosios žarnos tyrimą, gydytojas nustato guzelius ar kitas anomalijas.
  • Anksčiau atlikote normalią biopsiją, tačiau vis tiek padidėjęs PSA.
  • Ankstesnė biopsija atskleidė nenormalias prostatos audinio ląsteles, bet ne vėžines.

Prostatos biopsijos procedūros pavojai

Su prostatos biopsija susijusi rizika apima:

  • Kraujavimas biopsijos vietoje. Kraujavimas iš tiesiosios žarnos yra dažnas atlikus prostatos biopsiją.
  • Kraujas spermoje. Įprasta pastebėti raudoną ar rūdžių spalvą spermoje po prostatos biopsijos. Tai rodo kraują, ir tai nėra priežastis nerimauti. Kraujas jūsų spermoje gali išlikti kelias savaites po biopsijos.
  • Kraujas šlapime. Šis kraujavimas paprastai būna nedidelis.
  • Sunkumas šlapintis. Kai kuriems vyrams prostatos biopsija gali sukelti sunkumų šlapinantis po procedūros. Retai reikia įterpti laikiną šlapimo kateterį.
  • Infekcija. Retais atvejais vyrams, kuriems atlikta prostatos biopsija, išsivysto šlapimo takų ar prostatos infekcija, kurią reikia gydyti antibiotikais.

Kaip pasiruošti prostatos biopsijos procedūrai?

  • Pateikite šlapimo mėginį šlapimo takų infekcijai nustatyti. Jei sergate šlapimo takų infekcija, prostatos biopsija greičiausiai bus atidėta, kol naudosite antibiotikus infekcijai pašalinti.
  • Keletą dienų prieš procedūrą nutraukite vaistų, kurie gali padidinti kraujavimo riziką, pavyzdžiui, varfarino (Coumadin), aspirino, ibuprofeno (Advil, Motrin IB, kiti) ir tam tikrų augalinių papildų vartojimą.
  • Prieš paskirtą biopsiją namuose atlikite valymo klizmą.
  • Gerkite antibiotikus likus 30–60 minučių iki prostatos biopsijos, kad išvengtumėte infekcijos.

Ko galima tikėtis

Prostatos biopsijos procedūrų tipai

Prostatos biopsijos mėginiai gali būti renkami skirtingais būdais. Jūsų prostatos biopsija gali apimti:

Adatos praleidimas pro tiesiosios žarnos sienelę (transrektalinė biopsija). Tai yra labiausiai paplitęs prostatos biopsijos atlikimo būdas. Adatos įdėjimas per odos plotą tarp išangės ir kapšelio (transperinealinė biopsija). Odos srityje (tarpvietėje) tarp išangės ir kapšelio padarytas nedidelis pjūvis. Biopsijos adata įkišama per pjūvį ir į prostatą, kad būtų galima paimti audinio mėginį. Šiai procedūrai atlikti paprastai naudojamas MRT arba CT tyrimas.

Ko tikėtis atliekant transrektalinę prostatos biopsiją

Jūsų bus paprašyta atsigulti ant šono, kelius pritraukti prie krūtinės. Jūsų gali būti paprašyta atsigulti ant pilvo. Išvalęs plotą ir užtepęs gelio, gydytojas švelniai įkiš ploną ultragarso zondą į tiesiąją žarną.

Transrektalinė ultragarsija naudoja garso bangas, kad būtų sukurti jūsų prostatos vaizdai. Gydytojas naudosis vaizdais, kad nustatytų plotą, į kurį reikia sušvirkšti injekciją, kad būtų išvengta diskomforto, susijusio su biopsija. Ultragarsiniai vaizdai taip pat naudojami norint nukreipti prostatos biopsijos adatą į vietą.

Kai tik sritis yra užmarinta ir biopsijos prietaisas yra nustatytas gydytojas ištrauks plonas cilindro formos audinio dalis. Procedūra paprastai sukelia labai trumpą nepatogų pojūtį kiekvieną kartą, kai spyruoklinė adata paima pavyzdį.

Gydytojas gali nukreipti biopsiją į įtartiną vietą arba paimti mėginius iš kelių jūsų prostatos vietų. Paprastai paimama nuo 10 iki 12 audinių mėginių. Visa procedūra paprastai trunka apie 10 minučių.

Po prostatos biopsijos procedūros

Po prostatos biopsijos gydytojas greičiausiai rekomenduos užsiimti tik lengva veikla 24–48 valandas. Tikriausiai keletą dienų turėsite vartoti antibiotikus. Taip pat galite:

  • Jausti nedidelį skausmą ir šiek tiek kraujuoti iš tiesiosios žarnos.
  • Keletą dienų rasti kraują šlapime ar išmatose.
  • Atkreipkite dėmesį, kad jūsų sperma turi raudoną ar rūdžių spalvos atspalvį, kurį sukelia nedidelis kraujo kiekis jūsų spermoje. Tai gali trukti kelias savaites.
  • Paskambinkite gydytojui, jei turite:
    • karščiavimą;
    • sunkumą šlapintis;
    • užsitęsusį ar sunkų kraujavimą;
    • skausmas stiprėja.

Prostatos biopsijos rezultatai

Prostatos biopsijos mėginius įvertins gydytojas, kurio specializacija yra diagnozuoti vėžį ir kitas audinių anomalijas (patologas). Patologas gali pasakyti, ar pašalintas audinys yra vėžinis, ir, jei yra vėžys, įvertinti, koks jis agresyvus. Gydytojas jums paaiškins patologo išvadas.

Jūsų patologijos ataskaitoje gali būti:

Biopsijos mėginio aprašymas. Šis ataskaitos skyrius, kartais vadinamas bendruoju aprašymu, gali įvertinti prostatos audinio spalvą ir konsistenciją.

Ląstelių aprašymas. Jūsų patologijos ataskaita apibūdins ląstelių išvaizdą po mikroskopu. Prostatos vėžio ląstelės gali būti vadinamos adenokarcinomomis. Kartais patologas nustato ląsteles, kurios atrodo nenormalios, bet nėra vėžinės. Žodžiai, vartojami apibūdinti šias nevėžiškas būkles, apima „prostatos intraepitelinę neoplaziją“ ir „netipinį mažų acinarų proliferaciją“.

Vėžio laipsnis. Jei patologas nustato vėžį, jis įvertinamas 2-10 balų skalėje, vadinamoje Gleasono balu. Vėžiai, turintys aukštą Gleasono rezultatą, yra patys nenormaliausi ir yra labiau linkę greitai augti bei plisti.

Patologo diagnozė. Šiame patologijos ataskaitos skyriuje pateikiama patologo diagnozė. Taip pat gali būti komentarų, pavyzdžiui, ar rekomenduojama atlikti kitus testus.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus