visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Plokštieji ir vakuuminiai saulės kolektoriai - nemokamos saulės energijos privalumai

Plokštieji ir vakuuminiai saulės kolektoriai - nemokamos saulės energijos privalumai Plokštieji ir vakuuminiai saulės kolektoriai - nemokamos saulės energijos privalumai

Plokštieji ir vakuuminiai saulės kolektoriai - nemokamos saulės energijos privalumai. Įmonės UAB TERMA šūkis - saulės energija nemokama - naudokite ją! UAB TERMA, turinti ilgametę saulės kolektorių ir jų komponentų gamybos patirtį, įrengus šimtus mažų ir vidutinio dydžio salės kolektorių sistemų , tarp jų dvi vienas iš didžiausių saulės kolektorių sistemų Lietuvoje – Kruonio hidroakumuliacinėje elektrineje ir Anykščių miesto baseine, atsako į klausimą - kaip saulės energiją paversti šilumine:

Pagrindinis šiam tikslui skirtas įrenginys - saulės kolektorius, be saulės kolektorių sistemą sudaro: akumuliacinis vandens šildytuvas, siurblio modulis, valdymo automatika, išsiplėtimo indas, vamzdynai jų izoliacija ir kt. elementai.

Saulės kolektorių potencialiai galimas konvertuoti energijos kiekis ruošiant karštą vandenį sudaro nuo 450 iki 650 kWh/m² per metus, o rekomenduojamas saulės kolektorių plotas individuliam namui (3-5 gyventojams) buitiniam karštam vandeniui ruošti nuo 4,0 iki 6,0 m2.

saules-kolektoriai

Saulės kolektoriai gali būto plokštieji ir vakuuminiai. Pagrindiniai šių kolektorių skirtumai ir privalumai yra šie:

PLOKŠTIEJI SAULĖS KOLEKTORIAI

Šiuo metu šilumos gamyboje iš saulės energijos dažniausiai naudojami plokštieji saulės kolektoriai. Vakarų ir vidurio Europoje iš visų naudojamų saulės kolektorių net 90% yra plokštieji saulės kolektoriai. Jie pasižymi puikiu kainos, kokybės ir efektyvumo santykiu, nereikalauja priežiūros ir yra ilgaamžiai.

Plokščiasis saulės kolektorius sudarytas iš aliuminio profilio rėmo, varinės absorberio plokštės padegtos selektyvine danga, apsauginės dangos - mažai geležies turinčio specialaus grūdinto stiklo ir korpuso šiluminės izoliacijos.

saules-kolektoriai2

VAKUUMINIAI SAULĖS KOLEKTORIAI

Siekiant efektyviau panaudoti Saulės energiją šaltesniuoju laikotarpiu naudojami apvalūs vakuuminiai saulės kolektoriai.

Apvalių vakuuminių saulės kolektorių svarbiausia ypatybė ta, kad vamzdelis, kuriame cirkuliuoja šilumos nešėjas, yra patalpintas vakuume, dėl sudėtingesnės gamybos technologijos kokybiški ir ilgaamžiai vakuuminiai kolektoriai yra brangesni už plokščiuosius saulės kolektorius. Taip pat vakuuminių saulės kolektorių sistema kai kuriais atvejais reikalauja sąlyginai daugiau priežiūros negu plokščiųjų saulės kolektorių.

vakuuminiai-saules-kolektoriai

 

AKUMULIACINIAI VANDENS ŠILDYTUVAI IR TALPOS

Akumuliacinio vandens šildytuvo paskirtis - sukaupti karšto vandens kiekį saulėtą dieną, naudojant saulės energiją ir išsaugoti jį 1÷3 paras, o taip pat papildomai pašildyti elektriniu kaitintuvu arba katilu.

saules-kolektoriu-sistemos-parinkimo-schemos1SAULĖS KOLEKTORIŲ SISTEMOS ELEMENTŲ PARINKIMAS

Vidutinis saulės švietimo laikas Lietuvoje, val./metus. UAB TERMA siūlo supaprastintą pagrindinių saulės kolektorių sistemos elementų parinkimo metodiką nedidelėms sistemoms.

Ši metodika leidžia apytikriai įvertinti reikalingą saulės kolektorių plotą ir akumuliacinio vandens šildytuvo talpą.

Į kolektorių ploto ir akumuliacinio vandens šildytuvo talpos skaičiavimo formules įrašę koeficientus, priklausančius nuo klimato zonos, saulės kolektoriaus polinkio į horizontą kampo ir orientacijos pasaulio šalių atžvilgiu, karšto vandens vartojimo šeimoje bei šeimos narių skaičiaus, gausime reikalingą saulės kolektorių plotą ir akumuliacinio vandens šildytuvo talpą.

Didesnių sistemų paskaičiavimai atliekami specializuotomis programomis.

UAB TERMA turi isigijusi T*SOL, Polysun ir kitų programų profesionalias versijas, todėl gali paskaičiuoti bet kokio sudėtingumo ir dydžio sistemą.

 

saules-kolektoriu-sistemos-parinkimo-schemos


PAGRINDINĖS SAULĖS KOLEKTORIŲ SISTEMŲ SCHEMOS

pagrindines-saules-kolektoriu-schemos
SISTEMA KARŠTAM VANDENIUI RUOŠTI

Tai saulės kolektorių sistema, skirta karšto vandens ruošimui. Saulės kolektorių kontūro šilumokaitis sumontuotas akumuliacinio vandens šildytuvo apatinėje dalyje, o katilo kontūro šilumokaitis – viršutinėje. Jeigu saulės energijos nepakanka, įjungiamas katilas. Akumuliaciniame vandens šildytuve gali būti įmontuotas elektros energiją naudojantis kaitinimo elementas, papildomam vandens pašildymui.

SISTEMA KARŠTAM VANDENIUI RUOŠTI IR DALINIAM PATALPŲ ŠILDYMUI

Tai kombinuota saulės kolektorių sistema, skirta karšto vandens ruošimui ir daliniam patalpų šildymui. Akumuliacine talpa su „šviežio vandens“ šilumokaičiu karšto vandens ruošimui. Saulės kolektorių kontūro šilumokaitis sumontuotas akumuliacinės talpos apatinėje dalyje. Jeigu saulės energijos nepakanka, įjungiamas katilas.

SISTEMA BASEINO VANDENIUI ŠILDYTI

Tai saulės kolektorių sistema, skirta baseino vandeniui šildyti. Baseino vandens šildymas, naudojant saulės kolektorius, yra vienas iš efektyviausių
saulės energijos panaudojimo būdu. Saulės kolektorių sistema baseinui šildyti gali būti jungiama kartu su sistema karštam vandeniui ruošti ar patalpoms šildyti.

SISTEMŲ PRIVALUMAI

• Energija bėgant metams nebrangsta;
• Tarnavimo laikas – apie 30m;
• Neužšąlanti žiemos metu;
• Nesudėtinga priežiūra;
• Neteršia aplinkos.

REKOMENDACIJOS

• Tinkamiausia vieta saulės kolektoriui įrengti – pastato stogas, tačiau saulės kolektorius galima sumontuoti tiek ant žemės įrengto pamato, tiek ant pastato fasado.
• Saulės kolektorius orientuojamas pietų kryptimi. Nukrypimas ±10° žymios įtakos efektyvumui neturi;
• Optimalus kolektoriaus polinkio i horizontą kampas yra 30-60°.

UAB TERMA – saulės kolektorių sistemos nuo 1998m!

UAB TERMA vieni iš pirmųjų Lietuvoje pradėjo projektuoti, gaminti ir montuoti saulės kolektorių sistemas. UAB TERMA turi ilgametę patirtį, sistemų projektavimui ir modeliavimui naudoja naujausias ir pažangiausias programas (T*SOL Pro, Polysun ir kt.). UAB TERMA siūlo tik aukščiausios kokybės plokščiųjų ir apvaliųjų vakuuminių saulės kolektorių sistemas, kurios naudojamos: buitinio karšto vandens ruošimui, daliniam pastatų šildymui, baseinų šildymui, technologiniams procesams ir kt.

UAB TERMA yra kompanijų SUNEX (Lenkija) ir TISUN (Austrija) įgalioti atstovai Lietuvoje. Gaminame akumuliacinius vandens šildytuvus, talpas, tvirtinimo ir montavimo elementus.

UAB TERMA siūlo:

savo žinias, kaip naudoti saulės energiją,
saulės kolektorių sistemos integravimo į Jūsų namo energetinę sistemą projektus,
komponentų gamybą ir tiekimą,
sistemas iki "rakto".

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus