visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Nuo lapkričio 1 d. įsigaliosiančios Turizmo įstatymo nuostatos sustiprins turistų apsaugą

Nuo lapkričio 1 d. įsigaliosiančios Turizmo įstatymo nuostatos sustiprins turistų apsaugą Nuo lapkričio 1 d. įsigaliosiančios Turizmo įstatymo nuostatos sustiprins turistų apsaugą

Nuo lapkričio 1 d. įsigaliosiančios Turizmo įstatymo nuostatos sustiprins turistų apsaugą. Ūkio ministerija informuoja, kad nuo š. m. lapkričio 1 d. įsigalioja Turizmo įstatymo pakeitimai, kurie sustiprins kelionių organizatorių priežiūrą, aiškiau nustatys jų atsakomybę organizuojant keliones ir užtikrins turistų apsaugą.

Siekiant apsaugoti turistus ir vartotojus nuo nesąžiningų kelionių organizatorių veiksmų vengiant vykdyti savo įsipareigojimus, įstatyme pakeistos draudimo skaičiavimo taisyklės, didėja draudimo suma kelionių organizatoriams, vykdantiems keliones užsakomaisiais skrydžiais. Be to, draudimą privalės turėti ir kelionių organizatoriai, besiverčiantys vietiniu turizmu.

Lietuvos draudikų asociacijos atstovai 2014 m. spalio 28 d. Ūkio ministerijoje vykusiame pasitarime informavo, kad pagal esamą teisinį reglamentavimą nemato problemų vietinio turizmo kelionių organizatoriams teikti vietinio turizmo draudimo produktą.

Pagal įsigaliosiančius pakeitimus, veikiantys vietos kelionių organizatoriai turės draustis 50 tūkst. litų suma, organizuojantieji keliones į užsienį – 7 proc. nuo metinių įplaukų už kelionių pardavimą, bet ne mažiau kaip 150 tūkst. litų suma, vykdantieji keliones į užsienį užsakomaisiais skrydžiais – taip pat 7 proc. nuo metinių įplaukų už kelionių pardavimą, bet ne mažiau kaip 350 tūkst. litų suma. Pirmą kartą pradedantys veikti kelionių organizatoriai atitinkamai turės draustis aukščiau nurodytomis konkrečiomis sumomis litais.

Įstatyme patikslinta kelionių organizatoriaus draudimo apskaičiavimo tvarka – draudimo suma bus skaičiuojama pagal paskutinius praėjusius keturis ketvirčius, buvusius prieš ketvirtį, kai įsigalioja naujas kelionių organizatoriaus draudimas. Tai yra ne pagal praėjusius kalendorinius metus, nes pajamos už parduotas organizuotas turistines keliones sezono ir ne sezono metu skiriasi.

Įsigaliosiantys Turizmo įstatymo pakeitimai panaikins buvusius įstatymo prieštaravimus Civiliniam kodeksui – bus įtvirtinta kelionių prekybos agento sąvoka. Civiliniame kodekse nustatyta, kad kelionių prekybos agentas prieš pradėdamas veiklą turi apdrausti savo civilinę atsakomybę dėl galimos žalos, kuri gali kilti dėl prekybos agento veiksmų.

Nuo lapkričio 1 d. nebeliks kelionių pardavimo agentų veiklos pažymėjimų ir anksčiau buvusio įstatymo reikalavimo turėti draudimą. Įstatyme taip pat patikslintas atvejų sąrašas, kai yra stabdomas ir naikinamas kelionių organizatoriaus pažymėjimo galiojimas, ir patikslinti nepriekaištingos reputacijos reikalavimai, taikomi kelionių organizatoriams.

Turizmo įstatyme atsiranda nauja nuostata – kai paaiškėja, kad kelionių organizatoriaus nuosavas kapitalas tapo mažesnis negu 1/2 įstatinio kapitalo, Valstybinis turizmo departamentas raštu privalo įspėti kelionių organizatorių pašalinti šį trūkumą. Jeigu trūkumas per 6 mėnesius nebus pašalintas, kelionių organizatoriaus pažymėjimas bus panaikintas.

2014-10-29. LR ŪKIO MINISTERIJA. Nuo lapkričio 1 d. įsigaliosiančios Turizmo įstatymo nuostatos sustiprins turistų apsaugą. www.ukmin.lt

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus