visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Plytelių klojimas. Keraminių plytelių klojimo patarimai

Plytelių klojimas. Keraminių plytelių klojimo patarimai Plytelių klojimas. Keraminių plytelių klojimo patarimai

RINVILA, UAB

Plytelių klojimas. Keraminių plytelių klojimo patarimai. UAB "Rinvila" įmonės, nuomuojančios statybos ir remonto įrankius, specialistai pataria - kaip patiems profesionaliai atnaujinti kambarį, išsiklojant sienas ir grindis keraminėmis plytelėmis. Kaip išsirinkti plyteles, nuo ko pradėti darbus, kokius įrankius pasirinkti, kaip paruošti paviršių ir kaip klijuoti bei pjaustyti keramines plyteles - esminiai patarimai, jei nutarėte plytelių klojimo darbus atlikti patys.

Kaip išsirinkti plyteles

Prieš vykdami į plytelių parduotuvę gerai išsimatuokite patalpą, kurią ketinate klijuoti. Išmatuokite sienas ir paskaičiuokite, kiek tame plote tilps jūsų pasirinkto dydžio sveikų plytelių. Savaime suprantama, kad į akis krentančiose vietose reikės klijuoti sveikas, o šonuose ir užkaboriuose - perpjautas plyteles. Nusipirkite plytelių šiek tiek (apie 5 proc.) daugiau nei reikia, nes galbūt suduš ar reikės pjaustyti, o vėliau nupirktų plytelių atspalvis bei matmenys gali nežymiai skirtis. Atkreipkite dėmesį, kad ant vienai patalpai iškloti skirtų plytelių pakuočių būtų nurodytas tas pats kodas, atspalvis bei matmenys.

plyteliu-pjovimo-staklesReikalingi įrankiai

Metalinė mentelė, kurios vienas kraštas lygus, o kitas - dantytas, gulsčiuko, metalinio semtuvėlio, kempinės, guminio glaistiklio, plytelių pjaustymo mašinos, laužiklio plytelėms laužyti ir skylėms daryti, rėžtuvo, metalinės ruletės, plastikinių kryžiukų, kibiro (klijams ir glaistui maišyti).

Paviršiaus paruošimas

Paviršius po plytelėmis turi būti lygus ir tvirtas. Trupančias ir stipriai drėgmę sugeriančias sienas būtinai nugruntuokite gruntu. Kitaip plytelės vėliau gali atšokti. Gruntas dažniausiai jau būna paruoštas naudoti. Tepkite jį teptuku ar voleliu. Jei paviršiaus nelygumai didesni kaip 5 mm, dieną prieš darbą reikia sieną išlyginti tuo pačiu klijų mišiniu, kuris bus naudojamas plytelėms priklijuoti.

Pradedame klijuoti

Klijuoti pradėkite nuo bet kurio kampo, kur apskaičiavus aišku, kad kloti bus pradedama visa plytele. Jei pirmąją plytelę reikės apipjauti, klijuoti pradėkite nuo pirmosios sveikos plytelės nustatytoje vietoje. Paprasčiausia klijuoti sienas nuo apačios. Pradėkite klijuoti nuo antrosios plytelių eilės. Žemiausia (cokolinė) plytelių eilė dažniausiai klijuojama išklojus plytelėmis grindis. Prieš imdamiesi darbo palei visas kambario sienas nusibrėžkite tiesią liniją, virš kurios bus klijuojama pirmoji plytelių eilė.

Kad nustatytumėte horizontalią liniją, prie sienos pritvirtinkite lygią ir tiesią medinę lentelę. Kokiu aukščiu ji turi būti pritvirtinta, galite nustatyti taip: ant grindų plytelės cokolinę plytelę pastatytikite vertikaliai, užkišdami už jos lentelę taip, kad jos kraštas būtų per dviejų siūlių plotį aukščiau plytelės krašto.

Patariame taip pat nusibrėžti ant sienos keletą vertikalių linijų, kad nuolat galėtumėte pasitikrinti, ar klojamos plytelės nenukrypsta nuo tiesiosios linijos. Metaliniu semtuvėliu pasemkite iš kibiro klijų mišinio, užpilkite ji ant mentelės ir tolygiai ištepkite maždaug I kv. m sienos, nes klijai savo savybes išlaiko 10 - 30 minučių. Dantyta mentele išlyginkite klijų mišinį. Mentelės dantukų dydį rinkitės pagal plyteles: kuo didesnės plytelės, tuo didesni turi būti mentelės dantukai. Pirmą plytelę klijuokite atremdami ją į lentelę. Taip klijuokite iš eilės visą plytelių eilę. Plytelę išpauskite i šviežią pagrindą. Dideles plyteles "imuškite" specialiu guminiu plaktuku.

Kad siūlės tarp plytelių būtų vienodos, į jų kampus įstatykite plastikinius kryželius. Kryželių ploti pasirinkite pagal tai, kokio pločio siūlės norite.

Nauja ir kitos eilės klojamos taip, kaip pirma. Kampuose reikia patikslinti aukštį, kokiu turi būti sudėtos plytelės, ir iki tos ribos užtepti mišinį bei suklijuoti visas plyteles. Sudėję paskutinę (viršutinę) eilę, nuimkite lentelę. Po to priklijuokite žemutinę eilę. Po 24 val. galima glaistyti plytelių tarpus. Glaistą užtepkite ant sienos įstrižai. Kai glaistas tarpuose apstings, visą paviršių nuplaukite sudrėkinta didele kempine. Pakartokite po 10 - 15 minučių. Glaisto likučius nuo plytelių nuvalykite minkštu skudurėliu po 24 val.

Svarbu žinoti

* Klijuodami plyteles į aukštį, stenkitės jų nenupjauti. Jei aukščiui pasiekti reikia nupjautų plytelių, tuomet klijuokite apačioje.

* Klijuodami nišas bei kolonas taip pat laikykitės simetrijos. Nupjautas plyteles klijuokite šonuose. Ypač siaurus galus galite klijuoti viduryje.

* Dekoratyvines juostas galite derinti pagal savo skonį. Ypač gražiai atrodo dekoratyvinė juosta, įterpta po viršutine plytelių eile.

* Siūles, esančias tarp plytelių ir santechninės įrangos (pvz., praustuvo ), tarp sienų ir grindų plytelių bei sienų kampuose, užpildykite sanitariniu silikonu.

Plytelių pjaustymas

* Dauguma nemėgsta pjaustyti plytelių, bet su šiuolaikiškais įrankiais tai nėra sunku. Storesnėms plytelėms verta turėti diskinę plytelių pjovimo mašiną.

* Įbrėžus plyteles, galima jas laužyti atrėmus į stalo kraštą arba naudojant kampines reples. Plytelę laužkite išilgai įbrėžimo linijos.

* Jei plytelėje reikia padaryti skylę, jos centras išmušamas plaktuku, pradedant iš glazūros pusės. Kiaurymė praplatinama atsargiais plaktuko smūgiais. Svarbu plytelę atremti, kad netrūktų mušant skylę.

* Labai glotnios ir ypatingos išėmos daromos specialiu pjūkliuku.

Apie UAB "Rinvila"

Savo veiklą pradėjome 2004 m. Dirbame taip, jog būtų kuo patogiau mūsų klientams - tiek statybos bendrovėms, tiek ir privatiems asmenims. Mums visi klientai yra svarbūs ir reikšmingi. Mes visada surandame laiko išsamioms konsultacijoms ir patarimams. Nuomojame ne tik įrankius, bet ir visus reikalingus priedus - grąžtus, pjovimo diskus, parduodame šlifavimo medžiagą, statybinius šovinius, betono priedus. Teikiame originalią paslaugą - deimantiniais diskais galandame kietmetalio grąžtus, karūnas.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus