visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Pakabinami plytiniai fasadai BAUT - šiuolaikiška ir patvaru

Pakabinami plytiniai fasadai BAUT Pakabinami plytiniai fasadai BAUT

BAUTOPAS, UAB

Statybų tendencija ploninti apdailos sluoksnį kelia naujų iššūkių. Apie tai, kaip tokius iššūkius nugalėti kalbamės su projektuojančios ir gaminančios pakabinamą gembinę sistemą UAB „Bautopas“ direktoriumi Jurij Oganian.    

Nuo seniausių laikų iki šių dienų plytos yra viena mėgstamiausių statybinių medžiagų Lietuvoje. Tuo galime įsitikinti vaikščiodami tiek Vilniaus senamiestyje, tiek ir naujuose kvartaluose. Pasak J. Oganian, plytinė siena yra įvairiapusiškai gera: ji puikiai laiko apkrovą, gerai izoliuoja  šilumą ir garsą, o plytiniai fasadai dar ir išskirtinai gražūs. Tačiau, kad ir kokios patvarios būtų storos plytinės sienos – jos jau lieka praeityje. Šiuolaikinės atitvarinės sienos konstrukcijos yra kelių sluoksnių, o plytos mūrijamos tik iš išorės. Šio sluoksnio plotis – 85-120 mm. Toks fasadas gali stovėti ant pamato, tačiau gali būti pakabintas ir ant laikančiųjų sienos konstrukcijų – būtent todėl pakabinamieji plytiniai fasadai atveria daugiau galimybių. Neatremti ant pamatų  jie neslopina architekto vaizduotės ir leidžia realizuoti drąsiausius architektūrinius sprendimus.

Pakabinami plytiniai fasadai BAUT - šiuolaikiška ir patvaru

Pastatų pirmajame aukšte montuojami vitrininiai langai už kurių įsikuria parduotuvės, biurai ar kitokios paslaugas teikiančios įmonės, o plytinė apdaila prasideda tik nuo antrojo ar netgi trečiojo aukšto. Tokie projektai ypač paklausūs didžiuosiuose miestuose.

Aiškindamas sistemos veikimo principą, J. Oganian nurodė, jog рrie laikančiosios gelžbetoninės konstrukcijos vienos plytos atstumu yra tvirtinamos gembinės pakabos. Plytų dėjimas gali būti įvairus: prireikus pirmoji plytų eilė, arba keletas plytų eilių gali būti pakabintos žemiau gembės. Ant gembės klojama antroji plytų eilė, o į skiedinį virš pirmosios plytų eilės dedama armatūra. Kitos dvi mūro eilės taip pat tvirtinamos armatūra. Ant gembių taip pat suformuojamas, armatūra sutvirtintas sluoksnis, kuris naudojamas kaip pagrindas aukščiau klojamam mūrui. Pasiekus antrąjį aukštą, mūras pertraukiamas, montuojama gembių eilė ir kartojamas armatūra sutvirtinto sluoksnio bei aukščiau esančio mūro dėjimas.

Pakabinami plytiniai fasadai BAUT - šiuolaikiška ir patvaru

UAB „Bautopas“ jau 15 metų projektuoja ir gamina įvairias BAUT® prekės ženklo detales pakabinamiems plytiniams fasadams. Visų pirma tai įvairiausių formų nerūdijančio plieno gembinės pakabos. „Labiausiai mes didžiuojamės jungtimis iš cinkuotos ir nerūdijančio plieno vielos. Naudojant jas kartu su armatūra, galima padaryti bet kokio architektūrinio sprendimo sąramą iki 2 metrų. Platesnės nei 2 metrų sąramos taip pat surenkamos naudojant  jungtis ir armatūrą, tačiau papildomai reikalingos gembinės pakabos, kurių kiekis apskaičiuojamas atsižvelgiant į susidariusią apkrovą. Plati jungčių įvairovė suteikia galimybę atlikti įvairiausius architektūrinius sprendimus, o mažesne kaina BAUT® išsiskiria iš pasaulinių analogiškų sistemų“ - teigia įmonės vadovas.

Pakabinami plytiniai fasadai BAUT - šiuolaikiška ir patvaru

Besidomintieji pakabinamais fasadais gali susidaryti nuomonę, kad BAUT® sistema yra skirta tik daugiaaukščiams ar masyviems statiniams, tačiau taip nėra. Sistemą sudaro įvairūs aksesuarai: mūro ryšiai, ventiliacinės dėžutės ir kiti, kurie yra sėkmingai naudojami ir statant individualius objektus.

Paklaustas, kokie svarbiausi bendrovės įgyvendinti projektai per pastaruosius metus, J. Oganian sako norintis išskirti architekto Donaldo Trainausko projektuotą UAB „Hoptrans“ administracinį pastatą Kaune, architektų Nikitos Evein ir Georgij Snėžkin projektuotą Boriso Eifmano šokių akademijos pastatą Sankt Peterburge (Rusija), gyvenamąjį namą „Skarnu apartamentai“ Rygos (Latvija) senamiestyje (аrch. Martinš Jaunromans).

Pakabinami plytiniai fasadai BAUT - šiuolaikiška ir patvaru

Visuose minėtuose objektuose naudojama BAUT® sistema leido įgyvendinti architektūrinius sumanymus. Šios sistemos dėka tamsiame klinkerio mūre didelės langų angos išryškina Kaune esančio pastato architektūros geometriškumą ir lakoniškumą. Sankt Peterburge šviesiomis plytomis buvo mūrytos ne tik išorinės sienos, bet ir nemaža dalis interjero sienų. Gyvenamojo namo Rygos senamiestyje fasado įgyvendinimas buvo ypatingai sudėtingas.  Pagal architekto sumanymą, dideli fasado fragmentai pasvirę į pastato vidų. Konstruktorė Eglė Saukevičienė paruošė fasado pakabinimo ant gembinių pakabų projektą, kuris visiškai atitiko architekto lūkesčius.

„Ateityje mūsų laukia dar ne vienas iššūkis. Statybų tendencija: ploninti apdailos sluoksnį, neaplenkė ir plytinės apdailos. Vis dažniau projektuose sutinkama apdaila iš siaurų 50-60 mm pločio plytų. Ieškodami sprendimų tokiai apdailai, mes bendradarbiaujame su Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Gelžbetoninių ir mūrinių konstrukcijų katedra“, – sako J. Oganian.

Pakabinami plytiniai fasadai BAUT - šiuolaikiška ir patvaru

STRUCTUM; Irena Dirgėlienė; UAB „Bautopas“ produkcija liudija šiuolaikiškumą ir patvarumą

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus