visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija – mažiau darbo ir medžiagų reikalaujantis praktiškas sprendimas

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija – mažiau darbo ir medžiagų reikalaujantis praktiškas sprendimas Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija – mažiau darbo ir medžiagų reikalaujantis praktiškas sprendimas

PREFABETA, UAB

www.teriva.lt

Pastatų energinio naudingumo sertifikavimo ekspertai statantiems A+ ir A++ klasės bei pasyvius namus pataria rinktis kuo paprastesnę namo architektūrą – kuo mažiau kampų, erkerių, laužytų linijų, tuo lengviau pasiekti aukštą energinio efektyvumo klasę. Ši nuostata liečia ir stogo konstrukciją – kuo paprastesnė stogo forma, tuo didesnė tikimybė įrengti jį kokybiškai. Po plokščiu stogu išgaunama maksimali erdvė, tokio pastato antrame aukšte visada bus normalus patalpų aukštis. Sutapdintas stogas pigesnis nei šlaitinis dėl mažesnio stogo ploto ir paprastesnio įrengimo.

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija

Plokščiame stoge perdanga ir stogo plokštuma yra viena konstrukcija, todėl toks stogas vadinamas sutapdintu. Statantiems modernų ir šiltą namą, verta pagalvoti apie plokščią arba sutapdintą stogą dėl sandarumo, mažesnio medžiagų kiekio bei paprastesnio įrengimo. Kuo daugiau sujungimų, lūžių, bangų, nelinijinių fragmentų, stogo latakų, tuo stogas sudėtingesnis ir brangesnis tiek montavimo, tiek eksploatacijos požiūriu.

Montuojant tarpaukštinę ar sutapdinto plokščio stogo perdangą iš putplasčio blokelių ir gelžbetonio sijų, susitaupoma nemažai laiko ir pinigų

Tarpaukštinių perdangų ir plokščių stogų įrengimui Lietuvos statybinių medžiagų rinkoje esančios vietinės gamybos „TERIVA LIGHT“ putplasčio blokelių perdangos – lengvos, surenkamos be kranų ir kėlimo mechanizmų, šiltos ir taupios.

UAB „Prefabeta“ gamina dviejų tipų  surenkamas „TERIVA“ perdangas: tuščiavidurių betono blokelių bei polistireninio putplasčio blokelių – „TERIVA LIGHT“.

„Esame apskaičiavę, kad, lyginant bendrą viso plokščio stogo konstruktyvo su gelžbetonio perdanga šiluminę varžą su surenkama polistireninio putplasčio blokelių perdangos varža, pastaruoju atveju tokiai pat varžai pasiekti apšiltinimui reikia 10 cm mažesnio termoizoliacijos sluoksnio, – didžiausią naujos kartos „TERIVA LIGHT“ perdangų privalumą pabrėžia UAB „Prefabeta“ vadovas Genadij Janč. – Žinant stogo plotą, nesuku apskaičiuoti medžiagų kainos skirtumą, reiktų dar atimti darbo sąnaudas: naudojant surenkamas perdangas nereikia klojinių, sunkios technikos. Lengvą surenkamą perdangą galima susimontuoti patiems, reikalingas tik betono sluoksnis, kuris sujungia ir sutvirtina visus perdangos elementus“.

Plokščio stogo perdangos su putplasčio blokeliais konstrukcija

„TERIVA LIGHT“ perdangos konstrukcija paremta liktinių klojinių principu, klojinio užpildas – polistireninis putplastis, kuris, užpylus perdangą betonu, lieka perdangos viduje. Šios perdangos komplektuojamos iš lengvų gelžbetoninių sijų su erdvine plieno santvara ir trapecijos formos EPS100 blokelių, ant šių elementų statybos aikštelėje pilamas betono sluoksnis.

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija


Perdangos konstrukcija su putplasčio blokeliais lengva (EPS blokelio svoris 2 kg, perdangos svoris 190 kg/kv.m), šilta (R 3,088 kv.m K/W), turi gerą garso izoliaciją, surenkama rankomis, nereikalingi kranai ar kita kėlimo įranga. Užliejus betoną suformuojama tvirta ir sandari monolitinė konstrukcija. Jeigu reikia, į siją gali būti įdėta papildoma armatūra, be to, kas 2 metrai formuojama skirstomoji briauna, kuri tolygiai paskirsto apkrovas. Galima perdangos apkrova – nuo 4,8 iki 9,4 kN/kv.m (be nuosavo perdangos svorio).

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija

Sijų galai, priklausomai nuo jų ilgio, 8-15 cm ilgiu dedami ant mūro ar kitos medžiagos sienos, užpylus betoną perdanga susijungia su siena, taip išgaunamas vientisas monolitinis elementas, kuris yra sandarus ir gerai laiko apkrovas.

Perdangai sujungti su pastato konstruktyvu formuojamas gelžbetoninis vainikas, įtvirtinantis perdangą sienoje. Jis įrengiamas kartu su perdanga. Vainiko armatūros strypai rišami prie sijų armatūros, iš apačios įrengiamas klojinys. Vainikas formuojamas tokio pat aukščio, koks yra perdangos aukštis.

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija

Išoriniu perimetru formuojant vainiką perdangos aukštyje, galima mūryti siauresnius blokelius, tokiu atveju klojinys nereikalingas, darbai vyksta greičiau ir sutaupoma betono. Jei tai sutapdinto stogo perdanga, parapetas mūrijamas išliejus perdangą, po to stogas ir parapetas dar papildomai apšiltinami. Kol vyksta perdangos montavimo darbai, ji iš apačios turi būti laikinai paremta, parėmimai nuimami praėjus dviem savaitėms nuo betono užpylimo. Apėjimai apie laiptų angas, kaminus, infrastruktūros vamzdžius formuojami taip pat kaip ir vainikai - sumontavus armatūrą tarpai užpilami betonu.

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija


Vainiko armatūros sujungimas su sijų armatūra. Perdanga montuojama iš betono blokelių, bet vainikas putplasčio blokeliams nuo vainiko betono blokeliams niekuo nesiskiria.

Visa surinkta konstrukcija – blokeliai, sijos, vainikas užliejami C20/25 markės betonu. Susidaro sandari, vientisa monolitinė konstrukcija, tolygiai paskirstanti apkrovas sienoms, nesusidaro taškinių apkrovų, dėl to sienos netrūkinėja netgi tuo atveju, jei pamatas sėda netolygiai.

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija


Atliekant sandarumo testą matyti, kad tokioje monolitinėje sienų ir perdangos sandūroje, kuri įrengiant tradicines gelžbetonio perdangas įprastai yra silpna vieta, nesusidaro šilumos tilteliai. Naudojant ne surenkamų blokelių perdangą, o įprastą gelžbetonio plokštę, ji dedama ant skiedinio, kurio struktūra skiriasi nuo gelžbetonio struktūros - skirtingų medžiagų sandūroje susidaro šilumos tiltelis. Gi naudojant surenkamų blokelių perdangą, vainiko betonas ir perdangą gaubiantis betonas yra vientisas, taip išvengiama šilumos tiltelių. Skaičiuojant energinį efektyvumą A+ ir A++ klasės pastatuose tai gana svarbu.

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija


Jeigu įrengiama plokščio stogo perdanga, prieš betonavimą visame stogo plote, pakėlus min. 1 cm nuo paviršiaus, montuojamas 4 mm (150x150) betono armavimo tinklas.

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija


Ar galima perdangą susimontuoti be atskiro projekto?

„Galima, nes kiekvienas perdangos pirkėjas su perdangos gaminiais gauna brėžinį - montavimo schemą, kurioje yra detalus perdangos elementų išdėstymas ir montavimo aprašymas, o jei yra neaiškumų, mūsų specialistai pakonsultuoja“, – sako „TERIVA“ perdangų įmonės vadovas. Putplasčio blokelių perdanga montuojama taip pat kaip ir tuščiavidurių blokelių „TERIVA“ 4,0/1 perdanga, galima vadovautis jos montavimo instrukcija.

Jei reikalinga nestandartinė perdanga, UAB „Prefabeta“ inžinieriai, remiantis skaičiavimais pagal numatytas apkrovas, pateikia pirkėjui projektą. Projekte nurodomas perdangos sijų išdėstymas, parėmimo vietos, vainiko ir skirstomųjų briaunų armatūra, papildomos sustiprinimo vietos, apėjimų prie laiptų angų, kaminų, armavimas bei kiti perdangos montavimo mazgai.

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija

Surenkama monolitinė plokščio stogo perdanga – mažiau darbo ir medžiagų reikalaujantis praktiškas sprendimas

Perdangos „TERIVA LIGHT“ šiluminė varža – 3,088 kv.m K/W – ir tai yra šilčiausia ir lengviausia gelžbetoninė perdanga, kokią tik galima rasti šiandieninėje Lietuvos statybinių medžiagų rinkoje. Dar vienas vientisos perdangos su viduje integruotu putplasčiu pranašumas - gera garso izoliacija, vaikštant nejuntama vibracija ir lingavimas. Didžiausias galimas putplasčio blokelių ir gelžbetonio sijų tarpatramio ilgis šiek tiek trumpesnis už ilgiausią siją – apie 8,4 m. Įrengiant „TERIVA“ perdangą galimas iki 1 m išsikišimas į išorę, ant kurio įrengiamas balkonas. Platesniam balkonui gali prireikti papildomų atramų. Kaip minėta, surinkta perdanga užliejama betonu, jis suvibruojamas, išlyginamas ir paliekamas džiūti 2 savaites, jei temperatūra žemesnė – šiek tiek ilgiau.

Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija

Straipsnis parengtas pagal: asa.lt. Perdanga ir stogas su integruota termoizoliacija.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus